1515

USA-börser: Stängt på kraftigt plus

De amerikanska börserna bjöd på breda uppgångar på onsdagen och Dow Jones noterades på den högsta nivån sedan juni 2008.
Flera starka rapporter och bostadsstatistik som var bättre än väntat bidrog till det positiva sentimentet.

Vid stängning var Dow Jones upp 1,5 procent till noteringen 12.454. Det bredare S&P 500 ökade 1,4 procent till 1.330, medan Nasdaq Composite steg 2,1 procent till 2.803.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 960 miljoner aktier, medan den var 2,1 miljarder aktier på Nasdaq.

"Riskhandeln är i full gång. Överraskningsfaktorn verkar ha försvunnit. De fina rapporterna överlag förstärker bilden av global återhämtning, vilket gynnar aktiekurser och råvarupriser", sade Mark Luschini, chefsstrateg vid Janney Montgomery Scott till Bloomberg News.

Efter stängning på tisdagen rapporterade ett flertal amerikanska storbolag inom it-sektorn. De hamnade överlag över analytikernas förväntningar.

Intel klättrade 7,8 procent efter att ha lämnat en försäljningsprognos för det andra kvartalet som överträffade analytikernas förväntningar och även Yahoo steg 4,7 procent efter att ha rapporterat en försäljning som var över förväntan.

IBM gick däremot i motsatt riktning och sjönk 0,4 procent, trots att bolaget både redovisade ett resultat över förväntan och höjde sin resultatprognos för 2011.

Under eftermiddagen svensk tid har bland annat Abbott-Labs, Wells Fargo, AT&T och United Technologies rapporterat. Rapporterna låg i stort sett i linje med analytikernas förväntningar eller något över.

Wells Fargo backade 4,1 procent trots att resultatet var något bättre än väntat. De totala intäkterna var dock lägre än väntat.

United Technologies steg 4,3 procent efter att ha redovisat över förväntningarna. Bolaget justerade dessutom upp prognosen för helåret.

Norska Golar LNG, som är sidonoterat på Nasdaq, steg 16,1 procent efter att ha uppgett att det inte finns något behov av att ta in nytt kapital för att finansiera nya tankerfartyg.

Efter USA-börsernas stängning väntas rapporter från Apple, Amgen, American Express och Qualcomm. Samtliga var upp i väntan på rapport, Qualcomm hela 3,5 procent.

Försäljningen av befintliga bostäder i USA steg med 3,7 procent i mars, till en beräknad årstakt på 5,10 miljoner enheter. Det framgår av statistik från National Association of Realtors, NAR, som släpptes på onsdagen. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit med 2,5 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 4 punkter till 3,40 procent.

Ericsson noterades 25 öre högre än vid börsens stängning i Stockholm.


Innehåll från KanthalAnnons

Miljösmart elvärme utklassar fossila bränslen

En elektrisk vagnugn i Kanthal’s eget stålverk i Hallstahammar där man värmer upp göt inför valsning upp till 1300 grader. Anders Björklund, vd på Kanthal.
En elektrisk vagnugn i Kanthal’s eget stålverk i Hallstahammar där man värmer upp göt inför valsning upp till 1300 grader. Anders Björklund, vd på Kanthal.

För att nå sitt mål om fossilfritt stål måste industrin sluta använda fossila bränslen till sina värmeprocesser. Ett alternativ som har funnits länge och som med den senaste tidens klimatfokus har blivit alltmer efterfrågat är elektrisk värme, som har mycket hög verkningsgrad, ger exakt temperaturkontroll och kan ta bort koldioxidutsläppen helt om det kopplas till förnybar el.

Värmeprocesser står för drygt 60 procent av industrins energibehov och nästan 20 procent av den totala globala energikonsumtionen.

– Elektrisk värme kan hjälpa stålindustrin att minska sina utsläpp samtidigt som man får en väldigt hög verkningsgrad. Använder du dig av förnybar el, som vi har god tillgång till i Sverige, kan du komma ner till noll koldioxidutsläpp. Eluppvärmning tar även bort utsläpp av kväve- och svaveldioxider helt, säger Anders Björklund, vd på Kanthal.

En missuppfattning som har funnits är att elektrisk värme inte kan skapa tillräckligt höga temperaturer, men det stämmer inte. 

– Elektrifiering ger en väldigt hög verkningsgrad på upp till 95 procent, och med temperaturer upp till 1850 grader. Avancerade kontrollsystem gör dessutom att du kan få en precis temperaturkontroll, plus minus en grad, samtidigt som el ger en säkrare, renare och tystare produktionsmiljö, säger Anders Björklund.

Ett företag som under flera år samarbetat med Kanthal är Ovako, som de senaste åren har elektrifierat 14 av sina värmebehandlingsugnar.

– Den uppskattade koldioxidbesparingen är cirka 1400–2000 ton per år och ugn. Elektrifieringen har också skapat en stabilare produktion som minskat det dagliga underhållet rejält, förklarar Anders Björklund. 

Elektrisk värme är också en av nycklarna till fossilfri framställning av stål genom en så kallad direktreduktionsprocess. Här samarbetar Kanthal med HYBRIT för att utveckla en elektrisk värmelösning för vätgasen som ska ersätta kol och koks i reduktionen av järnmalm.

– Ambitionen är att utveckla en storskalig värmelösning som kan värma stora mängder vätgas upp till 1000 grader. För oss som jobbar med att göra alla värmeprocesser inom ståltillverkning gröna, är det här en av de svåraste pusselbitarna för att stålet ska kunna produceras helt fossilfritt, säger Anders Björklund.

Om Kanthal

Kanthal är världsledande tillverkare av industriella värmningslösningar. Företaget har en stark tradition av forskning och utveckling i nära samarbete med kunder och deras kompetens sträcker sig över en bred flora av applikationer, från dagens teknik till morgondagens lösningar på globala utmaningar.

www.kanthal.com/electrification 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kanthal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?