1515

USA-börser: Gott humör på Wall Street

Det glada börshumöret i Europa smittade av sig på de amerikanska börserna, som öppnade uppåt på tisdagen.

Microsofts köp av Skype gladde, medan oro kring effekten av stigande importpriser på den amerikanska ekonomin verkade återhållande.

Vid 16.15 var Dow Jones upp 0,4 procent till noteringen 12.740. Det bredare S&P 500 steg 0,6 procent till 1.354 medan Nasdaq Composite ökade 0,7 procent till 2.862.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 135 miljoner aktier, medan den var 400 miljoner aktier på Nasdaq.

"Importprisstatistiken visar tydligt den inflationsdrivande verkan en svag dollar har med ett handelsunderskott så stort som det amerikanska. Den svaga dollarn hjälper definitivt exportindustrin i termer av konkurrenskraft, men den amerikanska importen är betydligt större än exporten, och en sjunkande dollar gör att priset på importen hela tiden stiger", sade Peter Boockvar, strateg på Miller Tabak till Market Watch.

De amerikanska importpriserna steg med 2,2 procent i april, jämfört med månaden före, enligt statistik från Bureau of Labor Statistics. Jämfört med samma månad året före steg priserna med 11,1 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle stiga 1,8 procent jämfört med månaden före, och stiga med 10,4 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News snittprognos.

Det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag försämrades i april jämfört med månaden före. Det framgick av National Federation of Individual Business index, som sjönk till 91,2 i april från 91,9 månaden före. Enligt Bloomberg News väntades en nedgång till 91,8.

Teknik- och konsumenttjänstebolag gick starkast på Dow Jones, där råvarurelaterade bolag tyngde efter att återhämtningen för råvarorna avstannat under dagen.

Dagens stora händelse på förvärvsfronten står Microsoft för. Microsoft bekräftade på tisdagseftermiddagen mediespekulationer om att de köper Skype för 8,5 miljarder dollar kontant. Skype, som är en plattform för internettelefoni, har 663 miljoner kunder och är Microsofts största förvärv hittills. Microsoft sjönk 0,3 procent.

E-handelsbolaget Ebay, som äger 30 procent i Skype, steg 2,7 procent.

Vidare drog Community Health Systems på måndagskvällen tillbaka sitt bud på Tenet Healthcare, efter att Tenet tidigare under måndagen avvisat bolagets höjda bud om 3,5 miljarder dollar. Community Health Systems steg 0,8 procent, och Tenet var upp 1,6 procent.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 1 punkt till 3,17 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?