1515

Stockholmsbörsen: Halkar efter Europa

Europas börser stiger för åttonde raka dagen, denna dag pådrivet av nyheten om al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins död. Stockholmsbörsen orkade inte riktigt hänga med i uppgången när framför allt verkstad tyngde.

Stockholmsbörsen var vid 12.40-tiden upp 0,1 procent till 1.163,9. I Europa var samtidigt DAX upp 0,8 procent medan CAC 40 och Euro Stoxx 50 båda klättrade 0,2 procent. I Storbritannien var det stängt till följd av helgdag.

Åttonde raka dagen av uppgång på Europabörserna innebär den längsta obrutna uppgången på tio månader, enligt Bloomberg News.

Fredagens stora vinnare, SSAB A, klättrade ytterligare 0,9 procent på måndagen till 109:00 kronor. JP Morgan har höjt rekommendationen på aktien till neutral, från tidigare undervikt, då banken ser kurspotential upp till 116 kronor.

Annars hade verkstaden det tyngre. Sandvik föll 1,6 procent till 126:20 kronor, Atlas Copco A var ned 1,1 procent till 175:50 kronor och SKF B backade 1,0 procent till 188:80.

Assa Abloy B bidrog till att tynga OMXS30 med en nedgång på 1,5 procent till 178:60 kronor, sedan utdelningen om 4 kronor avskiljts.

Bland lastvagnsbolagen backade Scania B 1,3 procent till 155 kronor medan Volvo retirerade 0,8 procent till 177:70.

SCA B klättrade 1,6 procent till 94:05 kronor, efter att ha backat 4,7 procent i fredags på svag rapport. Varken Bank of America Merrill Lynch eller Deutsche Bank har valt att förändra sin rekommendation eller riktkurs på aktien till följd av rapporten, framgick av analysuppdateringar.

Även H&M B var en av vinnarna bland OMXS30-bolagen och steg med 1,6 procent till 216:80 kronor.

ÅF rapporterade på förmiddagen ett resultat före skatt som var 26 procent bättre än väntat justerat för extraordinära poster. Aktien avancerade 3,0 procent till 138:50 kronor.

Lundin Mining som under fredagen stängde upp 9,3 procent i Stockholm samt fortsatte upp ytterligare i Kanada- handeln på budrykten. Under måndagen föll dock aktien tillbaka med 1,8 procent, till 57:30 kronor.

Bland de mindre bolagen avancerade Opcon 8,3 procent till 19:50 kronor sedan bolaget slutit avtal med Göteborg Energi värd cirka 80 miljoner kronor.

Multiq steg 6,6 procent till 1:46 kronor efter att ha tecknat ett ramavtal med ett stort spelbolag värt drygt 16 miljoner kronor.

På måndagseftermiddagen väntas Rejlers rapportera.

Även i Asien påverkades risksentimentet positivt av Usama bin Ladins död. Nikkei var upp 1,6 procent under måndagens handelssession. Nyheten fick också juniterminerna för de ledande amerikanska indexen att lyfta 0,5 till 0,6 procent, efter att börserna stängt upp på fredagskvällen.

På statistikfronten inkommer från USA inköpschefsindex för april på måndagseftermiddagen. Veckans stora händelse är annars den amerikanska sysselsättningsrapporten på fredag.


Innehåll från VerizonAnnons

Vd:n: ”Fem principer att följa efter pandemin”

År 2022 kommer att definieras av vår förmåga att tänka i nya banor kring hur vi arbetar, använder teknik och antar ledarrollen. Det menar Tami Erwin, vd på Verizon Business, och delar med sig av fem vägledande principer som hon tror kommer att hjälpa ledare att navigera under det kommande året och framåt.

Läs mer om visionen för digitalt ledarskap   

Mer än någonting annat har pandemin belyst vilken effekt tekniken har för vår förmåga att anpassa oss till perioder av osäkerhet och förändring. Covid-19 och de inneboende begränsningar det medförde påverkade hur vi arbetar, lever, lär oss och agerar i grunden.

1. Påskynda den digitala övergången

En av Tami Erwins viktigaste lärdomar från pandemin är att omfamna den digitala övergången. Ju snabbare människor kan integrera teknik i sin organisation, desto lättare kommer deras verksamhet att kunna anpassa sig till nya trender.

När vi nu till exempel träder in i 5G-eran, så finns det en uppsjö av spännande applikationer som utnyttjar realtidsanalyser, inklusive smarta fabriker, smarta bilar, smarta städer, IoT, samt ”augmented” och ”virtual reality”, säger hon.

2. Identifiera problemet och se till att äga lösningen

Tekniken gör det allt lättare att lösa problem på nya sätt, exempelvis inom sjukvården och den senaste övergången till telemedicin. Pandemin har i grunden förändrat vår uppfattning om vad det innebär att få tillgång till sjukvård och erbjudit oss en möjlighet att effektivisera många hälsotjänster längs vägen.

Förändringarna betyder även att anställda får nya verktyg att identifiera problem och äga lösningen. Vi måste flytta vårt fokus från de produkter vi säljer, till de utmaningar våra kunder står inför – och arbeta bakåt för att hitta en lösning.

Tami Erwin, vd på Verizon Business.
Tami Erwin, vd på Verizon Business.

3. Möjliggör framtidens arbete

Hybridarbete och möjligheten att arbeta varifrån som helst är här för att stanna. 

Videokonferenser, molnet, och snabbmeddelanden är exempel på hur teknik kan underlätta nya beteenden och mönster som kan gynna medarbetare.

Ta Verizons Network as a Service-lösning som exewmpel. Enkelt uttryckt är NaaS en säker, kostnadseffektiv prenumerationsbaserad modell som låter företag i alla storlekar konsumera nätverksinfrastruktur efter behov, säger Tami Erwin och fortsätter:

Tänk på det som en termostat, där du kan öka eller sänka temperaturen efter behov. Med en NaaS-lösning kan företag se till att deras anställda har samma säkerhet och nätverksanslutning när de arbetar från ett kafé eller hemifrån, som de har på kontoret. Detta förändrar i grunden vad det innebär att vara trygg, säker och online, så att anställda kan arbeta varifrån som helst.

4. Livslångt lärande - kärnan i medarbetarnas utveckling

När människor lever allt längre kommer ''livslångt lärande'' att bli allt viktigare för anställda, när vi försöker utnyttja nya möjligheter. Tekniken kommer naturligtvis att vara en viktig drivkraft detta.

Oavsett om det är augmented reality-klasser som transporterar elever till Colosseum i Rom, eller en ny app som hjälper dig att utföra hemreparationer i realtid, så går vi mot att bli ett samhälle präglat av ständig inlärning. Vi måste tänka på samma sätt i näringslivet. 

5. Tro att du kan – förklara vad du vill

Tami Erwin har ägnat en stor del av sin karriär åt att lyfta fram kvinnor inom teknik och telekommunikation och nu är detta mer avgörande än någonsin. Kvinnor har drabbats oproportionerligt hårt under pandemin. Inkomsttrender i Kina, Italien, Japan, Sydkorea, Storbritannien och USA visade att kvinnor har 24 procent större risk än män att förlora sina jobb. Dessutom kan kvinnor också förvänta sig att deras inkomst kommer att sjunka 50 procent mer än vad männens gör. 

Pandemin har lyft fram en ny ledarstil - den medkännande, omtänksamma och nyfikna ledaren. När du beaktar vilken stor kraft enkla goda gärningar har haft under de senaste tolv månaderna börjar du inse hur stor påverkan du själv kan bidra med när du hjälper andra att uppnå sina mål. Det är framför allt kvinnor som utmärker sig med dessa ledaregenskaper och det är dags för oss att omfamna våra styrkor, säger Tami Erwin.

Läs mer om visionen för digitalt ledarskap 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?