1515

Stockholmsbörsen: Stängt just över noll

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet i början av veckan. Dagens största nyhet har varit Al-Qaidaledaren Usama Bin Ladins död. Dagens indextyngande bolag var verkstadsindustrin medan bankerna gick något framåt. SIX Generalindex var vid stängning upp med 0,1 procent till 358 samtidigt som OMXS30-index var upp 0,1 procent till 1.163. Omsättningen var 11,3 miljarder kronor.

Usama bin Ladins död är den nyhet som har färgat nyhetsflödet under dagen. Den amerikanska regeringen har jagat bin Ladin i tio år efter terrorattentatet mot World Trade Center år 2001. Händelsen har fått ett starkt genomslag världen över med stigande aktiekurser och sjunkande oljepris som följd.

"Ytterligare bränsle för världens aktieindex är rapporterna att al Qaida-ledaren Usama bin Ladin har dödats", säger Saxo Bank i en kommentar och tillägger att den positiva effekten ser ut att drivas mer av känslor än av rationalitet då den globala politiska risken enligt bankens bedömning är oförändrad.

Teknikkonsultbolaget ÅF lämnade rapport för första kvartalet år 2011 under förmiddagen. Bolaget redovisade ett resultat efter finansiella poster om 103 miljoner kronor jämfört 538 miljoner kronor för föregående år. Omsättningen uppgick till 1.240 miljoner kronor jämfört med 1.107 miljoner kronor för samma period föregående år.

Bolaget bedömer att förutsättningen för fortsatt organisk tillväxt är god och vidhåller sin bedömning om att 2011 kommer bli ett bättre år 2010. Vad gäller den japanska kärnkraftolyckan i Fukushima menar man att man marknadsutsikterna för kärnkraftsområdet blivit något osäkra och att olyckan kommer att försena eller värsta fall stoppa vissa projekt inom verksamhetsområdet. Olyckan har dock bidragit till fler uppdrag inom säkerhetsanalys. Aktien steg 1,3 procent till 136,25 kronor.

Gruvbolaget Boliden, som rapporterar i morgon tisdag, steg 1,7 procent till 138,50 kronor. Branschkollegan Lundin Mining föll tillbaka 0,3 procent till 58,15 kronor. Aktien steg kraftigt i fredags på nya tidningsspekulationer om ett kinesiskt bud på bolaget.

ABB höll informationsmöte i Västerås under måndagen. Där berättade koncernchef Joe Hogan att en förändring i den tidigcykliska verksamheten kommer att märkas av under andra halvåret 2011 samt den sencykliska verksamheten kommer att få upp takten under senare delen av året. Aktien tappade 2,1 procent.

Bemanningsbolaget Poolia klättrade 1,5 procent till 33,00 kronor efter köprekommendation från Börsveckan. Addtech, upp 1,0 procent och Know IT upp 0,9 procent, fick också köpråd från tidningen.

Bland de andra mindre bolagen var Opcon en vinnare efter att bolaget erhållit en order från Göteborgs Energi värd 80 miljoner kronor. Ordern som inkom genom ett tilldelningsbeslut enligt lagen om offentlig upphandling avser en ny småskalig bioenergieldad kraftvärmeanläggning. Aktien stärktes 7,2 procent.

Även Itab Shop Concept ställdes upp 2,7 procent efter att en av Storbritanniens största dagligvarukedjor tecknat ett 5-årigt avtal med Itab värt minst 500 miljoner kronor.

Impact Coatings meddelade under eftermiddagen att en viktig kund har meddelat om ett investeringsstopp. Kunden var den huvudsakliga kommersialiseringskanalen för en ny teknik som Impact Coatings utvecklat och affärsprocessen står nu still med oklarhet när densamma kommer att återfå rörelse. Aktien sjönk 26,3 procent.

Teknikkonsulten Rejlers rapporterade resultat för det första kvartalet 2011 under eftermiddagen. Resultatet efter finansnetto steg från 11 miljoner kronor föregående år till 25 miljoner kronor. Bolaget spår att resultatet 2011 kommer att bli bättre än 2010. Aktien steg 4 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?