1515

Råvaror: USA-siffror tyngde

Basmetallerna och råoljan sjönk på torsdagen, tyngda av en serie negativ statistik från USA.

Pristrenden var svagt ned även i förmiddagshandeln, men rörelserna var mindre.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 var WTI-oljan i första termin ned 1,64 dollar till 98,46 och Brent sjönk med 0,85 dollar till 111,45.

Efter klockan 16.00 sjönk både råoljan och basmetallerna efter att statistik från USA antytt att den ekonomiska återhämtningen kan ha tappat momentum.

USA:s ledande indikatorer sjönk 0,3 procent i april, jämfört med månaden före. Analytikerna hade spått en uppgång med 0,1 procent jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkät. I indexet sammanvägs tio indikatorer som anses förutspå den ekonomiska utvecklingen på ungefär ett halvårs sikt.

"Raset för de ledande indikatorerna var lite av en överraskning, och det bekräftar de farhågor som finns på den bredare marknaden kring ekonomin", sa Jason Schenker, chef på Prestige Economics till Bloomberg News.

Philadelphia Federal Reserves månatliga index visade på en svagare ekonomisk aktivitet i näringslivet i maj, jämfört med månaden före. Indexet sjönk till 3,9 från 18,5 föregående månad. Analytikerna hade räknat med ett index på 20,0 enligt Bloomberg News snittprognos.

I ett uttalande från Internationella energimyndighetens direktion, som höll möte 18-19 maj, framgick att IEA ser ett brådskande behov av ytterligare utbud på marknaden, då IEA ser allt fler tecken på att uppgången i oljepriserna påverkar den ekonomiska återhämtningen.

Ytterligare stigande priser vid den här tidpunkten i den ekonomiska cykeln riskerar att få den globala ekonomiska återhämtningen att spåra ur och är vare sig i de producerande eller de konsumerande ländernas intresse, skrev IEA i uttalandet.

Basmetallerna på London Metal Exchange backade på bred front. Bly var den enda basmetall som noterade en mindre uppgång på torsdagen.

Koppar var 116 dollar lägre till 8.949 dollar per ton.

Priset på aluminium var ned 57 dollar till 2.499 dollar per ton, medan zink backade 53 dollar till 2.135.

Den enda råvara som inte noterades i det röda segmentet var bly, som steg 23 dollar till noteringen 2.473.

Bland ädelmetallerna noterade spotpriset på guld en nedgång om strax under 5 dollar till drygt 1.492 dollar per uns.

Indikationer att inflationen, som accelererat i takt med stigande råvarupriser, är på väg att mattas av något tyngde guldet. Det spekulerades att efterfrågan på guld som hedge mot inflation kan komma att minska framöver.

"Inflationsförväntningarna har dämpats. Marknaden letar nu efter andra faktorer som kan pressa upp priset, men det verkar saknas en utlösande faktor", sade Dan Smith, analytiker på Standard Chartered till Bloomberg News.

Silver var ned 0,28 dollar till 34,83.

Table

 


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?