1515

Räntor och valutor: Räntorna rasar

Svenska statsobligationsräntor sjönk kraftigt på onsdagen efter att Riksgälden presenterat en ny prognos som visade på oväntat stora överskott i statens betalningar i år och nästa år, vilket ökar risken för att svenska statspapper blir en bristvara.

Riksgälden reviderade upp det väntade överskottet i år till 99 miljarder kronor från 18 miljarder kronor i novemberprognosen, medan överskottet för 2012 reviderades ned något till 68 från 78 miljarder kronor. Statsskulden väntas nu falla till 30 procent av BNP redan i år och vidare till 27 procent 2012. Om Riksgäldens finansiella tillgångar räknas in blir statskulden 28 procent av BNP i år och 25 procent 2012.

Prognosjusteringen förklaras delvis av att staten har sålt aktier tidigare än väntat, men främst av att den ekonomiska utvecklingen blir starkare än vad Riksgälden räknade med i november.

Knut Hallberg, analytiker på Swedbank, konstaterade att justering av lånebehovsprognosen blev ännu större än vad han hade antagit i vad han uppfattat som en optimistisk prognos.

"Det känns som de har tagit i extra mycket, de har tagit den förbättring som har skett sedan i november och dragit den i tangentens riktning", sade han.

Riksgälden fortsätter att vårda marknaden för nominella statsobligationer, men tvingas ändå att sänka emissionsvolymen med 8 miljarder kronor i år och 16 miljarder kronor 2012. Riksgälden kommer nu att se över vad som kan göras för att säkra likviditeten i statsobligationsmarknaden på sikt när statsskulden minskar.

Knut Hallberg konstaterade att det kommer att behövas politiska beslut för att Riksgälden ska kunna fortsätta att låna när det inte behövs för att finansiera underskott och förfallande lån. Det kan möjligen leda till hårda debatter givet att regeringen samtidigt vill sälja aktieinnehav i statliga bolag, vilket ytterligare minskar lånebehovet.

Det kan vara mycket viktigt att Riksgälden håller igång "infrastrukturen" för statsobligationsmarknaden även under potentiellt längre överskottsperioder. Om investerare börjar oroa sig för likviditeten i marknaden kan räntekostnaden per krona som staten lånar stiga. Knut Hallberg tror dock att Riksgälden klarar att parera sådana risker.

"Mitt intryck är att Riksgälden är lyhörda för marknadens behov", sade han.

Utöver diskussioner om tillgångsförvaltning av överskottspengarna tror Knut Hallberg att regeringen kommer att överväga att initiera infrastruktursatsningar, där staten står för finansieringen, som ett sätt att underlätta för Riksgälden att säkra likviditet på statsobligationsmarknaden.

Trots att nettolånebehovet i år justeras med 81 miljarder justeras bruttolånebehovet endast 10 miljarder, och marginalen däremellan landar till stor del i kassabehållning.

Riksgälden värjer sig mot påståenden om att det betyder att den "lånar långt och placerar kort", men Knut Hallberg konstaterar att korta placeringar från Riksgälden, med likvider från aktieförsäljningar i Nordea och Teliasonera, redan verkar ha hjälpt till att minska de så kallade TED-spreadarna, ränteskillnaden mellan interbanklån och räntan på statsskuldväxlar med motsvarande löptider.

Riksgäldens likviditetsöverskott ser därmed ut att kunna bidra till att dämpa uppgången i de rörliga boräntorna något genom att minska kostnaderna för bolåneinstitutens korta finansiering.

"Riksbanken kommer ju att fortsätta att höja räntan, men det här kan bidra till att boräntorna åtminstone inte fortsätter att stiga mer än reporäntan", sade Knut Hallberg.

Han ser också förutsättningar för att även bolåneräntor med längre löptider kan gynnas något när investerare väljer att söka sig längre ut på räntekurvan för att få bättre avkastning.

Nordea spår i en ny konjunkturprognos att svensk BNP växer med 4,7 procent i år och 2,3 procent nästa år. Arbetslösheten spås sjunka till 6,8 procent nästa år, och det står klart att resursläget blir alltmer ansträngt. Problemen med flaskhalsar på arbetsmarknaden ökar och det finns ett behov av att strama åt enligt Nordea, som spår att Riksbanken har höjt reporäntan till 2,50 procent i slutet av året och till 3,25 procent i slutet av 2012.

Vid stängning på onsdagen hade svenska statsobligationsräntor sjunkit 4-9 punkter, tioårsräntan ner 8 punkter, till 2,96 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten hade vidgats till -14 punkter (-7).

Kronan gynnade också av beskeden om de starka svenska statsfinanserna och av köpintresset på svenska statspapper. Vid stängning hade euron försvagats 2 öre mot kronan, till 8:98, medan dollarn hade försvagats 5 öre, till 6:31. TCW- index sjönk till 120,58 (121,09).

Europeiska statspappersräntor handlades marginellt lägre på onsdagen än på tisdagen medan euron handlades något högre mot dollarn, även om en större uppgång under nattens handel till del gröptes ur i eftermiddagens handel.

Huvudpunkt på onsdagens Europaagenda var protokollet från Bank of Englands policymöte den 5 maj, som inte innehöll några förändringar i antalet reservanter, och samtidigt kom arbetslösheten för april in högre än väntat. Brittiska räntor reagerade inte nämnvärt.

Majoriteten i BOE:s policykommitté uppgav att en höjning av styrräntan i nuvarande omständigheter skulle kunna påverka konsumenternas förtroende negativ.

"Om nedåtriskerna mot hushållens konsumtion skulle förverkligas kan en räntebana som är lägre än vad som nu indikeras av marknadspriserna kunna bli lämplig", står det i protokollet.

Amerikanska statspappersräntor med längre löptider handlades ned efter den svenska marknadens stängning på tisdagen och på onsdagsförmiddagen. Tioårsräntan handlades som lägst till 3,089 procent, den lägsta nivån sedan december, men vände sedan uppåt i den inledande USA-handeln.

Analytiker blickade fram mot protokollet från Fomc- mötet den 26-27 april, som publiceras på onsdagskvällen, som väntas bekräfta bilden av att den amerikanska centralbanken inte har någon brådska att höja styrräntan.

Fedchefen i St Louis, James Bullard, upprepade dock i en intervju med Bloomberg TV att tycker att det är rimligt att vänta sig en åtstramning mot slutet av 2011.

"Vi är i en ganska bra position nu när QE2 närmar sig slutet. Jag tror fortfarande det är rimligt att förvänta sig åtstramningar vid slutet av året", sade James Bullard, som inte röstar i Fomc i år.

Vid den svenska marknadens stängning noterade den amerikanska tioårsräntan till 3,14 procent, 2 punkter högre än vid samma tid på tisdagen.


Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik och ultrasnabb laddning – nu lanseras Kia EV6 i Sverige

Kia EV6 har kallats för en av årets mest efterlängtade modeller.

Det gäller inte minst här i Sverige när bilen nu lanseras.

Här är detaljerna som förklarar varför elbilen Kia EV6 väcker sådan uppmärksamhet.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

EV6 är Kias första elbil som är baserad på den nya elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform). Denna har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt med ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 240 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Lång räckvidd

Elbilen, som lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november, släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line. Kia EV6 och EV6 Plus finns med bakhjulsdrift, EV6 Plus går även att få med fyrhjulsdrift och GT Line finns endast med fyrhjulsdrift. EV6 Plus och EV6 GT Line med fyrhjulsdrift, det vill säga med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln – har sammanlagt 325 hästkrafter. EV6 med bakhjulsdrift har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

I slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den är också fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Stolar av återvunna PET-flaskor

När det kommer till interiören hos Kia EV6 är det första man ser en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar) med intuitiva menyer och ett användarvänligt gränssnitt.

Intill förarplatsen finns en rejäl mittkonsol som rymmer växelväljaren, plats för mobiltelefonen och touchknappar för bland annat stol- och rattvärme.

Med en AR head-up display projiceras viktig information på vindrutan så att föraren lätt kan hålla koll och få guidning till sin destination.

Stolarna i nya EV6 är utformade med komfort i fokus och är klädda i veganskt läder eller mockaimitation, som tillverkats av återvunna PET-flaskor. I sätena, som går att fälla som vilostolar, är det enkelt och bekvämt att ta igen sig en liten stund medan batterierna laddas.

Dragkapacitet på 1600 kilo

Det är inte bara räckvidden, den ultrasnabba laddningen och de dubbla panoramaskärmarna som gör att Kia EV6 sticker ut.

Här finns en mängd tekniska funktioner som assisterar i vardagen, såsom döda-vinkel-varnare, varning för bakomvarande trafik, värmepumpsystem för effektiv uppvärmning/nedkylning av kupén, adaptiv farthållare med stop and go, parkeringssensorer fram och bak och elmanövrerad baklucka.

Oavsett version stoltserar Kia EV6 dessutom med dragkapaciteten på 1600 kg.

Kia EV6 kan även fungera som en mobil powerbank. Den är utrustad med en vehicle-to-load-funktion (V2L) och kan användas för att ladda och driva andra elektriska apparater som man kan behöva till exempel vid olika utomhusäventyr. Bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW vilket gör att EV6 till och med kan användas för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Kia EV6 lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?