1515

Stockholmsbörsen: Oförändrat vid stängning

Ett lugn präglade Stockholmsbörsen under fredagens handel, där stark tysk och fransk BNP- statistik tidigt gav stöd till börserna runt om i Europa och amerikansk statistik visat på bättre humör hos konsumenterna. På hemmaplan gladde främst Betsson med förvärvet av Betsafe.

Vid stängning var OMXS30 på oförändrad nivå till noteringen 1.166,5. Omsättningen i Stockholm stannade på beskedliga 11,9 miljarder.

"Det var knappt styrfart på marknaden idag, men vi var ändå upp lite som en reaktion på torsdagens nedgång. Vi fick hyfsade Michigan-siffror från USA på eftermiddagen, men det hände inte så mycket i Stockholm", sa en mäklarchef i en kommentar till nyhetsbyrån Direkt.

Sentimentet stärktes under förimddagens handel av stark europeisk BNP-statistik med Tyskland och Frankrike som draglok. Bundesbankchefen Jens Weidmann kommenterade första kvartalets BNP-uppgång på 1,5 procent med att den tyska ekonomin både växer snabbare än väntat och befinner sig på en solid tillväxtbana som kan vara självbärande. Han tillade dock att utfallet inte ska övertolkas och att den underliggande trenden är lägre än vad utfallet för kvartalet indikerar.

Under eftermiddagen visade det index som University of Michigan publicerar varje månad att stämningen bland de amerikanska konsumenterna stärkts mer än väntat i maj.

På hemmaplan stängde Betsson 7,7 procent högre till 151 kronor efter att ha förkunnat att det har köpt snabbväxande Betsafe, nordiskt fokus, för 32,5 miljoner euro samt möjlig tilläggsköpeskilling på ytterligare 27,5 miljoner euro.

"Marknaden ger applåder åt Betssons förvärv", konstaterade Esbjörn Lundevall till nyhetsbyrån Direkt.

Förvärvet väntas framför allt stärka Betssons position i Norden, lägligt inför stundande omreglering av i Danmark.

"Vi vill verkligen växa i Norden. Vi stärker också vår B2C-del. Vi kommer att fortsätta att aggressivt utveckla Betsafes varumärke tillsammans med våra nuvarande varumärken och vår B2B-del", sa vd Pontus Lindwall.

Volvo tyngde i index efter att B-aktien handlats ned 1,0 procent till 116:20 kronor. Bank of America Merrill Lynch har sänkt sin rekommendation för Volvo till neutral, från köp, och justerat upp riktkursen till 130 kronor, från 125 kronor.

Tele2 B backade 1,4 procent till 152:50 kronor. Nordea Markets har sänkt rekommendationen på aktien till behåll, från tidigare köp. I sektorn var Telia oförändrad på 49:49 kronor.

Även Securitas B hittades bland förlorarna med en nedgång på 0,5 procent till 67:05 kronor. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från behåll.

SEB Enskilda har höjt sin rekommendation på Boliden till behåll, från tidigare sälj, med en riktkurs på 118 kronor. Aktien steg 0,3 procent till 116 kronor.

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 10 procent under april, redovisade bolaget på morgonen. Enligt SME Direkts analytikerenkät väntades en total försäljningsökning på 11,2 procent. I lokala valutor ökade försäljningen med 14 procent, mot väntade 14,7 procent.

B-aktien var upp 1,3 procent till 100:25 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?