1515

USA-börser: Små förändringar

De amerikanska börserna noterade mindre uppgångar på måndagen, efter att ha pendlat kring oförändrat under större delen av handelsdagen.

Läkemedelsbolag och råvarurelaterade bolag var vinnare, medan teknikbolagen tyngde. Även bankerna noterade generella nedgångar. Handelsvolymerna var relativt små.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,2 procent till noteringen 12.400. S&P 500 var oförändrad vid 1.333, medan Nasdaq Composite var oförändrad vid 2.789.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 770 miljoner aktier, medan den var 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

"Uppköpsaktiviteten har varit hyfsat stark. Folk letar tecken och ser det som ett styrkebesked. Det är en indikation om att aktier är undervärderade. Dessutom är ekonomin relativt stark. Allt detta ger stadga åt aktiemarknaden", sade Peter Jankovskis, förvaltare på Oakbrook Investments till Bloomberg News.

Intel sjönk 1,2 procent sedan branschorganisationen SIA meddelat att den globala chipförsäljningen minskade med 1,1 procent i februari. Även Qualcomm och Nvidia noterade nedgångar på 2,5 respektive 3,6 procent.

Efter stängning meddelade Texas Instrument att bolaget köper National Semiconductor för 6,5 miljarder dollar, en premie på 78 procent jämfört med måndagens stängningskurs. Bolagens aktier var handelsstoppade i efterhandeln, men andra teknikbolag steg.

Pfizer ökade 0,8 procent. Bolaget säljer sin kapselverksamhet till Kohlberg Kravis Roberts för 2,4 miljarder dollar. Pengarna kommer bland annat att användas till att öka takten i återköpsprogrammet. Pfizer nedjusterade även sin försäljningsprognos för 2011 och 2012. Konkurrerande Johnson & Johnson ökade 1,1 procent.

General Electric var upp 0,9 procent. Barrons skriver att General Electric inte kommer att ställas till ansvar för de finansiella skadorna som problemen med kärnkraftverken i Japan orsakat. Dessutom har General Electrics vd Jeffrey Immelt sagt att bolaget kommer att erbjuda gasturbiner till kärnkraftsoperatören Tepco för att lätta på energibristen omkring Tokyo.

Ford steg 2,6 procent. Credit Suisse höjde sin rekommendation för biltillverkaren till neutral från tidigare underperform. Motiveringen var förväntningar att intäkterna för det första kvartalet kan bli större än väntat. I fredags rapporterade Ford att försäljning i mars var högre än väntat på den amerikanska marknaden, där bolaget sålde mer än samtliga konkurrenter under månaden.

Molycorp steg 12,1 procent. Bolaget, som producerar sällsynta jordartsmetaller, har förvärvat det estniska bolaget AS Silmet för 89 miljoner dollar. AS Silmets anläggning för bearbetning av sällsynta jordartsmetaller är en av endast två i Europa.

Wells Fargo backade 0,8 procent.

Under veckan som kommer ska en rad Fed-ledamöter hålla tal. Närmast riktas intresset mot Fed-chefen Ben Bernankes anförande natten till tisdagen svensk tid. Titeln är "Clearinghouses and Financial Stability", men en frågestund är också inplanerad.

På måndagen sa Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, att Federal Reserves obligationsköpprogram på 600 miljarder dollar kan vara tillräckligt för att få ekonomin på fötter. Han har tidigare varit en av de starkaste förespråkarna i Fomc för en ackommoderande penningpolitik.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 2 punkter till 3,42 procent.

Ericsson noterades 25 öre högre än vid börsens stängning i Stockholm.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?