1515

USA-börser: Terminerna pekar ned

Terminerna för de ledande amerikanska indexen pekar nedåt inför öppningen av veckans handel i New York. Därmed ser USA-börserna ut att följa de europeiska och asiatiska marknaderna.
Bakom pessimismen ligger förnyad oro för skuldsituationen i Grekland och Portugal, samt helgens gripande av IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn för bland annat försök till våldtäkt.

Finansministrarna i Europa möts på måndagen i Bryssel för att diskutera de båda ländernas situation. Även om IMF- chefen inte är direkt involverad i förhandlingarna menar bedömare att stämningen påverkas negativt.

"IMF är givetvis en viktig aktör i förhandlingsprocessen i eurozonen. När ledaren för det ledande organet anklagas på det här sättet är det knappast bra för marknadsstämningen", kommenterar en aktiestrateg för Dow Jones News.

På råvarusidan fortsatte olja och silver sin kräftgång, medan basmetallerna handlades bara något lägre.

Bland företagen i fokus finns inredningskedjan Lowe´s, som rapporterat en lägre vinst och försäljningsvolym än väntat. Vinsten per aktie blev 0:34 dollar, mot väntade 0:36 dollar. Bolaget sänkte också vinstprognosen för helåret 2011.

Detaljhandelskedjan J C Penney slog däremot förväntningarna och rapporterade ett kvartalsresultat om 0:24 dollar per aktie inklusive omstruktureringskostnader på 0:06 dollar. Väntat var enligt Bloomberg News en vinst på 0:21 dollar per aktie.

Nasdaq OMX och ICE drog på förmiddagen tillbaka det gemensamma budet på NYSE Euronext med motiveringen att de inte erhållit nödvändiga myndighetsgodkännanden.

På statistiksidan visade Empire Manufacturing Index att affärsförhållandena i New York-regionen försämrats i maj jämfört med månaden före. Index sjönk till 11,90 från 21,70 i april, vilket också var klart under väntade 19,55.

Klockan 15.00 håller Fed-chefen Ben Bernanke ett tal i Washington med rubriken Innovation och forskning.

Kvar på agendan för dagen finns också amerikanska NAHB husmarknadsindex för maj, klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?