1515

Stockholmsbörsen: Uppåt i inledningen

Börsen inledde svagt upp på bred front under onsdagens inledande handelstimmar. Utvecklingen var likartad i Europa sedan rapportperioden fortsatt bjuda på starka siffror. Unibet avancerade på stark rapport.

"Företagen har mer positiva utsikter än förväntat men framöver kommer rapportperioden vara mindre i viktig. Statsskuldskrisen kommer fortsatt vara ett huvudtema", sade Matthias Joerss, strateg på Macquarie, till Bloomberg News.

Vid 10.45 hade OMXS30 stigit 0,4 procent till noteringen 1.172,2. DAX var samtidigt upp 0,5 procent medan CAC och Euro Stoxx båda klättrat 0,3 procent.

Det faktum att Atlas Copco handlas utan rätt till inlösen om 5 kronor bidrog på marginalen till att dämpa utvecklingen för OMXS30. A-aktien var ned 2,7 procent, 4:70 kronor, till 167:10 kronor.

Annars noterades breda uppgångar. MTG B klättrade 1,1 procent till 454:20 kronor, H&M B steg 0,9 procent till 233:20 kronor och Nokia var upp 1,1 procent till 54:65 kronor.

Unibet avancerade 6,9 procent till 143:50 kronor efter att såväl spelöverskott som resultat före skatt kommit in över förväntan under onsdagsmorgonen. Resultatet före skatt om 10,8 miljoner pund var 24 procent bättre än väntat.

Skistar B tog liften upp 1,0 procent till 105:75 kronor efter att har undertecknat en avsiktsförklaring rörande ägande och utveckling av skidområdena Andermatt och Sedrun i Schweiz. Planerade investeringar för att modernisera och binda samman de två områdena beräknas till uppemot 1 miljard kronor.

Nibe B var ned 0,2 procent till 102:25 kronor efter att resultatet före skatt på 134 miljoner överträffat analytikers förväntan på 118 miljoner kronor. Omsättningen kom dock in något under förväntan.

Lundin Mining backade 3,3 procent till 56:00 kronor efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 114 miljoner dollar, väntat var 151 miljoner dollar enligt SME Direktkonsensus. Inte heller försäljningen nådde upp till analytikernas förväntningar.

Nordea Markets har sänkt sin rekommendation på Lundin Mining till behåll, från tidigare köp, efter rapporten.

Black Pearl redovisade en intäktminskning till 34,7 miljoner kanadadollar för det första kvartalet (36,4). Nettoresultatet blev 0,5 miljoner kanadadollar (1,0). Bolaget sänkte samtidigt prognosen över årets snittproduktion.

Aktien retirerade 4,3 procent till 46:40 kronor.

SAS lyfte 4,1 procent till 20:40 kronor efter att ha varit gårdagens rapportförlorare. SEB Enskilda ser köpläge då analyshuset anser att gårdagens kursfall var omotiverat stort.

Senare under börsdagen redovisar Loomis resultat.

Från Europa släpper Bank of England en inflationsrapport strax före lunch. Från amerikanskt håll väntas statistik rörande handelsbalansen i mars. Dessutom sker en emission av amerikanska tioåringar på onsdagskvällen.

Vid 10.45-tiden hade terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen samtliga avancerat 0,1 procent.


Innehåll från NetsmartAnnons

Så jobbar du smartare – lösningen för att få mer gjort i möten

Digitala möten har blivit en del av vår vardag, men teknikstrul kan fortfarande sätta käppar i hjulet. Copiax var ute efter en bättre ljud- och bildupplevelse till sina digitala möten när de hörde talas om Nureva och SMART Board.

– Det är den bästa investeringen vi har gjort, säger Roberto Urbina, IT-operation manager.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Under hösten har företag över hela Sverige välkomnat tillbaka sina anställda till kontoret. Men det betyder inte att digitala möten är historia. Allt fler har upptäckt fördelarna med mötesformen som är här för att stanna. Teknikhandelsföretaget Tillquist Group kontaktade Netsmart för att installera en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300. 

– Vi är ett expansivt bolag som vill växa i Norden och vi behövde investera i rätt digitala verktyg för att lyckas med det, säger Per Clementz, Head of Product Development.

Tillquist Group hade höga krav på den tekniska utrustningen. Högst upp på listan var att tekniken skulle vara av bästa kvalitet, snygg och enkel att använda. Netsmart hade lösningen som uppfyllde alla krav och idag har de en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300 i flera mötesrum.

– Vi har bara skrapat på ytan av möjligheter, men alla är otroligt nöjda, säger Per Clementz.

Per Clementz, Head of Product Development.
Per Clementz, Head of Product Development.

Det är många företag som undrar hur den nya tidens mötesrum ska utformas när det gäller allt från om man ska sitta eller stå, hur många stolar som behövs, vilken teknik som krävs och hur man kan anpassa mötena för de som inte är med på plats? Copiax är en del i Assa Abloy-koncernen. Idag är de den största grossisten i Sverige inom lås och säkerhet – och de hade samma funderingar.

– Demonstrationen av den plattformsoberoende ljudlösningen Nureva HDL300 verkade lite för bra för att vara sann. Men så fick vi prova systemet – och det var fantastiskt. Den känner automatiskt in rummet och levererar alltid perfekt ljud, säger Roberto Urbina, IT-operation manager på Copiax.

Idag har Copiax både en Nureva HDL-ljudlösning och en SMART Board installerade i alla mötesrum. SMART Board är en digital whiteboard med flervägskommunikation, interaktiv skärm, webbläsare, skärmspegling och videokonferenshub.

– Det är bara att slå på apparaten så funkar det. Och du kan sitta var som helst i rummet och prata i normal samtalston och budskapet når ändå fram, säger Roberto Urbina.

Netsmarts lösningar är helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Alla deltagare kan bidra med innehåll på den gemensamma ytan oavsett var i världen de sitter.

– Vårt främsta verktyg är vår webbsida. Men vi har också mycket konferenser, vi leder kurser och annat digitalt. För oss är det otroligt viktigt att kunna nå ut med vårt budskap i alla kanaler, säger Roberto Urbina.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?