1515

Stockholmsbörsen: Vändning uppåt

Stockholmsbörsen stiger på tisdagen efter en något svajig start. Det är i linje med de ledande europeiska börserna.

Amerikanska rapporter ligger i fokus medan den svenska rapportsäsongen som hållit paus under morgonen kommer igång under eftermiddagen.

SIX Generalindex var vid klockan 10.12 upp 0,3 procent till 352 och OMX30-index ökade 0,4 procent till 1.146. Omsättningen var 3,4 miljarder kronor.

Den svenska banksektorn har fått en bra start på tisdagen med uppgångar om 0,5 och 0,9 procent för Nordea och Swedbank, medan SHB och SEB stiger med 0,8 respektive 0,9 procent.

Cheuvreux har gått igenom banksektorn och inleder bevakning av Swedbank med rekommendationen outperform och en riktkurs på 147 kronor. Cheuvreux inleder också bevakning på Handelsbanken med rekommendationen underperform och riktkursen 240 kronor. Dessutom har DnB NOR höjt sina riktkurser i sektorn.

I USA hålls ett fortsatt högt rapportempo. Ett axplock visar att Kimberly-Clark, en konkurrent till SCA, släppt delårssiffror där det justerade nettoresultatet på 1,09 dollar per aktie hamnade under marknadens förväntningar om 1,18 dollar för det första kvartalet. Bolagets försäljning tangerade dock väntade 5,0 miljarder dollar. Kimberly sänkte också sin årsprognos efter högre insatskostnader. SCA är ned 0,2 procent.

Amerikanska stålbolaget Nucor däremot toppade marknadens förväntningar med redovisade 0,50 dollar per aktie för det första kvartalet, medan väntevärdet var blott 0,35 dollar. Också intäkterna kom in över förväntan och stålbolaget spår nu ett förbättrat resultat i det andra kvartalet jämfört med det första.

Den japanska regeringen godkände på fredagen en extrabudget på 4.015 miljarder yen, något som förväntas vara det första steget av flera åtgärder i spåren av jordbävningen den 11 mars.

Vidare har China Banking Regulatory Commission (CBRC) höjt kapitalkraven för Kinas fem största banker över minimikravet på 11,5 procent efter oro för att kreditriskerna kan komma att stiga, enligt Bloomberg som hänvisar till källor.

Equinox Minerals drar tillbaka sitt bud på gruvbolaget Lundin Mining. Det beskedet kom i måndags i samband med att Barrick Gold lagt ett vänligt bud på Equinox Minerals. Budet, 8,15 kanadadollar per aktie kontant, överstiger Minmetals tidigare lagda bud om 7,00 kanadadollar och får stöd av Equinox styrelse. Kinesiska Minmetals har nu dragit tillbaka sitt bud Equinox. Lundin Mining stiger med 1,8 procent till 52,75 kronor.

Karo Bio och Alkem Laboratories har ingått ett samarbets- och licensavtal avseende läkemedlet eprotirome som är i sen klinisk utveckling för behandling av onormala blodfettsnivåer. Genom avtalet har Karo Bio rätt till royalties på Alkems framtida försäljning av eprotirome.

Karo Bio ökar med 9,9 procent till 1,67 kronor.

Sex analyshus sänker nu sin riktkurs på Nokia, efter telekomjättens delårsrapport i förra veckan. Nokia är på väg nedåt med 3,0 procent till 52,70 kronor.

Credit Suisse höjer rekommendationen på Stora Enso till outperform från tidigare neutral. Samtidigt höjs riktkursen med en euro till 11,05 euro. Aktien ökar 0,3 procent till 187,00 kronor.

Active Biotech faller med drygt 27 procent efter starka fas III-data från konkurrerande Biogen beträffande MS-läkemedlet BG-12. ABG bedömer bland annat att konkurrensen om vilket läkemedel som ska bli nästa standardbehandling har höjts avsevärt. Active Biotech utvecklar Laquinimod.

Börsveckan har fem köprekommendationer och fyra avvakta i sitt senast publicerade nummer. Köpråden gäller för Tretti, Millicom, Doro, Byggmax och Clas Ohlson. Avvakta blir däremot domen för 3L System, Metro, danska Lundbeck och Transcom.

Tretti ökar med 6,9 procent och Millicom med 1,3 procent. Övriga aktier stiger också på morgonen.

Dagens Industri rekommenderar köp av Nordnet i dagens tidning. Aktien stiger med 2,5 procent till 20,50 kronor.

Under eftermiddagen väntas rapporter från bland annat Studsvik, Sensys Traffic, Poolia och Nederman.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?