1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna visade små förändringar i den inledande handeln på tisdagen, med en svag dragning uppåt i kortare löptider. Tyska statsobligationer var oförändrade till 1 punkt högre.

Eurogruppen beslutade på måndagen att en första utbetalning av nödlånen till Portugal kommer att ske i slutet av maj. Räntan som Portugal kommer att få betala blir mellan 5,5 och 6 procent, i enlighet med tidigare uttalanden.

Irlands genomförande av sitt ekonomiska reformprogram de första tre månaderna fick godkänt, men någon diskussion om räntan Irland får betala hölls inte.

Vad gäller Grekland sade eurogruppens ordförande Jean- Claude Juncker vid en presskonferens att en "omprofilering" av Greklands skuld inte kan uteslutas om landet uppfyller vissa villkor. Inte heller kan ytterligare nödlån till Grekland uteslutas. Däremot är inte en stor omstrukturering av skulden ett alternativ.

En omprofilering av skulden skulle vara en frivillig överenskommelse med långivarna att förlänga löptiden på lånen. En stor omstrukturering skulle däremot innebära nedskrivningar av skulden där långivarna tar förluster.

Beslut om en omprofilering behövs kommer troligen att fattas vid nästa eurogruppsmöte i juni. Villkor som ska vara uppfyllda innan detta blir aktuellt är fler budgetåtgärder, tillräckligt omfattande privatiseringar och även andra åtgärder som EU/IMF/ECB ("trojkan") anser nödvändiga efter den översyn av Grekland som nu genomförs, enligt Jean-Claude Juncker.

IMF:s styrelse hade ett möte på måndagen och meddelade i ett kort uttalande att de bevakar utvecklingen för den häktade chefen Dominique Strauss-Kahn, men nämnde inget om hans status som IMF-chef. Taleskvinnan Caroline Atkinson uppgav att IMF:s arbete fortgår "utan uppehåll".

Euron har stärkts något under morgonen, till 1:419 mot dollarn och 115:50 mot yenen. Samtidigt tappar yenen mot dollarn.

"Alla vet att Grekland förblir ett stort problem och en omstrukturering är sannolikt inprisad i en betydande utsträckning. Det finns nu mer uppåt- än nedåtrisk för euron på ränteutsikterna och sannolikheten att den europeiska skuldkrisen inte kommer att exlodera", sade Greg Gibbs, valutastrateg på Royal Bank of Scotland, enligt Bloomberg News.

I Bryssel är det ekofinmöte på tisdagen med alla EU- ländernas finansministrar. På Europaagendan står brittiskt KPI för april, som väntas visa en inflationstakt på 4,1 procent, upp från 4,0 procent i mars. Från Tyskland kommer ZEW-index (som speglar investerarnas förtroende) för maj, som spås ha sjunkit till 4,5 från 7,6.

Svenska räntor sjunker svagt på tisdagen, medan kronan har tappat något mot dollarn och även marginellt mot euron jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen. På agendan står SCB:s småhusbarometer och en ny konjunkturprognos från SEB. Vice Riksbankschef Lars Nyberg håller anförandet "Är det farligt att låna dollar?", klockan 12.

Från USA kommer under eftermiddagen bostadsbyggande i april, med en väntad uppgång på 3,6 procent, samt industriproduktion och kapacitetsutnyttjande för samma månad, där produktionen antas ha ökat med 0,4 procent jämfört med föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.

USA-räntorna sjönk på måndagen för att därefter vända upp något på tisdagsmorgonen. Den tioåriga statsobligationen handlas ändå 3 punkter lägre på 3,16 procent, jämfört med måndagens svenska stängning.

USA:s finansminister Timothy Geithner har vidtagit extraordinära åtgärder för att undvika att USA slår i skuldtaket på 14.300 miljarder dollar. Bland annat skjuts insättningar till pensionsfonder upp. Bokföringsmanövern ger regeringen 147 miljarder dollar i utrymme under skuldtaket, enligt en talesman för finansdepartementet.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?