1515

Stockholmsbörsen: Kurserna faller tillbaka mot nollstrecket

Utvecklingen på Stockholmsbörsen var oregelbunden på fredagsförmiddagen efter ett par sura börsdagar, sedan USA-börserna vänt upp på torsdagskvällen. Stark tysk och fransk BNP-statistik hjälpte europabörserna.

Vid 11.45 var OMXS30 i stort oförändrad till noteringen 1.166,7. Omsättningen uppgick till 3,8 miljarder.

"Det tar en paus i dag efter att ha det varit rätt surt i går. Vi har en positiv syn men kortsiktigt är det mer psykologi som spelar in och det kommer att fortsätta svänga under den närmaste tiden", sade Esbjörn Lundevall, aktiechef på SEB Aktiehandel, till Nyhetsbyrån Direkt.

I Europa var DAX upp 0,3 procent, CAC avancerade 0,5 procent och FTSE klättrade 0,7 procent medan Euro Stoxx steg 0,1 procent.

Sentimentet stärktes på stark europeisk BNP-statistik med Tyskland och Frankrike som draglok. Riskaptiten avtog dock gradvis under förmiddagen.

"Vi ser en generell återhämtning bland europeiska råvarubolag som varit nedpressade under den senaste tiden. Även om vi inte ser samma stora effekter i Sverige", sade Esbjörn Lundevall.

Boliden var upp 0,9 procent till 116:60 kronor.

SEB Enskilda har också höjt rekommendationen på Boliden till behåll, från sälj, med en riktkurs på 118 kronor.

Lundin Petroleum steg 0,2 procent till 84:25 kronor medan Lundin Mining var upp 0,5 procent till 56:75 kronor.

Securitas B hittades bland förlorarna med en nedgång på 1,0 procent till 66:75 kronor. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen på Securitas till sälj, från behåll.

Tele2 backade 1,5 procent till 152:30 kronor. Nordea Markets har sänkt rekommendationen på aktien till behåll, från tidigare köp. I sektorn var Telia oförändrad på 49:50 kronor.

Betsson avancerade 6,1 procent till 148:75 kronor efter att ha förkunnat att det har köpt Betsafe för 32,5 miljoner euro, eller 4,7 gånger ebit. Bolaget väntar sig synergier genom integration av plattformar och leverantörskontrakt.

"Marknaden ger applåder åt Betssons förvärv", konstaterade Esbjörn Lundevall till Nyhetsbyrån Direkt.

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 10 procent under april, redovisade bolaget på morgonen. Enligt SME Direkts analytikerenkät väntades en total försäljningsökning på 11,2 procent. I lokala valutor ökade försäljningen med 14 procent, mot väntade 14,7 procent.

B-aktien var upp 1,0 procent till 100:00 kronor.

Fredagen väntas bli lugn ur rapportperspektiv. På statistikfronten är det dock desto svettigare. Utöver förmiddagens BNP-siffror väntas från USA på eftermiddagen KPI för april och preliminärt Michiganindex för maj.

Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var vid 11.45 mellan oförändrade och 0,1 procent upp.


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?