1515

Räntor och valutor: Kronan stärks

Europaräntorna steg något överlag under förmiddagens handel, med tyska statsobligationer oförändrade till 2 punkter högre.

Räntorna i euroområdets periferi steg mer, med italienska och spanska räntor upp till 5 punkter högre, portugisiska räntor 5-10 punkter upp och grekiska räntor 70- 80 punkter upp enligt skärmnoteringar, med den tvååriga obligationen för första gången över 25 procent.

Svenska räntor var svagt upp medan brittiska räntor steg och pundet stärktes efter BNP-utfallet för första kvartalet, som visserligen kom in i linje med förväntningarna men ändå visade att fjärde kvartalets kalldusch inte återupprepades.

BNP steg 0,5 procent jämfört med föregående kvartal, efter att ha sjunkit lika mycket fjärde kvartalet.

Industriproduktionen steg 0,4 procent medan tjänsteproduktionen steg 0,9 procent, den största kvartalsvisa uppgången sedan fjärde kvartalet 2006. Byggproduktionen sjönk däremot 4,7 procent.

Det brittiska statistikkontoret konstaterade att tillväxten första kvartalet i huvudsak var en aritmetisk effekt i spåren av nedgången fjärde kvartalet och att den underliggande bilden är att BNP första kvartalet är i nivå med tredje kvartalet 2010.

Finansdepartementet noterade ändå att det är goda nyheter att ekonomin återvänt till tillväxt och att BNP tyder på att regeringen satt rätt kurs för ekonomin.

Industriorderna i euroområdet steg mindre än väntat i februari. Från Tyskland har fyra av sex delstater rapporterat preliminär KPI för april, där inflationstakten varierat mellan 2,1 och 2,5 procent, väntat för hela landet är 2,4 procent.

Torsdagens stora händelse är Federal Reserves räntebesked, som nu för första gången någonsin återföljs av en pressträff med Fed-chefen Ben Bernanke där han även kommer att presentera nya prognoser. Klockan 18.30 offentliggörs räntebeskedet och klockan 20.15 tar Fed-chefen till orda.

Elisabet Kopelman på SEB skriver i en kommentar inför beskedet att Fed väntas vara eniga om att lämna styrräntan oförändrad och slutföra QE2 i juni som planerat. Fed väntas också hålla fast vid sitt scenario om en mer uthållig återhämtning men göra en liten nedjustering med hänsyn till svagare BNP än väntat första kvartalet medan utvecklingen på arbetsmarknaden har överträffat förväntningarna, om än delvis på grund av lägre arbetskraftsutbud.

Stigande råvarupriser utgör en risk mot utsikterna för både tillväxten och inflationen, men till skillnad från ECB anser räntekommittén, Fomc, fortfarande att uppgångar i KPI är övergående givet lågt resursutnyttjande och få bevis för lönetryck.

Den senaste tidens Fed-kommentarer stödjer uppfattningen att det inte kommer att bli några ytterligare tillgångsköp, om inte ekonomin oväntat förvärras, men då Fed fortfarande är inne i en fas av penningpolitisk lättnad är det för tidigt att diskutera åtstramning. Ben Bernankes presskonferens är samtidigt ett tillfälle att diskutera exitstrategi i mer allmänna termer.

"Vi fortsätter att vänta oss att Fed påbörjar en försiktig åtstramning under andra halvåret 2011 genom att upphöra med den nuvarande policyn att återinvestera förfallande tillgångar och leverera en första räntehöjning i januari 2012", skriver SEB.

USA-räntorna har stigit något i Europahandeln efter att ha sjunkit under tisdagen, och den tioåriga statsobligationen handlas på 3,34 procent, oförändrat från svensk stängning på tisdagen. På USA-agendan på onsdagen står också statistik över orderingången för varaktiga varor i mars, som väntas ha stigit med 2,3 procent från månanden före.

På valutamarknaden har dollarn återtagit lite mark mot euron till 1:467 men handlas ändå svagare än vid svensk stängning på tisdagen.

"Det finns inte så värst mycket utrymme för Federal Reserve att göra något annat än att behålla den lätta policyn ett tag. Jag tror inte att Fed kommer känna behovet att signalera en förändring i policyn vid denna tidpunkt. I en miljö där räntedifferenser är den viktigaste drivkraften för marknaden, så kommer dollarn inte att gå bra mot andra mer högavkastande valutor, inklusive euron", sade Jane Foley, valutastrateg på Rabobank International i London till Bloomberg News.

Yenen har pressats något av att Standard & Poor's sänkt utsikterna för Japans kreditbetyg, AA-, till negativa från tidigare stabila, men effekten kan dämpas av den japanska skuldsättningens struktur.

"Ärligt talat så ser jag inte så stor inverkan, eftersom när vi mekaniskt tittar på hur förändringar i Japans kreditbetyg påverkar marknaden, så tenderar det att vara mycket mindre genomslag till valutamarknaden än vad som är fallet för andra länder eftersom den största delen av Japans statsobligationer innehas av inhemska banker", sade Todd Elmer, valutastrateg på Citi i Singapore till Reuters.

Australiendollarn har stärkts efter inflationsdata. KPI steg med 3,3 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år, väntat var 3,0 procent. Under fjärde kvartalet var inflationstakten 2,7 procent.

Kronan har sedan tisdagen stärkts 3 öre mot dollarn till 6:08 och marginellt mot euron till 8:92.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?