1515

Råvaror: Oljepriset klättrar

 Råvarorna steg på bred front på onsdagen.

Efter att statistik från USA:s energidepartement visat att råoljelagren var oförändrade under förra veckan stärktes dollarn och råvarupriserna fick ytterligare stöd.

Vid klockan 18.40 var WTI-oljan i första termin upp 3:53 dollar till 100:44 och Brent steg med 2:61 dollar till 112:60.

"Oljerapporten var definitivt en stödjande kraft för marknaden", sade Sean Bridrick, naturresursanalytiker vid Weiss Research till Bloomberg News.

Statistik från USA:s energidepartement visade på onsdagseftermiddagen att de amerikanska lagren av råolja var oförändrade under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren ha stigit med 1,7 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en ökning i lagren av råolja med 2,7 miljoner fat.

Lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, sjönk med 1,59 miljoner fat.

Importen av råolja minskade med 0,39 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 0,1 miljoner fat. Här väntades lagren stiga med 0,95 miljoner. Importen minskade med 0,35 miljoner.

Lagren av destillat sjönk 1,2 miljoner under veckan. Här väntades en uppgång med 0,25 miljoner. Importen minskade 0,05 miljoner fat per dag.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade med 1,5 procentenheter till 83,2 procent. Analytikerna räknade i genomsnitt med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha stigit med 0,43 procentenheter.

Från Libyen rapporterades att chefen för det nationella oljebolaget, Shokri Ghanem, hoppat av. Detta enligt en talesperson för rebellrörelsen. Inbördeskriget har minskat landets oljeproduktion med uppskattningsvis 1,3 miljoner fat per dag.

Det var även uppåt på basmetallmarknaden i London. Kopparn noterades 276 dollar högre vid 9.075 dollar per ton.

"Kopparkorrektionen är nästan över. Metallen har starkast fundamenta av metallerna som handlas i London", sade Eugen Weinberg, analytiker vid Commerzbank till Bloomberg News.

Enligt kinesiska kabelbolaget Hu An Cable Holdings kommer efterfrågan på koppar från kinesiska kabeltillverkare att mer än fördubblas under de kommande tio åren, med en årlig tillväxt om 10-15 procent.

Priset på zink steg 94 dollar till 2.185. Nickel ökade samtidigt med 523 dollar till 24.673.

Enligt statistik från International Lead and Zinc Study Gorup, ILZSG, var den globala produktionen av zink 1,09 miljoner ton i mars, och översteg därmed efterfrågan som uppgick till 1,064 miljoner ton.

Bland ädelmetallerna noterade spotpriset på guld en uppgång om knappt 13 dollar till 1.499 dollar per uns. Silver ökade 1:47 dollar till 35:44.

Enligt JP Morgan kommer råolja och guld ligga i toppen av ett rally i råvaror framöver i takt med att produktionen inte lyckas hålla jämna steg med efterfrågan.

"Vad folk tenderar att underskatta är hur starkt och hur långt marknaden kan gå när det finns en begränsad produktion att matcha en väldigt tung efterfrågan", sade Ray Eyels, chef för råvaruavdelningen vid JP Morgan i Asien.

Ädelmetallerna kommer att gynnas mest av en ett "starkt intresse" för diversifiering och inflations- och valutahedge.

Table


Innehåll från SkanskaAnnons

Skanska: För ett mer hållbart Sverige med grönare logistik

Vänster bild: Fotograf; Erika Weiland. Höger bild: Johan Hedve, Affärsutvecklare inom logistik, Skanska Fastigheter Göteborg AB
Vänster bild: Fotograf; Erika Weiland. Höger bild: Johan Hedve, Affärsutvecklare inom logistik, Skanska Fastigheter Göteborg AB

Just nu utvecklar och bygger Skanska en 44 000 kvadratmeter stor produktions- och logistikanläggning i Helsingborg, helt skräddarsydd för Greenfood. Det är det största logistikprojekt som Skanska utvecklat i Norden och ett arbete som ställer höga krav på hållbarhet.

– Greenfood är ett spännande företag att samarbeta med då deras verksamhet ställer höga krav på oss och den produkt vi levererar. Att de dessutom har ett tydligt fokus på en hållbar miljö, där grönt spelar huvudrollen i dubbel bemärkelse, är både stimulerande och utmanande berättar Johan Hedve, affärsutvecklare inom logistik på Skanska.

Tillsammans med Greenfood fokuserar Skanska på lösningar i både bygg- och förvaltningsskedet för att minimera byggnadens klimatavtryck. Hela taket kommer till exempel att täckas med solceller, där logiken bakom att använda solceller på en kyld logistikanläggning inte kan bli mer uppenbar - ju mer solen skiner och kylbehovet ökar desto mer el producerar solcellerna.

Hållbarhetstänket fortsätter utanför byggnaderna

Hållbarhetsfokus i projektet innefattar inte bara själva byggnaden. Vid Greenfoods logistikcenter är målsättningen att även gynna den biologiska mångfalden i närområdet. Byggnaden ligger i anslutning till ett naturreservat och planen är att skapa en brygga dem emellan.

– Vi har tittat på vilka arter som skulle gynnas av en brygga mellan våra planteringar och naturreservatet. Det är ett nytt sätt för oss att tänka. Som ingenjör vill man ofta hitta lösningen som ”förändrar allt” men det är också viktigt att se över de här små bitarna. Här kan vi göra skillnad i närområdet för de växter och det djurliv som finns, säger Johan Hedve.

Maximal flexibilitet med Kubiklager

Lärdomar från avancerade projekt som Greenfood tar Skanska med sig in i kommande projekt, exempelvis inom konceptet Kubiklager. Efter tre genomförda projekt kan konstateras att det finns ett tydligt behov på marknaden för den här typen av anläggningar. Flexibla och moderna lokaler i strategiska lägen är en attraktiv produkt både för hyresgäster och investerare.

– Att prata om yta och kvadrat är inte längre relevant. I ett Kubiklager vet du hur många pallar du får upp på höjden istället för att bara tänka golvyta. Som fastighetsägare kan du känna dig trygg i att om en hyresgäst skulle lämna efter några år så kommer lokalen fortfarande vara relevant på hyresmarknaden. Kvalitet och flexibilitet är därför centralt.

Om Skanska
Skanska är en världsledande aktör inom bygg och projektutveckling på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Med utgångspunkt i bolagets värderingar bidrar Skanska till ett bättre samhälle genom att erbjuda innovativa och hållbara lösningar. Koncernen har cirka 32 500 medarbetare och omsättningen under 2020 uppgick till 159 miljarder kronor.

Läs mer om Skanskas lager/logistik möjligheter här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skanska och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?