1515

Asienbörser: Återhämtning i Tokyo

De ledande asiatiska börserna hade en blandad utveckling med övervägande uppgångar under onsdagens handelssession.
Det japanska Nikkei 225-indexet steg 1,3 procent medan det bredare Topix ökade 0,7 procent.

Risksentimentet stärktes efter att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkt utsikterna för Japans långfristiga kreditbetyg AA- till negativa från stabila.

S&P skriver att kostnaderna för jordbävningen med efterföljande tsunami och problem i kärnkraftverk väntas få det japanska budgetunderskottet att öka med sammanlagt 3,7 procent till och med 2013.

"Vi reviderade utsikterna för Japans långsiktiga betyg till negativa för att återspegla möjligheten till en nedgradering om en finanspolitisk försämring skulle bli påtagligt större än dessa uppskattningar i frånvaro av större finanspolitisk konsolidering", skriver S&P.

S&P räknar med att kostnaderna för återuppbyggnaden efter jordbävningen kommer att uppgå till mellan 20.000 och 50.000 miljarder yen, mest troligt 30.000 miljarder yen. Sker inga åtgärder för att öka intäkterna, som skattehöjningar, räknar S&P med att det blir det offentliga som får ta den kostnaden och att budgetunderskottet därmed kommer att öka.

Från Japan kom också statistik som visade att detaljhandeln minskade sin försäljning med hela 8,5 procent i mars jämfört med mars 2010, i spåren av jordbävningen den 11 mars. Detta var den största nedgången på 13 år och fallet var större än den nedgång på 6,1 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade väntat sig.

De kinesiska börserna pendlade kring oförändrat på onsdagen, där starka rapporter och positiv statistik från USA bidrog till att dra upp riskaptiten.

"Det finns inte någon stor risk för ytterligare stora nedgångar på marknaden tack vare att data från USA visar att extern efterfrågan fortfarande är där, och eftersom bankers resultat överträffar förväntningarna", säger en analytiker vid Haitong Securites till Bloomberg News på onsdagen.

I Kina gick banksektorn starkt där bland annat Industrial & Commercial Bank of China och Shenzhen noterades upp.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?