1515

Räntor och valutor: USA-siffror pressar räntorna

Europeiska statspappersräntor öppnar fredagens handel på lägre nivåer, efter att ha sjunkit efter den svenska marknadens stängning på torsdagen. Euron handlas samtidigt på något högre nivåer mot andra valutor.

Svag USA-statistik präglade marknaden efter den svenska stängningen på torsdagen, vilket pressade ned räntor och dollarn, och rörelsen fick också understöd av duvaktiga kommentarer från Fedledamöterna William Dudley och Charles Evans.

Data på fredagsmorgonen visade att tyska producentpriser steg 1,0 procent i april jämfört med mars och med 6,4 procent jämfört med april 2010. enligt Bloomberg News enkät väntade +0,6 respektive +6,0 procent.

4Cast konstaterar i en kommentar att statistiken visar ett brett baserat pristryck i den tyska "pipeline" fortsatt är "signifikant".

Det tyska ekonomidepartementet konstaterar i sin månadsrapport på fredagen att den ekonomiska tillväxttakten väntas bli något mer dämpad framöver, efter den starka inledningen av 2011, men de räknar ändå med en gynnsam utveckling.

Departementet konstaterade att konfidensindikatorer för näringslivet har sjunkit tillbaka, men "ligger ännu på hög nivå" och arbetslösheten kommer att fortsätta att sjunka med stöd av inhemsk efterfrågan.

En tunn fredagsagenda bjuder i övrigt på euroområdets bytesbalans i mars, klockan 10.00, och snabbindex på euroområdets hushållskonfidensindikator, klockan 16.00.

Svenska statsobligationsräntor noteras på något lägre nivåer i öppningshandeln på fredagen. Kronan handlas samtidigt några öre starkare mot euron och dollarn jämfört med den svenska torsdagsstängningen.

Den svenska makroagendan för fredagen bjuder inte på några tunga hållpunkter, det blir bättre nästa vecka med KI- barometrar och SCB-statistik över bland annat arbetslöshet i april och BNP för första kvartalet.

Fredagen bjuder inte på någon tung USA-statistik, men Fedchefen i New York, William Dudley, talar igen, klockan 14.00. Ämnet är regionala ekonomiska förhållanden.

På torsdagen talade William Dudley om att den ekonomiska tillväxttakten är för långsam och inflationsutsikterna på medellång sikt är för låga för att Fed ska överväga att dra med på de monetära stimulanserna, åtminstone på kort sikt.

"Återhämtningen är fortsatt måttlig och vi har ännu en betydande väg att gå för att uppnå Feds dubbla mandat, full sysselsättning och prisstabilitet", sade han.

Och, för er som undrar: Världen går inte under i morgon. SEB:s chefekonom Robert Bergqvist utlovar i bankens morgonbrev att "det blir måndag på måndag också", oavsett vad som sägs i en amerikansk domedagsprofetia.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?