1515

Räntor och valutor: Yenen tappar

USA-räntorna sjönk något efter svensk stängning på tisdagen för att därefter stiga i den asiatiska handeln, samtidigt som Asienbörserna överlag stod på plus med Nikkei 225-index 1,4 procent upp.

Den tvååriga statsobligationen handlas på onsdagsmorgonen på 0,66 procent, 1 punkt upp jämfört med svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen var 1 punkt högre på 3,38 procent. Handlare uppgav att likviditeten avtar inför långledigheterna i samband med påsken.

"Den ekonomiska situationen är inte så dålig. Vi kommer att se en gradvis, långsam tillväxt med högre inflationstryck, särskilt från råvarumarknaden", sade Kei Katayama på Daiwa SB Investments till Bloomberg News.

USA:s president Barack Obama och finansminister Timothy Geithner försökte på tisdagen lugna marknaderna i spåren av att Standard & Poor's sänkt utsikterna för USA:s kreditbetyg till negativa, och uppgav båda förhoppningar om att kunna nå en överenskommelse med republikanerna i kongressen om sänkta underskott på sikt.

Den tioåriga statsobligationsräntan ligger ungefär där den låg före S&P-varningen på måndagen.

"Det finns egentligen inte så många alternativ till amerikanska statsobligationer för obligationsinvesterare. Många har investerar i obligationer av många skäl och investerat i dollar av många skäl, och S&P:s förändrade utsikter kommer inte att ändra detta på kort sikt", sade Jason Brady på Thornburg Investment Management enligt Wall Street Journal.

Japanska räntor är oförändrade till svagt upp, med den tioåriga benchmarkräntan kvar på 1,25 procent.

Den japanska exporten minskade med 2,2 procent i mars jämfört med samma månad året före, enligt säsongsjusterad statistik, väntat var en nedgång med 1,1 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. Det var den första nedgången i årstakt sedan november 2009.

Bilexporten minskade med 28 procent jämfört med samma månad föregående år och även leveranserna av elektronisk utrustning sjönk i spåren av jordbävningen och tsunamin den 11 mars.

Importen ökade med 11,9 procent, väntat var +5,9 procent, vilket ledde till ett handelsöverskott på 96,3 miljarder yen i mars, mot väntade 327,5 miljarder yen.

"Vi kommer definitivt att få se en större nedgång i exporten denna månad givet att skadorna på utbudskedjan kommer att bli mer uppenbara. Den utländska efterfrågan är fortsatt solid men bemästrandet av begränsningarna i utbudet beror på hur snabbt företagen kan återuppbygga anläggningarna", sade Yoshiki Shinke på Dai-Ichi Life Research Institute till Bloomberg News.

Japans ekonomi väntas krympa under andra kvartalet men kan få en snabb uppstuds under tredje kvartalet med stöd av ökad efterfrågan i samband med återuppbygganden och utländsk efterfrågan.

Exporten till Kina ökade med 3,8 procent i årstakt i mars, trots jordbävningen, vilket indikerar god efterfrågan från Japans viktigaste marknad. Exporten till hela Asien var oförändrad, till Europa steg den 4,3 procent men till USA sjönk den 3,4 procent.

På valutamarknaden har yenen tappat till 83,05 mot dollarn och 119,60 mot euron, samtidigt som euron stärkts ytterligare till 1,440 mot dollarn, jämfört med 1,431 vid svensk stängning på tisdagen.

Kronan har sammantaget stärkts 4 öre till 6,20 mot dollarn och marginellt till 8,92 mot euron.

På den svenska agendan på onsdagen står räntebesked och penningpolitisk uppföljning från Riksbanken. Enligt SME Direkts prognosenkät spår samtliga 16 bedömare att Riksbanken höjer reporäntan med 25 punkter till 1,75 procent.

Nordea skrev i ett marknadsbrev inför Riksbanksbeskedet att sedan Riksbankens senaste inflationsrapport i mitten av februari har det skett flera viktiga och oväntade händelser som har bäring på penningpolitiken.

Den viktigaste är att ECB har inlett vad som ser ut att vara en höjningscykel. Därmed ändras spelplanen för bland annat kronan, vilket öppnar för fler räntehöjningar från Riksbankens sida.

Inflationsutvecklingen har också överraskat. Lika mycket som Riksbanken har överskattat den underliggande inflationen så har man underskattat inflationen enligt KPI. Troligen lägger Riksbanken mest vikt vid KPIF, och den låga underliggande inflationen minskar sannolikheten för att Riksbanken höjer med 50 punkter vid något av de kommande beslutstillfällena. Den höga KPI-inflationen är dock ett stressmoment, om inte annat för att den sannolikt kommer att bidra till stigande inflationsförväntningar.

Enligt Nordeas syn har den senaste tidens händelser balanserat varandra. Det finns således fortfarande starka argument för att fortsätta att höja räntan. Därför räknar de alltjämt med att Riksbanken höjer räntan med 25 punkter nu och även vid de kommande penningpolitiska mötena.

Nordea vidhåller att risken är större att Riksbanken levererar 50 punkters räntehöjning än att de avstår från att höja räntan vid något av de kommande beslutstillfällena. Nordea räknar också med att räntebanan lämnas oförändrad denna gång, men med uppåtrisker.

I övriga Europa kommer PPI i mars från Tyskland och protokoll från Bank of Englands policymöte den 7 april.

Från USA väntas under eftermiddagen försäljning befintliga bostäder i mars, som väntas ha ökat med 2,5 procent från föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?