1515

Råvaror: Måttliga uppgångar

Priserna på metaller och olja visade breda och i huvudsak måttliga uppgångar under förmiddagen på torsdagen.

På oljemarknaden var WTI-oljan upp 0:01 dollar till 112:77 dollar per fat, medan Brentoljan steg 0:46 dollar till 125:59.

"Vi betraktar ett oljepris runt 125 dollar per fat som högt sett till den nuvarande nivån av utbudsstörningar, men potential för ytterligare svaghet i dollarn och den stundande bilkörningssäsongen gör det svårt att argumentera för vinsthemtagningar för tillfället", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Dollarn fortsatte att försvagas på torsdagen, och noterades på 1:484 mot euron. Dollarn tappade mark redan på onsdagskvällen i samband med att Federal Reserve lämnat räntebesked med efterföljande presskonferens med Fed-chefen Ben Bernanke.

Den amerikanska centralbanken beslutade på onsdagen att helt i linje med förväntningarna lämna målet för dagslåneräntan oförändrat inom intervallet 0,0- 0,25 procent.

Fed meddelade också att den kommer att fortsätta med sitt program att köpa statspapper med långa löptider för totalt 600 miljarder dollar till slutet av innevarande kvartal. Fed behöll sitt budskap om att omständigheterna talar för "exceptionellt låg" ränta under en utdragen (extended) period.

Energidepartementets rapport över de amerikanska oljelagren, publicerad på onsdagseftermiddagen, visade att de amerikanska lagren av råolja steg med 6,2 miljoner fat under förra veckan, klart över väntade 1,7 miljoner fat enligt Bloomberg News analytikerenkät. Det översteg även API- rapporten som pekade mot en ökning med 4,9 miljoner fat.

Lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, sjönk med 0,74 miljoner fat.

Importen av råolja ökade med 1,21 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Bland produkterna sjönk lagren av bensin med 2,5 miljoner fat, väntat -1,0 miljoner. Destillatlagren minskade med 1,8 miljoner under veckan. Här väntades en ökning med 0,25 miljoner fat.

"Råoljelagren visade en kraftig ökning på grund av en stor uppgång i importer. Den huvudsakliga uppbyggnaden ägde rum på golfkusten. Den negativa tonen blir något mer begränsad om man noterar att råoljelagren i Cushing minskade för andra veckan i rad. Kombinationen (av de olika lagersiffrorna) är helt klart positiv för produktpriserna och därmed marginaler", skrev DNB Nor i en kommentar.

På ädelmetallmarknaden fortsatte spotpriset på guld upp med drygt 3 dollar till strax under 1.531 dollar per uns, ett nytt rekord. Silver steg över 0:14 dollar till strax över 47:97 dollar per uns.

Enligt en rapport från World Gold Council, publicerad på onsdagseftermiddagen, köpte världens centralbanker mer guld än de sålde under det första kvartalet 2011. Därmed fortsatte trenden som sattes 2010, så centralbanker blev nettoköpare för den första gången på två decennier.

Rapporten visade också att intresset för ETF:er svalnade något under det första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet 2010. Innehaven i guld-ETF:er vid slutet av första kvartalet var 2.110,3 ton guld, ned från 2.167,4 ton i slutet av fjärde kvartalet.

Samtliga basmetaller på London Metal Exchange vände på torsdagen högre efter att ha gått mot strömmen med breda nedgångar på onsdagen. Kopparpriset steg med 66 dollar till 9.387 dollar per ton.

"Dollarn driver alla råvaror upp i dag. Förväntningarna är att dollarn kommer att fortsätta vara svag en tid framöver och det kommer att stödja råvarorna", sade Lin Yougu vid Hongyuan Futures Exchange till Bloomberg News.

Zinkpriset klättrade 20 dollar till 2.260 dollar per ton, medan aluminium var upp 23 dollar till 2.767, den högsta nivån på 32 månader.

Men oron över de fortsatt stigande metallagren blir allt större. Många marknadsbedömare har räknat med ett underskott i kopparns marknadsbalans under 2011, prognoser som kan komma att ändras om lagerökningarna inte snart vänder till nedgångar.

"De stadiga uppgångarna i lagren av koppar, zink och bly är en stor anledning till oro. Om ökningen i lagren inte snart upphör, kan synen på årets balans i kopparmarknaden - en stor utbudsbrist - komma att tvingas revideras, med den följande negativa påverkan på priserna", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Bomullens majtermin backade drygt 0:051 dollar till knappa 1:698 dollar per pund. Priserna har tappat betydligt, 21 procent, sedan rekordnoteringen i början av mars. Den nu mer handlade juliterminen noterades samtidigt på 1:493 på vid lunchtid på torsdagen. Nedgången där är 28 procent sedan inledningen av mars.

Commerzbank konstaterar att bomullsprisets kraftiga uppgångar sedan förra hösten nu har börjat gröpas ur.

"Sedan början av månaden har bomullens förstatermin tappat nästan 20 procent, vilket enligt definition skulle signalera inledningen av en 'bear market'. De höga priserna har uppenbarligen slagit till på efterfrågan", skriver Commerzbank.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?