1515

Stockholmsbörsen: Slagig start på dagen

Stockholmsbörsen har inlett onsdagens handel i en oregelbunden tendens. Bland storbolagen tyngs Skanska och Ratos av avskiljda utdelningar. Boliden stiger med stöd av ett stigande kopparpris och Lundin Petroleum rapporterar positiva borresultat i Norge.

SIX Generalindex var klockan 10.10 ned 0,1 procent till 354 medan OMXS30-index backat 0,1 procent till 1.147. Omsättningen uppgick till 2,3 miljarder kronor.

Gruvbolaget Boliden steg 1,0 procent till 140 kronor i spåren av ett stigande kopparpris. Byggbolaget NCC gick också bra med en uppgång på 1,9 procent till 182 kronor.

Utdelningssäsongen rullar vidare och idag är det två storbolag som lämnar utdelning. Skanska, som delar ut 5,75 kronor, backar 6,40 kronor till 129,90 kronor. Ratos, där utdelningen är 10,50 kronor, tappar 8,40 kronor till 246 kronor. Skanska kommer även lämna en extrautdelning senare i år, men datumet för den utdelningen är inte klart än.

Lundin Petroleum steg 0,8 procent till 96,35 kronor. Bolaget har slutfört en borrning i PL338 på strukturen Tellus i Norge, vilket resulterat i en oljefyndighet. Uppskattade resurser kommer att meddelas så snart sidospårsborrningen är slutförd. Lundin Petroleum är operatör för PL338 med en licensandel om 50 procent.

"Vi är mycket nöjda med den senaste fyndigheten som har bekräftat en trolig förlängning av Lunofältet. Tellusfyndighetens placering i relation till Lunofyndigheten gör det möjligt för oss att snabbt bygga ut Tellus genom att inkludera den i utbyggnadsplanen för Luno", säger Ashley Heppenstall, vd i Lundin Petroleum.

Klädkedjan RNB fortsätter att gå med förlust. Resultatet efter finansnetto blev minus 7,3 miljoner kronor i andra kvartalet, december 2010-februari 2011. Intäkterna sjönk till 772 miljoner kronor, jämfört med 822 miljoner kronor samma period i fjol. Bolaget räknar med att genomförda och pågående åtgärder skapar förutsättningar för en fortsatt förbättring av resultatet under verksamhetsåret. Laszlo Kriss, som är vd för storägaren Konsumentföreningen Stockholm, blir ny styrelseordförande i RNB. Aktien sjönk 2,9 procent till 6,80 kronor.

Opcon toppar vinnarlistan med en uppgång på 22 procent till 20,50 kronor. Energi- och miljöteknikbolaget har tecknat en avsiktsförklaring med statligt ägda Shanghai Baosteel Energy i Kina om ett samriskbolag på den kinesiska marknaden. Samriskbolaget ska sälja Opcon Powerbox på den kinesiska marknaden.

"Vi kommer att ge den kinesiska marknaden högsta prioritet. Enligt avsiktsförklaringen ska också Baosteel lägga order på tre anläggningar redan före sommaren för att minska ledtiderna så att vi kan få referensanläggningar på plats redan i år", säger Opcons vd Rolf Hasselström.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Know IT och Cision. Riktkursen sätts till 100 kronor för Know IT och 6,70 kronor för Cision. Know IT steg 1,2 procent till 85,50 kronor och Cision ökade 4,8 procent till 5,50 kronor.

Idag väntas ingen amerikansk makrostatistik, däremot en del från Europa. Brittisk industriproduktion i februari redovisas klockan 10.30, BNP i eurozonen i fjärde kvartalet klockan 11.00 och tyska industriorder i februari klockan 12.00.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?