1515

Räntor och valutor: Euron tar mark

Euron stärks mot femmånadershögsta nivåer mot dollarn på onsdagsmorgonen och handlas på de högsta nivåerna sedan maj 2010 mot japanska yen, drivet av förväntningar om ökade kortränteskillnader mellan de tre stora valutablocken. Europeiska statspappersräntor noteras samtidigt 2-3 punkter högre än vid tisdagens svenska stängning.

En enig analytikerkår räknar nu med att ECB kommer att börja strama åt penningpolitiken vid torsdagens rådsmöte, vilket skulle bli den första ränteändringen sedan maj 2009. Samtidigt bidrar tisdagskvällens protokoll från Fomc-mötet till att marknadsaktörer talar om att risken börjar glida över mot en tidigare åtstramning än väntat från den amerikanska centralbanken medan Bank of Japan väntas fortsätta hålla räntan exceptionellt låg under överskådlig framtid.

I avvaktan på torsdagens ECB-besked riktas blickarna på onsdagen bland annat mot det definitiva utfallet för BNP i euroområdet under fjärde kvartalet, klockan 11.00. Enligt Bloomberg News enkät finns inga förväntningar om revideringar av tidigare rapporterade +0,3 procent jämfört med tredje kvartalet och +2,0 procent jämfört med fjärde kvartalet 2009.

Från Tyskland kommer statistik över industriorderingången i februari, som väntas ha ökat 0,5 procent jämfört med i januari och 17,4 procent jämfört med februari 2010.

Från Storbritannien kommer industriproduktionsstatistik för februari klockan 10.30, och den väntas visa en ökning på 0,4 procent jämfört med i januari (+0,6 procent för tillverkningsindustrin). Klockan 16.00 ska också konjunkturinstitutet NIESR redovisa sin beräkning av brittisk BNP för det första kvartalet i år.

Natten till onsdagen rapporterade British Retail Consortium, BRC, att varupriserna i brittiska affärer och butiker steg 2,4 procent i mars jämfört med samma månad föregående år. I februari var prisökningstakten 2,7 procent.

Beskedet kan vara en liten lättnad för Bank of England, som har att debattera den ihärdigt höga inflationen inför ett penningpolitiskt beslut på torsdagen. BRC konstaterar dock att kostnadstrycket i detaljhandeln ät fortsatt högt, prisökningstakten dämpades i mars på grund av säljkampanjer för att locka tillbaka kunderna.

Givet den tilltagande oron kring Portugals statsfinanser riktas också stort intresse mot landets emission av statskuldsväxlar för upp till 1 miljard euro. Auktionen avslutas klockan 11.30 och resultatet väntas omkring en kvart senare.

Svenska statsobligationsräntor noterar endast blygsamma förändringar i den tidiga onsdagshandeln, kronan handlas oförändrat nära 9:00 mot euron och cirka 4 öre starkare mot dollarn jämfört med tisdagseftermiddagen.

I Sverige gapar statistikagendan tom på onsdagen, men SNS håller ett seminarium på förmiddagen om "Bostadsbullan - sanning eller överdrift?". Medverkar gör en rad tunga ekonomer från Riksbanken, Finansinspektionen och universitet.

Vid seminariet diskuteras delar av den rapport om riskerna på den svenska bostadsmarknaden som Riksbanken publicerade på tisdagen.

I USA har marknadsaktörer prisat in högre sannolikhet för att Fed ska ha höjt styrräntan inom ett år efter protokollet från Fomc-mötet den 15 mars. Enligt Bloomberg News visar futureskontrakten på tisdagskvällen på en 71- procentig sannolikhet för att styrräntan, Fed funds, har höjts i mars 2012, upp från 66 procent dagen före.

Protokollet från mötet visade att de flesta ledamöterna vill fortsätta QE2-programmet enligt plan, men ledamöterna debatterade inflationsrisker, och vissa ledamöter indikerade att de ekonomiska utsikterna kan kräva åtstramningar redan i år.

Onsdagens USA-agenda innehåller inga tyngre statistikhållpunkter, men Dennis Lockhart, Fedchef i Atlanta, ska svara på frågor i samband med en finansmarknadskonferens, klockan 13.00 svensk tid.

I måndags sade Dennis Lockhart att "för varje kvartal blir återhämtningen allt mer väletablerad. Men bakom återhämtningen kvarstår allvarliga obalanser som inte har korrigerats".

Table


Innehåll från TarkettAnnons

Tarketts hållbarhetsarbete skapar cirkulär ekonomi på riktigt

Återvinning och återanvändning är helt avgörande för att klimatmålen ska nås. Cirkulär ekonomi blir en förutsättning, och leverantörer och beställare måste samverka för att vi ska få en verklig förändring till stånd, menar Tarketts nordiska hållbarhetschef Dag Duberg.

– Som en av världens största golvtillverkare har vi på Tarkett ett stort ansvar för att leverera långsiktigt hållbara produkter och lösningar. Vi är övertygade om att cirkulär omställning är rätt strategi för att spara på jordens resurser, minska avfallsberget och hjälpa till att bromsa den globala uppvärmningen.

Tarkett minskar sitt klimatavtryck bland annat genom att steg för steg minska beroendet av fossil energi vid sina fabriker, återcirkulera processvatten och ersätta fossila råvaror med biobaserade alternativ. Men det är i arbetet kring återvunnet material som de största klimatfördelarna finns. Som ett led i detta lanserade Tarkett för två år sedan en ny banbrytande teknologi som gör att man kan tvätta bort lim och spackel från utrivna vinylgolv för att på så sätt kunna återvinna materialet. Företaget har också öppnat upp en anläggning som kan separera garn från gamla textilplattor.

– Återvinning handlar inte bara om tekniska lösningar – hela kedjan från bygget till återvinningen måste fungera. Därför lägger vi mycket kraft på att få rutiner och logistik på plats för insamling av utrivna golv. Vi vill visa att cirkulär ekonomi är på riktigt och vara en förebild som inspirerar andra genom att gå från ord till handling, säger Dag Duberg.

Cirkulär omställning sker genom samverkan 

Klimatvinsterna vid återvinning är betydande. Om en kvadratmeter plastgolv återvinns istället för att som idag gå till förbränning minskar utsläppen av växthusgaser med i storleksordningen 10 kilo. För textila plattor är motsvarande siffra cirka 6 kilo. Det innebär klimatbesparingar på flera ton för ett återvinningsprojekt på några hundra kvadratmeter.

– Men för att kunna få effekt behöver vi hjälp från beställarsidan att hitta alla de här golven som vi kan återvinna. Vi har själva hygglig koll på var våra golv ligger, men vi har ingen aning om när en fastighetsägare bestämmer sig för att riva ut det. Det måste till en beteendeförändring där ska vara självklart för en fastighetsägare att först kontrollera om golvet som ska rivas ut går att återvinna. Cirkulär omställning sker genom samverkan, avslutar Dag Duberg.

Om Tarkett

Tarkett har tillverkat golv i Sverige sedan 1886 och är idag en av de största aktörerna i världen med 33 produktionsenheter, 12 000 anställda och en omsättning på 2.6 miljarder Euro. Huvudkontoret ligger i Paris. I produktportföljen ingår bland annat trä, vinyl, linoleum, laminat samt textila golv till både bostäder och offentlig miljö. Tarkett arbetar långsiktigt och strategiskt enligt Tarkett Human-Conscious DesignTM för att minska resursuttag och klimatpåverkan genom cirkulär ekonomi med målet att skapa en positiv inverkan på människors inomhusmiljö och på vår planet.

Om Tarkett Ateljé

Tarketts nya showroom Tarkett Ateljé är utformat i samarbete med Note Design Studio och har cirkulär ekonomi som ledstjärna. Lokalen är tänkt som en plats för möten och samarbeten kring hållbar utveckling. Materialet som använts i Tarkett Ateljé är hämtade från Circular Collection, Tarketts återvinningsbara produkter inom linoleum, textil och vinyl.

Adress: Rosenlundsgatan 40, Stockholm. Öppettider måndag-fredag: 9–16.

Läs mer om Tarketts hållbarhetsarbete på tarkett.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tarkett och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?