1515

Räntor och valutor: Kronan stärks

Japans BNP sjönk mer än väntat under det första kvartalet efter jordbävningen och tsunamin i mars och landet befinner sig därmed i recession enligt den tekniska definitionen att BNP sjunkit två kvartal i rad.

USA-räntorna har letat sig uppåt några punkter under onsdagskvällen och natten mot torsdag. Bidragande till ränteuppgångarna var stigande amerikanska börser och protokollet från det senaste Fomc-mötet, som av vissa tolkades om Fed kan vara på väg att höja räntorna tidigare än vad marknaden räknat med.

Tidig svensk torsdagsmorgon handlas den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan stigit 4 punkter till 3,18 procent. Tvåårsräntan har stigit 2 punkter till 0,56 procent.

Protokollet från Fomc-mötet den 26-27 april visade att Fomc-ledamöterna har börjat dra upp riktlinjerna för hur de ska dra tillbaka sina stimulanser. Enligt protokollet ansåg nästan alla Fomc-ledamöter att det första steget mot en normaliserad penningpolitik bör vara att upphöra med återinvesteringarna av bostadspapper (mortgage backed securities) för att därefter höja styrräntan och sedan börja sälja tillgångar.

De flesta ledamöterna ansåg att försäljningen av tillgångar bör ske enligt ett förannonserat schema medan styrräntan bör höjas som ett aktivt penningpolitiskt redskap.

Ledamöterna var tydliga med att den detaljerade diskussionen om hur penningpolitiken ska normaliseras "inte nödvändigtvis innebär att åtstramningen ska inledas inom kort". En del ledamöter menade dock att risken på uppsidan för inflationen innebar att det kan komma att krävas åtstramningar av penningpolitiken tidigare än vad som förutsågs för tillfället.

JP Morgan tyckte inte att protokollet bjöd på några direkta överraskningar och SEB fortsätter att tro på en första räntehöjning från Fed i januari 2012 och att Fed inleder en försiktig åtstramning under andra halvåret 2011 genom att upphöra med återinvesteringar.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade i en intervju med Bloomberg News att svagare statistik gör att Fed kan komma att behålla sin policy oförändrad till slutet av 2011. Han sade också att han ser den europeiska skuldkrisen som det största hotet mot den ekonomiska återhämtningen i USA nu när oljepriset har sjunkit tillbaka.

Japans BNP sjönk med 3,7 procent i beräknad årstakt under det första kvartalet, vilket var betydligt mer än den nedgång med 1,9 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med. Samtidigt reviderades BNP- utfallet för det fjärde kvartalet ned till en nedgång med 3,0 procent. Jämfört med föregående kvartal sjönk Japans BNP med 0,9 procent under det första kvartalet efter en nedgång med nedreviderade 0,8 procent under det fjärde kvartalet.

Japans ekonomiminister Karou Yosano sade till journalister att den ekonomiska nedgången kan vara ett "tillfälligt fenomen" och att två kvartal med sjunkande BNP "inte nödvändigtvis betyder att ekonomins bana har ändrats". Han sade att Japans ekonomi kommer att vara fortsatt svag under en tid, men att den kommer att växa i år.

Allmänt väntas det andra kvartalet bli ännu sämre innan återuppbyggnaden efter katastroferna och återställda produktionskedjor väntas få Japans ekonomi att åter växa.

"Vi är fortsatt positiva om Japans utsikter för helåret", skriver 4Cast i en kommentar.

Japanska Nikkei 225 sjunker svagt medan japanska marknadsräntor visar små förändringar, tioårsräntan handlas oförändrat till 1,16 procent.

Den japanska industriproduktionen sjönk med 15,5 procent i mars, enligt definitiv statistik. Detta var en liten nedrevidering från den preliminära statistiken. I årstakt sjönk industriproduktionen med 13,1 procent.

På valutamarknaden har dollarn försvagats upp mot 1:43 mot euron. Svaga amerikanska utsikter får Goldman Sachs att revidera ned sina dollarprognoser. Goldman Sachs tror nu att dollarn försvagas till 1:45 mot euron på tre månaders sikt, att jämföra med 1:40 i tidigare prognos. Sedan väntas dollarförsvagningen fortsätta ned 1:55 på ett års sikt.

Dollar/yen visar små förändringar från onsdagens svenska stängning samtidigt som euron har stärkts mot yenen.

Kronan har under natten stärkts några öre mot dollarn medan rörelserna mot euron är rätt begränsade.

På den svenska agendan på torsdagen står bland annat en konjunkturprognos från Almega och näringsminister Maud Olofsson ska presentera en rapport om hur svenskt näringsliv står sig i en internationell jämförelse. Från Europa kommer bland annat statistik över detaljhandeln i Storbritannien i april.

USA-agendan är fullmatad, förutom den stående veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa och Bloomberg konsumentförtroende blir det försäljning av befintliga bostäder i april, ledande indikatorer i april och Philadelphia Fed Index för maj.

Table


Innehåll från ThalesAnnons

Det är dags att ta itu med utmaningen som ransomware-attacker utgör

Det kommer fler och fler rapporter på att cyberattacker växer i volym och påverkan, då attackerna har blivit mer avancerade och skadliga. Omfattningen och effekten av attackerna har gjort ransomware till ett globalt problem, som påverkar offentliga och privata organisationer. 

Även om nyhetsrubrikerna översvämmas av incidenter på alltifrån kritisk infrastruktur och sjukvård till detaljhandel och utbildning finns det idag en stor möjlighet att hantera utmaningen.

– Optimismen är inte utan grund, vi är alla medvetna om hotet och dess inverkan. Säkerhetsorganisationer har utvecklat processer för att mildra ransomware-attacker och säkerhetstekniken har utvecklats för att kunna göra de kontroller som krävs för att stärka organisationer mot sofistikerade angripare, säger Keith Hale, Regional Director for Encryption products på Thales.

Bakom varje attack som gör nyhetsrubriker finns det dessutom många framgångsrika blockeringar mot motståndarna som försöker kapa känslig data, menar Keith Hale.

– Angriparna bakom attackerna har gjort starka uttalanden om sina möjligheter och avsikter. Samtidigt är företag mer medvetna än någonsin om taktiken och den skadliga effekten av en attack. Chefer inom alla industrisektorer förstår att det primära säkerhetshotet är cyberbrottslingar, och i synnerhet hotet om ransomware.

Många företag avsätter nu medel för att stärka cybersäkerhetsställningar och investerar i utbildning av sin personal för att de ska känna igen signaler på förestående ransomware-attacker.

– Även om det inte finns någon spåkula för att ta itu med hotet från ransomware kan företag och offentlig verksamhet lita på robusta riktlinjer publicerade av nationella säkerhetsorganisationer. Det hjälper dem att utveckla sin strategi för att identifiera och skydda sina missionskritiska och känsliga tillgångar. CISA1, NCSC2 och NIST3 har alla lagt ut proaktiva steg och förebyggande mekanismer som kan hjälpa organisationer att bygga en strategi mot ransomware. Det gör att sannolikheten för att drabbas minskar, likväl som spridningen av skadlig programvara inom organisationen och effekten av attacken, avslutar Keith Hale.

Om Thales

Vi och våra partners har byggt upp kunskap och expertis för att mildra ransomware-attacker. Vi har utvecklat en branschledande portfölj som kartlägger policyerna som utvecklats av CISA, NCSC och NIST. Besök vår webbplats och upptäck hur våra lösningar kan hjälpa dig att minimera risken för ransomware, eller kontakta en av våra experter. 

1 CISA Fact Sheet: Protecting Sensitive and Personal Information from Ransomware-Caused Data Breaches

2 NCSC Guidance: Mitigating malware and ransomware attacks

3 NIST Data Integrity: Identifying and Protecting Assets Against Ransomware and Other Destructive Events

 

Mer från Thales

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Thales och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?