1515

Börsen: Räkna med nedgångar

Europabörserna ser ut att inleda nedåt på torsdagsmorgonen i ett allmänt negativt riskklimat som byggts på under USA- och Asien-handeln.

Runt en halvtimma före öppning var terminerna för DAX, CAC, Euro Stoxx och FTSE ned mellan 0,7 och 0,9 procent.

Marknadsaktörer hänvisade det negativa klimatet till fortsatt oro för den europeiska statsskuldkrisen.

Besked från Finland om att landets största partier nu har kommit överens om villkor som öppnar för det europeiska stödpaketet till Portugal kunde inte höja stämningen.

Samtidigt är råvarumarknaden känslig efter förra veckans "flashkrasch", och när i synnerhet bensinpriserna föll kraftigt efter amerikansk lagerstatistik på onsdagseftermiddagen drogs många andra råvaror med i fallet.

"Korrektionen på råvarumarknaden den senaste veckan är det första tecknet på en störning som inte bör ignoreras, och som sannolikt är ett förstadium till en smärtsam rekyl på 10 procent eller mer på aktiemarknaden kommande månader", sade Peter Boockvar, strateg på Miller Tabak till Market Watch.

Dow Jones stängde ned 1,0 procent, det bredare S&P 500 backade 1,1 procent medan Nasdaq Composite sjönk 0,9 procent.

I efterhandeln backade Cisco trots att resultatet kommit in över förväntan. Bolaget gav en svag prognos i spåren av hårdare konkurrens, vilket tyngde aktien.

I Asien backade börserna på bred front under torsdagsmorgonen. Nikkei var ned 1,5 procent. Australiensiska råvarutunga S&P/ASX 200 var samtidigt ned 1,8 procent tyngt av läge priser på metaller och råvaror.

James Holt på Blackrock i Sydney sade till Bloomberg News att onsdagens kinesiska inflationsdata tyder på att fler åtstramningar är nödvändiga. Samtidigt väntas Federal Reserves kvantitativa lättnadsprogram snart dras in.

"Detta program har pumpat upp värdepappers- och råvarumarknader", sade han.

UBS har höjt rekommendationen för Astrazeneca till köp från tidigare neutral med uppskruvad riktkurs till 38 pund, från 32:50 pund. Aktien adderades samtidigt till investmentbankens "key calls list".

Såväl DnB NOR som SEB Enskilda har sänkt Mekonomen till behåll, från tidigare köp efter gårdagens rapport.

I veckans nummer av Veckans Affärer rekommenderas det köp av Micronic. Däremot avråds läsarna tecknande av aktier i Finnvedenbulten samt Moberg Derma.

På morgonen redovisade Aspiro ett resultat efter skatt på -13,5 miljoner (-11,4). Omsättningen ökade drygt 20 procent.

Kommunikationsföretaget Phonera resultat per aktie blev 1:64 kronor (0:96) och även nettoomsättningen ökade.

"Årets första kvartal har gått enligt plan. Under resterande delen av året förväntas den organiska tillväxten komma från en ökad försäljning av ip- och mobiltelefoni och en ökad fyllnadsgrad i våra datacenter. Vi kommer även att fortsätta utvärdera attraktiva förvärvsmöjligheter", skrev Phoneras vd Henric Wiklund i rapporten.

Under börsdagen väntas bland annat B&B Tools och Bong rapportera resultat för det första kvartalet.

På statistikfronten väntas under förmiddagen industriproduktion för EMU samt Storbritannien. Från USA inkommer i eftermiddag veckovis data över antalet nyanmälda arbetslösa, PPI, detaljhandel och lager osålda varor.

På torsdagsmorgonen pekar terminerna för de ledande amerikanska indexen ned mellan 0,2 och 0,5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?