1515

USA-börser: Råvarufall tyngde Wall Street

De amerikanska börserna sjönk på onsdagen. Efter några timmars handel intensifierades fallet. Nedgångarna drevs av en dollarförstärkning till följd av förnyad oro kring den grekiska skuldkrisen, som fick råvarumarknaden att rasa på kvällen.

Vid stängning var Dow Jones ned 1,0 procent till noteringen 12.630. Det bredare S&P 500 backade 1,1 procent till 1.342 medan Nasdaq Composite sjönk 0,9 procent till 2.845.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 970 miljoner aktier, medan den var 2,2 miljarder aktier på Nasdaq.

"Korrektionen på råvarumarknaden den senaste veckan är det första tecknet på en störning som inte bör ignoreras, och som sannolikt är ett förstadium till en smärtsam korrektion på 10 procent eller mer på aktiemarknaden kommande månader", sade Peter Boockvar, strateg på Miller Tabak till Market Watch.

En timme före öppning kom statistik från det amerikanska handelsdepartementet som visade USA:s samlade underskott i handels- och tjänstebalansen ökade till 48,2 miljarder dollar i mars, från reviderade 45,4 miljarder dollar månaden före. Analytiker hade räknat med ett underskott på 47,0 miljarder dollar, enligt Bloomberg News snittprognos.

Exporten steg 4,6 procent, till rekordhöga 172,7 miljarder dollar, medan importen ökade 4,9 procent, till 220,8 miljarder dollar, jämfört med månaden före.

Exklusive olja var underskottet 16,9 miljarder dollar i mars, jämfört med reviderade 20,0 miljarder dollar föregående månad.

Råvarurelaterade bolag tyngde handeln redan inledningsvis på onsdagen efter farhågor att lånekostnaderna kommer att öka i Kina, efter att landets KPI kommit in något högre än väntat natten mot onsdagen. Konsumentpriserna steg 5,3 procent i april jämfört med samma månad 2010. Analytikerna hade räknat med att KPI skulle ha stigit med 5,2 procent, enligt Bloomberg News sammanställning.

Dollarn stärktes på eftermiddagen och kvällen, efter spekulationer om att EU-länderna inte kommer att ge Grekland ytterligare finansiellt stöd, vilket skulle tvinga landet att omstrukturera statsskulden.

Den stärkta dollarn tyngde råvarumarknaden, där silver och olja rasade i kvällshandeln. Rasen fick råvarurelaterade bolag att tappa ytterligare.

Exxon Mobil sjönk 2,7 procent och Freeport McMoran var ned 6,5 procent.

AIG steg 3,5 procent. Försäkringsjätten och den amerikanska staten, som är storägare sedan finanskrisen, enades om att sälja 300 miljoner aktier i bolaget, vilket var mindre än väntat. Av dessa är 100 miljoner nyemitterade aktier.

Macy's steg 7,7 procent efter att ha rapporterat över förväntan och fördubblat utdelningen för kvartalet.

Walt Disney sjönk 3,4 procent. Bolaget redovisade på tisdagskvällen ett resultat under analytikernas förväntningar.

Caterpillar sjönk 2,6 procent. Bolagets vd sade till CNBC att ökade dieselkostnader är "oroande".

Cisco sjönk 0,1 procent. Bolaget öppnade resultatböckerna för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal efter börsens stängning. Resultatet exklusive engångskostnader blev 0,42 dollar per aktie. Analytikerna förväntade sig ett resultat på 0,37 dollar per aktie, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Försäljningen var i linje med förväntningarna. Aktien var upp drygt 2 procent i efterhandeln.

Dagens mest omtalade händelse på Wall Street var dock domen mot fondbolaget Galleons grundare Raj Rajaratnam, som befanns skyldig till insiderhandel, efter att ha tagit emot insiderinformation från en styrelsemedlem i Goldman Sachs.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 5 punkter till 3,16 procent.

Ericsson noterades 46 öre högre än vid Stockholmsbörsens stängning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?