1515

Räntor och valutor: Dollarn under sex kronor igen

Europeiska marknadsräntor steg på måndagsmorgonen efter att nattens nyhet att amerikansk militär dödat al-Qaidas ledare Usama bin Ladin ökat riskaptiten. Men uppgången gröptes ur under dagens lopp.

Även om nyheten om Usama bin Ladins död inledningsvis mottogs positivt på marknaderna varnade bedömare för hämndaktioner. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att säkerhetssituationen i Tyskland inte förändrats och att terrorcellen i Düsseldorf visar behovet av fortsatt vaksamhet.

Handlare trodde också att reaktionen skulle bli kortvarig i Europa med tanke på att nyheten inte förändrar bilden av skuldkrisen i euroområdets periferi och ränteutsikterna.

Vid svensk stängning var den tyska tioåriga benchmarkräntan ned 1 punkt till 3,26 procent, från fredagens svenska stängning, medan den svenska stängde 2 punkter upp till 3,22 procent. Tyska räntor sjönk i fredags efter svensk stängning därav de små nettorörelserna.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin steg till 58,0 i april, jämfört med 57,5 månaden före. Det var högre än det preliminära utfallet på 57,7.

"Euroområdets tillverkningsföretag rapporterade att tillväxtuppgången fortsatte in i april, vilket innebär att 2011 hittills har sett den bästa starten på ett år sedan dot- com-boomen under år 2000. April såg också den tredje högsta nivån på jobbskapandet under det senaste decenniet", sade Chris Williamson, chefekonom på Markit som genomför enkäten, enligt Reuters.

Uppgången drevs återigen av de stora länderna. Tyska PMI steg till 62,0 från 60,9, mer än preliminära 61,7, medan franska PMI steg till 57,5 från 55,4, men än preliminära 56,9.

Jens Weidmann, ny chef för Bundesbank, sade i ett premiäranförande på måndagen att en av ECB:s viktigaste utmaningar är att formulera ett återvändande till penningpolitisk normalitet.

"För en exit är inte en fråga om 'om', utan snarare 'när'. Kortsiktiga krisåtgärder kan, när de administreras som långsiktig medicinering, associeras med betydande sidoeffekter", sade Jens Weidmann.

Han sade att han kommer att säkra att Bundesbank behåller sin "kultur av stabilitet" under hans ledarskap, och att prisstabilitet måste förbli ECB:s viktigaste mål.

ECB har rådsmöte på torsdagen och samtliga 45 bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad ränta. Fokus riktas mer mot om det blir någon signal om en räntehöjning vid nästkommande möte.

Räntorna i euroområdets periferi visade blandade rörelser på måndagen. Enligt uppgifter till tidningen Diario Economico kommer Portugals regering den 4 maj att presentera en överenskommelse om det stödpaket som framförhandlats med företrädare för IMF, EU-kommissionen och ECB.

Här hemma steg Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindex oväntat till 59,8 i april från 58,6 i mars. Enligt SME Direkts enkät väntade sig marknaden en oförändrad nivå.

"Det innebär att den svenska industrikonjunkturen tog ytterligare fart efter att ha tappat något i momentum under de två föregående månaderna", skrev Silf/Swedbank i en kommentar

Det var främst orderingången, både från exportmarknaden och från hemmamarknaden, som bidrog till uppgången. Även delindex för produktionen steg, medan övriga delindex sjönk tillbaka.

"Företagens nedreviderade produktionsplaner signalerar fortsatt expansion i svensk industriproduktion, om än i något långsammare takt", skrev Silf/Swedbank.

Handelsbanken noterade i en kommentar att även om PMI steg något så är värdet i april ändå svagare än alla PMI- utfall under 2010, och det förändrar egentligen inte bilden av en nedåttrend. Denna trend indikerar en långsammare BNP- tillväxt, vilket kan komma att bekräftas för utfallet för första kvartalet. Men PMI är ändå rätt långt från 50-nivån, som indikerar skillnaden mellan upp- och nedgång, och hittills under 2011 har snittet för PMI legat över 60, vilket också är klart över det historiska snittet.

"För den svenska tillverkningsindustrin har den senaste/nuvarande exportboomen så klart varit avgörande. Framåtblickande så finns det mycket starka utsikter för Tyskland som en viktig positiv faktor. Å andra sidan kommer den starka svenska valutan att gradvis ha större effekt på tillverkningsindustrin. Totalt sett förväntar vi oss fortsatt tillväxt under 2011, och möjligen kan vi också få se ett ganska starkt svenskt PMI", skrev Handelsbanken.

Amerikanska marknadsräntor reagerade inte nämnvärt efter att ISM:s inköpschefsindex för april överraskat på uppsidan. Index sjönk visserligen till 60,4 i april från 61,2 i mars, men förväntningarna låg på en nedgång till 59,5, enligt analytikerna i Bloomberg News enkät.

Norbert Ore, ordförande för ISM:s undersökningskommitté, sade i en kommentar att den senaste tidens trend med snabb tillväxt i tillverkningsindustrin fortsatte i april när PMI noterades över 60 för fjärde månaden i rad.

"Nya order och produktionsindexen fortsätter att driva PMI, eftersom de båda har överstigit 60 procent under fem månader i rad. Sysselsättningen i tillverkningsindustrin förefaller ha utvecklat en betydande kraft eftersom noteringarna under de första fyra månaderna under 2011 är de högsta noteringarna på de senaste 38 åren", sade Norbert Ore.

Statistik över bygginvesteringarna i mars visade en ökning med 1,4 procent, väntat var en uppgång med 0,4 procent från månaden före. Samtidigt reviderades månaden före ned med en procentenhet till -2,4 procent.

Den tvååriga USA-räntan var vid svensk stängning ned 2 punkter till 0,61 procent och tioåringen var ned 3 punkter till 3,29 procent, från fredagens svenska stängning.

På valutamarknaden försvagades dollarn kontinuerligt under dagens lopp, efter en inledande förstärkning, och var vid svensk stängning oförändrad kring 1:486 mot euron, jämfört med i fredags, och hade tappat till 81:17 mot yenen (81:34).

Såväl yenen som schweizerfrancen försvagades inledningsvis i spåren på att al-Quaida-ledaren dödats.

Kronan har under dagen stärkts med 5 öre mot dollarn till 6:00 och 1 öre mot euron till 8:92, jämfört med i fredags.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?