1515

Räntor och valutor: Statistik stärker kronan

Nyheten att amerikansk militär har dödat al-Qaidas ledare Usama bin Ladin gav riskaptiten en skjuts under natten och börser och räntor steg medan oljepriset sjönk. Dollarn stärktes samtidigt som yenen har försvagats. Den svenska kronan försvagades under natten, men återtog mark efter att Silf/Swedbanks inköpschefsindex oväntat steg i april.

Svenska marknadsräntor visar små förändringar i öppningen medan Europaräntorna sjunker tillbaka ett par punkter i längre löptider i linje med amerikanska räntor. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan handlas oförändrat till 3,20 procent i öppningen medan den tyska tioårsräntan sjunker 2 punkter till 3,25 procent.

Under natten mot måndagen svensk tid meddelade USA:s president Barack Obama att al-Qaidas ledare Usama bin Ladin dödats av amerikansk militär i en eldstrid utanför Pakistans huvudstad Islamabad på söndagen. Beskedet mottogs positivt av marknaderna även om vissa bedömare varnar för hämndaktioner.

"Det bör hålla uppe förtroendet, hjälpa risktillgångar och troligen skada statsobligationer. I en ekonomi som återhämtar sig är allt som håller uppe förtroendet positivt", sa Gavin Stecey, räntestrateg vid Barclays i Sidney, till Bloomberg News.

Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindex steg oväntat till 59,8 i april från 58,6 i mars. Enligt SME Direkts enkät väntade sig marknaden en oförändrad nivå.

"Det innebär att den svenska industrikonjunkturen tog ytterligare fart efter att ha tappat något i momentum under de två föregående månaderna", skrev Silf/Swedbank i en kommentar

Det var främst orderingången, både från exportmarknaden och från hemmamarknaden, som bidrog till uppgången. Även delindex för produktionen steg, medan övriga delindex sjönk tillbaka.

"Företagens nedreviderade produktionsplaner signalerar fortsatt expansion i svensk industriproduktion om än i något långsammare takt", skrev Silf/Swedbank.

De stigande råvarupriserna globalt fick rå- och insatsvaruindex att stiga till 74,5 i april från 73,8 i mars.

"Rapporten indikerar en stark tillväxt i närtid, men ekonomin går nu in i en mer mogen fas och vi bör se lägre tillväxt under loppet av året", skrev Bengt Roström på Nordea i en kommentar.

Under tisdagen presenterar såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet sina budgetmotioner och finansminister Anders Borg håller tal om utmaningarna för svensk ekonomi. Det blir även SCB-statistik över bilregistreringen i april.

I Europa vänds blickarna mot april månads definitiva inköpschefsindex, som för industrin vänts ha stigit svagt till 57,5 från 57,5 i mars, enligt Bloomberg News enkät.

De amerikanska marknadsräntorna sjönk tillbaka några punkter efter svensk stängning på fredagen. Nedgången gröptes sedan ur i nattens asiatiska handel efter nyheten att Usama bin Ladin dödats fick investerare att söka sig till mer riskfyllda tillgångar. Sedan fredagens svenska stängning har den tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 2 punkter till 3,30 procent.

På måndagens USA-agenda är det främst ISM inköpschefsindex för april som tilldrar sig intresse. Enligt analytikerna i Bloomberg News enkät väntas ISM-index ha sjunkit till 59,5 i april från 61,2 i mars. Det blir även statistik över bygginvesteringarna i mars, väntat en uppgång med 0,4 procent från månaden före.

Kinas inköpschefsindex sjönk oväntat tillbaka i april, till 52,9 från 53,4 i mars. Enligt Bloomberg News enkät väntades i stället en uppgång till 53,9.

4Cast noterade i en kommentar att alla delindex ligger kvar över 50-strecket, som innebär tillväxt, vilket tyder på att den kinesiska tillverkningsindustrin fortsatt växer i god takt trots myndigheternas åtstramningar.

"Detta bör uppmuntra beslutsfattarna att fortsätta med åtstramningarna för att bekämpa inflationstrycket och tillgångspriserna de närmaste månaderna", skrev 4Cast.

På valutamarknaden har dollarn stärkts på bred front efter beskedet att Usama bin Ladin har dödats. Mot euron har dollarn stärkts till 1,480 från 1,486 vid fredagens svenska stängning och yenen försvagades samtidigt.

"Detta kan ge en skjuts åt risktagandet och kan leda till att yen säljs och dollar köps", sa Masanobu Ishikawa, valutachef vid Tokyo Forex & Ueda Harlow, till Bloomberg News.

Andra analytiker menade att dollarstyrkan kan visa sig kortvarig och att den amerikanska valutan kan försvagas igen när investerare åter vänder blickarna mot räntedifferenser och Feds mjuka policy.

Kronan har sedan fredagens stängning tappat 2 öre till 6,03 mot den starkare dollarn. Mot euron noteras endast mindre förändringar runt 8,93.

En titt på vad som händer senare i veckan visar att fredagen blir högintressant för svensk del då Riksbanken publicerar protokollet från det senaste räntemötet. Dessutom blir det räntebesked från Australien och Miljöpartiet presenterar sin budgetmotion.

Onsdagen bjuder på inköpschefsindex från tjänstesektorn från en lång rad länder, liksom detaljhandel i euroområdet i mars och amerikansk sysselsättningsstatistik för april från ADP.

Centralbanker dominerar torsdagens agenda med räntebesked från ECB och Bank of England samt tal av Fed-chefen Ben Bernanke. Såväl ECB som BOE väntas lämna respektive styrränta oförändrad, till 1,25 respektive 0,50 procent. Dessutom släpps statistik över den svenska tjänsteproduktionen i mars.

Veckans avslutas i topp på fredagen med den amerikanska sysselsättningsrapporten för april, där analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med att sysselsättningen ökade med 190.000 personer i april och att arbetslösheten låg kvar på 8,8 procent. Det vankas även statistik över den tyska industriproduktionen i mars.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?