1515

Råvaror: Stabilt för oljan

Råoljan inledde tisdagen med handel runt oförändrat. Några större rörelser noterades inte.

Vid klockan 08.45 var WTI-oljan i första termin upp 0:17 dollar till 97:54. Brent var samtidigt upp 0:26 dollar till 111:10.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade vid en presskonferens att en "omprofilering" av Greklands skuld inte kan uteslutas om landet uppfyller vissa villkor. Inte heller kan ytterligare nödlån till Grekland uteslutas. Däremot är inte en stor omstrukturering av skulden ett alternativ.

Beslut om en omprofilering behövs kommer troligen att fattas vid nästa eurogruppsmöte i juni.

"Oron i Europa kommer att sänka självförtroendet igen. Folk kommer att minska på utgifterna och det kommer att påverka efterfrågeutsikterna för råoljan. Sen finns det en hel del fat på lager i USA", säger Jonathan Barratt vid Commodity Broking Services till Bloomberg News.

På tisdagskvällen är det dags för veckans inofficiella lagerstatistik från API. Inför den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen väntar sig analytiker att lagren av råolja ska ha stigit med 0,5 miljoner fat under föregående vecka.

Bensinlagren väntas ha stigit med 0,6 miljoner fat medan destillatlagren väntas ha stigit med 0,5 miljoner fat.

"Riskaversion och efterfrågeoro i USA fortsätter att ha en negativ inverkan på råoljan. Men dollarns upptrend verkar ha ebbat ut och spekulativa positioner har minskat väsentligt. Vi förväntar oss att fokus bland annat kommer att börja vändas mot ökande aktivitet bland raffinaderierna", skriver SEB i en marknadskommentar.

På basmetallmarknaden i London var den inledande handeln slagig. Kopparn inledde med stora nedgångar för att sedan leta sig upp mot oförändrat.

"Folk oroar sig för den kinesiska efterfrågan och hur den europeiska skuldkrisen kommer att påverka det finansiella systemet och påverka dollarn", säger Wang Ning, analytiker vid Xiangyu Futures, till Bloomberg News.

Enligt Adrian Mowat, marknadsstrateg vid JP Morgan, pekar den senaste tidens data från Kina på att riskerna för en "hårdlandning" för landet. Investeringar i fastigheter har stigit med 35 procent under årets fyra första månader, trots en väldigt svag efterfrågan. Det betyder enligt Adrian Mowat att lagren av fastigheter kommer att stiga och leda till en kontraktion av byggnationen under året.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?