1515

Stockholmsbörsen: Utdelningar pressar börsen

Stockholmsbörsen inledde fredagen i en vikande tendens. Indexnedgången kan dock förklaras av avskilda utdelningar, främst i klädkedjan H&M, men även i SKF.

De ledande Europabörserna handlas i en oregelbunden till vikande tendens. I London är dock börsen stängd med anledning av brölloppet mellan prins William och Kate Middleton. SSAB var dagens vinnare efter en stark rapport.

SIX Generalindex var vid klockan 09.51 ned med 0,3 procent till 356 och OMX30-index sjönk 0,4 procent till 1.157. Omsättningen uppgår till måttliga 1,9 miljarder kronor.

Stålbolaget SSAB bjöd på en kanonrapport sett till resultatutvecklingen. Resultatet före skatt på 504 miljoner kronor var långt över det väntade värdet på 194 miljoner kronor. Utsikterna bedömdes dock av en analytiker som SIX talat med som "inte uppmuntrande". I rapporten uppgav stålbolaget att kunder har tidigarelagt köp inför förväntade prisuppgångar, och att det kan få effekt på andra kvartalet. Aktien stärktes 5,8 procent till 104,10 kronor.

Saab presenterade ett resultat som var 28 procent bättre än marknaden hade räknat med enligt SIX Estimates. För 2011 väntas rörelsemarginalen exklusive engångsposter öka något. Aktien förbättrades 1,8 procent.

Lindab sänktes 1,6 procent efter ett resultat som visade på en oväntat stor förlust i det första kvartalet tyngt av engångsposter på -17 miljoner kronor. Enligt uppgifter från bolaget blir det svårt att nå målet om en organisk tillväxt på 8 procent för 2011.

Klädkedjan H&M handlas idag exklusive utdelning om 9,50 kronor per aktie liksom SKF vars utdelning om 5 kronor per aktie avskiljs. H&M tappade 10,60 kronor motsvarande 4,8 procent medan SKF retirerade 5 kronor motsvarande 2,6 procent Andra bolag, där utdelning som skiljs av måste tas i beaktning är Cybercom, Gunnebo och JM.

Societe Generale höjde rekommendationen på Assa Abloy till behåll från tidigare sälj. Aktien höjdes 0,8 procent.

Bland de mindre rapportbolagen blev Prevas en vinnare efter att resultatet före skatt mer än fördubblades. Aktien rusade upp 20 procent. Svedbergs föll däremot med 6,1 procent efter sin rapport. Bolaget har en tvist med en leverantör beträffande produktskada. De direkta kostnaderna vid slutet av mars var 9,3 miljoner kronor som dock inte har påverkat resultatet då bolaget bedömer att full ersättning kommer att erhållas.

På makrofronten presenterades detaljhandelssiffror som inkom under förväntningarna. Siffror över utlåningen till hushållen visade samtidigt på en fortsatt ökning om än i mindre takt än för en månad sedan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?