1515

Räntor och valutor: Euron klättrar

Europaräntorna noteras på något lägre nivåer i måndagens tidiga handel jämfört med fredagens svenska stängning. Euron har återhämtat sig något efter en kraftig utförsäljning i USA och Asien, men noteras fortsatt klart lägre än vid den svenska marknadens stängning på fredagen.

Oro råder inför kvällens eurogruppsmöte i Bryssel, där grekland väntas be om ytterligare stöd utöver det paket om 110 miljarder euro som redan beviljats. Samtalen överskuggas dock av att IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn i lördags greps av polis i New York efter anklagelser om bland annat våldtäktsförsök.

Anders Matzén, chefanalytiker för euroområdet på Nordea, skriver i ett kundbrev att nyheterna om IMF-chefen är en "stor chock", och det "ökar osäkerheten om statskuldkrisen i ett kritiskt skede". Frågan är om IMF nu är redo för nya substantiella åtaganden om en utökning av Greklandsstödet.

Den tyska tidningen Die Welt rapporterade på fredagskvällen, i en förhandsnotis om en artikel i lördagens tidning, att Tyskland stöder en "frivillig omstrukturering" av den grekiska statsskulden. Enligt tidningen, som inte angav källor, stöder Tyskland, EU-kommissionen och IMF en förlängning av löptiden på grekiska obligationer på grund av den förvärrade skuldsituationen. ECB och Frankrike uppgavs dock fortsatt motsätta sig varje nedskrivning av den grekiska statsskulden.

Tyske finansministern Wolfgang Schäuble tog åter upp tråden på söndagen i en intervju med tv-kanalen ARD. Han sade att det ännu är för tidigt att avgöra om mer hjälp behövs, men "extra åtgärder" kan behövas om Grekland inte klarar att återvända till marknaderna för finansiering som planerat nästa år.

Han sade att "en central punkt" i en eventuell förlängning av löptiderna är att undvika att "den privata sektorn lämnar sina positioner".

"Därför behöver vi klara regler: Om det blir en förlängning, då måste alla förlängas", sade Wolfgang Schäuble".

I Dominique Strauss-Kahns frånvaro kommer IMF att representeras av andre biträdande chefen Nemat Shafik vid kvällens eurogruppsmöte.

I övrigt riktas det europeiska intresset på måndagen kanske främst på definitiv HIKP-statistik för euroområdet i april, klockan 11.00. Inflationstakten väntas ha stigit till 2,8 procent, i linje med flashindex, från 2,7 procent i mars. Kärninflationstakten väntas ha stigit till 1,5 procent, från 1,3 procent i mars.

Svenska statsobligationsräntor noteras på marginellt lägre nivåer i måndagens öppningshandel medan kronan handlas nära oförändrat mot euron jämfört med noteringarna vid fredagens svenska stängning.

Klockan 10.00 presenterar Exportrådet sitt Exportchefsindex för andra kvartalet. Samtidigt ska Almega, Unionen och Teknikföretagen presentera ekonomiska förutsättningar inför avtalsrörelsen. Klockan 11.00 presenterar vidare Finanspolitiska rådet sin rapport "Svensk finanspolitik".

Sett till veckans agenda riktas de svenska blickarna dock kanske främst mot onsdagen, då KI publicerar sin lönebildningsrapport och Riksgälden presenterar en ny lånebehovsprognos.

På måndagens USA-agenda märks Empire Manufacturing Index, konjunkturbarometer för New York-området, för maj, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas index ha sjunkit till 19,70, från 21,70 i april. Klockan 16.00 kommer NAHB:s husmarknadsindex, som väntas ha stigit till 17 i maj från 16 i april.

USA-agendan bjuder senare i veckan bland annat på försäljningsstatistik för nya och befintliga bostäder i april, där återhämtningen från extremt nedpressade nivåer i början av året väntas ha fortsatt den senaste månaden. På tisdag kommer också industriproduktionsstatistik för april, som väntas ha ökat 0,4 procent.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?