1515

USA-börser: Positiv öppning väntas

Det positiva börshumöret i Europa ser ut att smitta av sig på de amerikanska börserna. Terminerna för de ledande USA-indexen Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite pekar samtliga upp inför torsdagens öppning.

Öppningssentimentet fick sig även en skjuts uppåt av arbetsstatistik som kom in något bättre än väntat.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 29.000 personer till 409.000 personer, under vecka 19, jämfört med föregående vecka.

Analytiker hade räknat med 420.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Sett till enskilda aktier som kan komma att dra till sig marknadens intresse finns Limited Brands som sent på onsdagskvällen höjde sin helårsprognos till en vinst per aktie i intervallet 2,25-2,45 dollar, från tidigare 2,15-2,35 dollar.

Ett annat bolag som höjde sin helårsprognos var trädgårdsproduktstillverkaren Toro. Bolaget räknar nu med en vinst per aktie på 3,60 dollar, från tidigare 3,40 dollar. Här väntade sig analytikerna en vinst på 3,46 dollar innan rapporten.

Lika glatt var det inte för den amerikanska varuhuskedjan Sears som redovisade en förlust på 1,39 dollar per aktie för räkenskapsårets första kvartal.

Vidare är Intel ned i förhandeln. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation på bolaget till sälj från tidigare neutral.

På makroagendan återstår på eftermiddagen amerikansk statistik för försäljningen av befintliga bostäder i april, index för ledande indikatorer och Philadelphia Fed index.

 


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?