1515

Asienbörser: Breda nedgångar

De ledande asiatiska börserna noterade breda nedgångar i tisdagens handel, efter beskedet att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors sänkt utsikterna för USA:s kreditbetyg till negativa från stabila. Sänkningen spädde på oron att den globala återhämtningen kommer att mattas av.

På valutamarknaden har oron fått yenen att stärkas mot både dollarn och euron när såväl USA som Europa plågas av statsskuldsoro, med S&P:s sänkta amerikanska kreditbetyg och fortsatta spekulationer om en grekisk default. Den högre yenen bidrog till att exportbolag på de japanska börserna fortsatte att utöka måndagens nedgångar. Toyota Motor, Sony och Canon var några av de bolag visade röda siffror på tisdagen.

Även den japanska krisdrabbade aktien Tepco sjönk efter att de robotar som bolaget skickat in i två byggnader vid kärnkraftverket i Fukushima upptäckt radioaktiva nivåer som fortfarande är för farliga för människan.

De kinesiska börserna visade branta nedgångar under tisdagen påverkad av omvärldsoro, men även av fortsatt oro över att regeringen kommer att fortsätta med åtstramningsåtgärder för att dämpa inflationen.

"USA:s kreditutsikter kommer att på kort sikt ha en negativ effekt på investerare förtroende", säger en fondförvaltare till Bloomberg News.

Jiangxi Copper, landets största metallproducent, sjönk efter att kopparpriset sjunkit för sjätte dagen i rad i New York.

På Hongkong-börsen var Cnooc ned efter att priset på råolja sjunkit.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?