1515

USA-börser: Disney sänker Wall Street

USA-börserna inledde onsdagens handel med att sjunka. Tyngde gjorde svag makrostatistik. Vidare var Walt Disneys delårsrapport en besvikelse.

Efter drygt en halvtimmes handel backade Dow Jones index 0,5 procent till 12.702. På den bredare marknaden tappade S&P 500-index 0,4 procent till 1.352 samtidigt som Nasdaq Composite index var ned 0,1 procent till 2.870.

Omsättningen var 79 miljoner aktier på NYSE medan motsvarande siffra på Nasdaq var 153 miljoner.

Tioårsräntan ökade 1 punkt till 3,21 procent medan trettioåringen var kvar vid 4,34 procent.

Bland bolag i fokus fanns Walt Disney som sent igår kväll redovisade ett justerat resultat om 0,49 dollar per aktie för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Förväntningarna låg vid 0,57 dollar per aktie, enligt Zacks. Försäljningen var 9,1 miljarder dollar. Väntat var en försäljning på 9,12 miljarder dollar. Aktien backade 5,3 procent till 41,61 dollar.

På makroscenen kom siffror över handelsbalansen som visade att underskottet i den amerikanska handeln med utlandet uppgick till 48,2 miljarder dollar i mars. Marknadens prognos var ett underskott på 47,0 miljarder dollar.

Detaljhandelsbolaget Macys gick fram 8,2 procent till 28,49 dollar sedan bolaget meddelat att kvartalsutdelningen dubblas. Vidare drog bolaget upp vinst- och försäljningsprognosen för 2011.

Amerikanska halvledarbolaget Intel höjde sin kvartalsutdelning med 16 procent till 21 cent per aktie. Aktien gick fram 1,5 procent.

Klockan 20 presenteras den amerikanska statens budgetutfall för april.

Efter klockan 22 kommer nätverksbjässen Cisco med rapport. Aktien ökade med 0,8 procent till 17,93 dollar.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?