1515

Räntor och valutor: Euron stiger inför ECB-besked

Svenska marknadsräntor har stigit ett par punkter under förmiddagen medan den inledande uppgången för Europaräntorna gröpts ur något. På valutamarknaden handlas euron fortsatt starkt inför torsdagens ECB-möte, där analytikerkåren är helt enig om att det blir en räntehöjning med 25 punkter. Yenen fortsätter samtidigt att försvagas medan kronan stärks mot dollarn och har tappat något öre mot euron.

Framåt lunchtid har de svenska marknadsräntorna stigit ett par punkter över hela linjen. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har stigit 2 punkter till 3,32 procent och den tyska tioårsräntan är upp 1 punkt till 3,39 procent. Den tyska tvåårsräntan har stigit ett par punkter till 1,84 procent, efter att ha varit uppe på 1,86 procent, den högsta nivån sedan slutet av 2008.

I Portugal visar marknadsräntorna förhållandevis begränsade rörelser inför en emission av statskuldsväxlar klockan 11.30, där resultatet väntas omkring en kvart senare.

Storbritanniens industriproduktion i februari var en riktig besvikelse, produktionen sjönk oväntat med 1,2 procent från månaden före, väntat enligt Bloomberg News enkät var en uppgång med 0,4 procent. I årstakt steg produktionen med 2,4 procent, väntat 4,3 procent. I tillverkningsindustrin var produktionen oförändrad i februari och ökade med 4,9 procent i årstakt, även det sämre än prognos.

Det brittiska pundet försvagades efter statistiken samtidigt som brittiska räntor sjönk tillbaka ett par punkter.

4Cast skriver i en kommentar att statistiken grusar förhoppningarna om att den industrin ska kunna leda en brittisk återhämtning under det första kvartalet.

"Även om ingen åtgärd väntas från Bank of England i april kommer denna statistik att vara viktig för tillväxtutsikterna när den penningpolitiska kommittén möts i dag inför räntebeslutet i morgon", skriver 4Cast.

I Bloomberg News enkät är det en helt enig analytikerkår som räknar med att Bank of England kommer att lämna sin styrränta oförändrad till 0,50 procent vid torsdagens räntemöte.

Klockan 16.00 i eftermiddag kommer NIESR med sitt estimat för den brittiska BNP-utvecklingen under det första kvartalet i år.

Definitiv statistik visade att euroområdets BNP växte med 0,3 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med föregående kvartal. I årstakt var tillväxten 2,0 procent. Detta var helt i enlighet med prognos och preliminär statistik.

Klockan 12.00 publiceras statistik över den tyska industrins orderingång i februari, som väntas ha ökat 0,5 procent jämfört med i januari och 17,4 procent jämfört med februari 2010.

Här hemma hade SNS seminarium om bostadsmarknaden där bostadsminister Stefan Attefall sade att hushållens ökade skuldsättning och allt högre skuldkvot är något som skapar oro, och som måste bevakas. En sättning i bostadspriserna kan ge följdeffekter på hushållens sparande och konsumtion och påverka ekonomin i stort. Han sade också att utbudet på bostäder måste öka.

Protokollet från Federal Reserves senaste policymöte släpptes på tisdagskvällen och visade att en klar majoritet av de röstande ledamöterna vid tidpunkten för mötet ansåg att det pågående köpprogrammet av statspapper, QE2, bör fortsätta enligt plan. "Några" ledamöter ansåg dock att en stramare penningpolitik kunde krävas i år medan "några andra noterade att exceptionell ackommoderande policy kan vara lämpligt bortom 2011".

Protokollet tolkades som hökaktigt av marknaderna och ledde till att förväntningarna på kommande räntehöjningar skruvades upp, enligt prissättningen på futureskontrakt. De amerikanska marknadsräntorna har sedan tisdagens svenska stängning stigit 2-3 punkter, med tioårsräntan 3 punkter upp till 3,47 procent.

På valutamarknaden fortsätter euron att handlas starkt inför ECB:s räntemöte på torsdagen. Mot dollarn har euron stärkts till 1:430 från 1:418 på tisdagen, och handlas därmed på den högsta nivån sedan början av 2010.

"Euroförstärkningen som vi ser är till stor del räntedriven. Marknaden skiftar allt mer från en syn med en enda räntehöjning nästa möte till en syn med fler räntehöjningar längre ut", sade Sarah Hewin, seniorekonom vid Standard Chartered i London, till Bloomberg News.

Samtidigt försvagas yenen till den lägsta nivån mot dollarn på ett halvår. Sedan tisdagen har yenen tappat till 85:0 mot dollarn, från 84:5, efter att ha varit uppe och vänt på nivåer runt 85:5.

Kronan har sedan tisdagens svenska stängning tappat 1 öre till 9:01 mot den starka euron. Mot dollarn har kronan däremot stärkts 5 öre till 6:30.

Table

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?