1515

USA-börser: Dell rusar

De amerikanska börserna inledde onsdagen övervägande uppåt, även om det var något kärvare för de större bolagen.

Starka rapporter från Dell och Deere gav handeln stöd, samtidigt som fortsatt oro över situationen i Grekland höll tillbaka humöret något.

Vid 16.25 var Dow Jones ned 0,1 procent till noteringen 12.474. Det bredare S&P 500 ökade 0,2 procent till noteringen 1.331, medan Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 12.792.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 140 miljoner aktier, medan den var 390 miljoner aktier på Nasdaq.

"En omstrukturering av den grekiska statsskulden är inte en lämplig väg framåt, det skulle skapa en katastrof för banksystemet", sade Jürgen Stark, ledamot i ECB:s direktion på onsdagen rapporterar Bloomberg News.

Även ekonomikommissionär Olli Rehn sade på onsdagen att en omstrukturering "inte finns på bordet".

Samtidigt tillkännagav det grekiska finansdepartementet att regeringen nu utsett rådgivare för att skynda på privatiseringen av offentlig egendom.

Dell steg 4,8 procent. Bolaget redovisade efter stängning på tisdagen ett justerat resultat på 0,55 dollar per aktie för räkenskapsårets första kvartal. Analytikerna hade väntat sig ett justerat resultat på 0,43 dollar per aktie, enligt Bloomberg News sammanställning. Försäljningen var dock något lägre än väntat. Bolaget lämnade även en resultat- och försäljningsprognos för det innevarande räkenskapsåret som var högre än det föregående året.

Deere backade trots en fin rapport 2,2 procent. Den amerikanska konkurrenten till bland andra Volvo Anläggningsmaskiner redovisade på eftermiddagen ett justerat resultat på 2,12 dollar per aktie för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Analytikerna hade räknat med ett resultat på 2,06 dollar per aktie, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Försäljningen landade på 8,9 miljarder dollar, mot väntade 8,2 miljarder dollar. Deere höjde dessutom resultatprognosen för innevarande räkenskapsår.

Att aktien tappade berodde på att bolaget brukar rapportera högt över förväntningarna, men i dag kom rapporten in nästan i linje med analytikernas förväntningar, sade Stephen Volkmann, analytiker på Jefferies, till Bloomberg News.

Staples rasade 14,6 procent. Kontorsvaruhuskedjan sänkte under eftermiddagen sin helårsprognos något. Vinsten för helåret väntas bli 1,45 dollar per aktie, mot förväntade 1,54 dollar per aktie, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

På Dow Jones var råvarurelaterade bolag i topp, medan det gick tyngre för den finansiella sektorn.

Klockan 20.00 i kväll offentliggörs protokollet från Federal Reserves senaste policymöte. Inga större förändringar väntas, men en analytiker Market Watch talat med sade att det på tisdagen hade spekulerats om att protokollet skulle innehålla diskussioner om exitstrategier.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 2 punkter till 3,14 procent.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?