1515

Räntor och valutor: Kronan stärks igen

Europaräntorna visar små rörelser på fredagen, med tyska statsobligationer 1-2 punkter lägre jämfört med svensk stängning på torsdagen. Fredagen är renons på tyngre vägledande statistik.

Data på morgonen visade att tyska producentpriser steg 1,0 procent i april jämfört med mars och med 6,4 procent jämfört med april 2010, enligt Bloomberg News enkät väntades +0,6 respektive +6,0 procent. Under eftermiddagen kommer ett estimat över hushållens konfidensindikator i euroområdet.

Grekiska statsobligationer har stigit betydligt under fredagen, med den tioåriga statsobligationen på ny rekordhög nivå. Även räntorna Spanien och Portugal visar uppgångar.

Euron har däremot något utökat sin förstärkning mot dollarn till 1:432. Svaga USA-data på torsdagen tyngde dollarn tillsammans med vissa duvaktiga Fed-kommentarer, och handlare uppgav till Reuters att fokus åter kan skifta från skuldkris till räntedifferens.

Den europeiska skuldkrisen har under senare tid tyngt euron, som tappat cirka 4 procent mot dollarn från den senaste toppnoteringen på 1:4940 den 4 maj.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att euro/dollar sannolikt inte kommer att bryta sitt nuvarande intervall på mellan 1:4050 och 1:4450 den kommande veckan. Medan ekonomiska data inte i någon betydande grad påverkar marknaderna för närvarande, så kan nyheter om stöd för Grekland orsaka vissa rörelser.

Medan dollarn lider av Federal Reserves tvekande ansats och det faktum att skuldtaket har nåtts, så är euron under press då debatten om de långsiktiga utsikterna för Greklands statsfinanser har tänts på nytt. Uppenbart är att landet inte kommer att överleva utan ytterligare hjälp. Medan eurogruppen försöker hitta en, åtminstone tillfällig, lösning på problemet utan att svårigheterna sprider sig till perifera länder, så avtar villigheten för ökat stöd i givarländerna.

Som ett resultat av detta står euroområdets politiker inför ett dilemma. Hittills har tveksamhet om ytterligare stödpaket för Grekland lagt ett tryck på euro/dollar. En snabb överenskommelse om ökat stöd kan å andra sidan minska välviljan från givarländerna mot andra länder som drabbats av finanskrisen. Valsegern för Sannfinländarna har här troligen varit en tydlig varningssignal.

"Men det innebär inte att euron permanent kommer att förbli under tryck under kommande månader. De senaste ett och ett halvt åren har visat att vid någon tidpunkt så blir marknaden trött på att hantera skuldkrisen hela tiden. Detta väntas däremot sannolikt inte bli fallet nästa vecka", skriver Commerzbank.

De noterar att Grekland måste ta sig över tre hinder under det kommande året. För det första måste kreditgivarna få en bekräftelse på att Grekland har genomfört de överenskomna reformerna, även om det återstår mycket att göra. För det andra måste de hantera hotet om illikviditet. För det tredje antas Grekland återvända till kapitalmarknaderna så tidigt som i början av nästa år.

"Om de inte faller på något av de första två, så kommer Grekland att falla på det tredje hindret. Därmed ser det ut som om de europeiska länderna snart måste komma överens om ett nytt lånepaket för Grekland. Det kommer däremot att ta många fler år innan de involverade regeringarna når fram till en genuin lösning. Därmed hotar skuldkrisen att bli en permanent kris", skriver Commerzbank.

Svenska räntor visar en blandad utveckling, med en uppgång i kortare löptider medan den långa änden är svagt ned. Kronan har sammantaget stärkts 3 öre till 6:24 mot dollarn och 1 öre till 8:94 mot euron.

Yenen har stärkts något till 81:60 mot dollarn och 116:90 mot euron under morgonen.

Bank of Japan meddelade, som väntat, att den bibehåller den ultralätta penningpolitiken oförändrad efter fredagens policymöte. Centralbanken behåller också bedömningen om ekonomin oförändrad, vilket innebär att den ser ett fortsatt starkt nedåttryck den närmaste tiden men att en återhämtning bör kunna väntas under andra halvåret.

"Givet att policyalternativen är rätt begränsade, så kommer BOJ sannolikt vilja behålla så mycket ammunition som möjligt. Chanserna för ytterligare stimulans är fortfarande levande och vi kan få se BOJ expandera tillgångsköpen med 5.000 miljarder yen, som vicechefen föreslagit, runt augusti", sade Mari Iwashita på SMBC Nikko Securities till Bloomberg News.

USA-räntorna har gått sidledes på fredagen, efter att ha sjunkit på torsdagskvällen. Jämfört med svensk stängning på torsdagen handlas den tvååriga statsobligationen 3 punkter ned på 0,53 procent, medan tioåringen är lika mycket ned på 3,17 procent.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?