1515

Råvaror: Nedåt för oljan

Råvarumarknaderna visade övervägande nedgångar på måndagen. Ädelmetallerna gick mot strömmen och noterades upp.

Råoljan sjönk redan under förmiddagshandeln efter kommentarer från Saudiarabiens oljeminister om att oljemarknaden är "överförsedd". Sentimentet blev inte positivare av att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors på måndagseftermiddagen sänkte utsikterna för USA:s kreditbetyg till negativa från stabila.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 visade WTI- oljan en nedgång om 2,45 dollar till 107,21 dollar per fat, medan Brentoljan sjönk 1,66 dollar till 121,79.

Kreditbetyget för USA är fortsatt AAA, men utsikterna sänks. S&P motiverar sin sänkning av utsikterna med att det har gått mer än två år efter att krisen inleddes och amerikanska politiker har ännu inte kunna enas om en strategi för att vända försvagningen av statsfinanserna eller för att ta itu med långsiktigt finanspolitiskt tryck.

Enligt Standard & Poors scenario kommer den amerikanska tillväxten vara nära 3 procent per år och budgetunderskottet något över 6 procent av BNP 2013. Enligt S&P kan det ta ett antal år innan den amerikanska skuldbördan har stabiliserats.

Vidare anser S&P att riskerna från den finansiella sektorn är högre nu än innan 2008.

JP Morgan skrev i en analys på måndagen att oljepriserna kan rusa förbi 130 dollar per fat om Opec inte "brant" ökar utbudet.

Det rapporterade Bloomberg News.

Opec, ansvarig för 40 procent av det globala utbudet, behöver öka exporten till juni "bestämt".

Basmetallmarknaden påverkades negativt av beskedet från S&P.

På London Metal Exchange var kopparpriset ned 180 dollar till 9.225 dollar per ton.

"Folk är mycket skrämda av denna nyhet och de kommer att likvidera vissa positioner", sade Phil Streible, strateg på Lind-Waldock i Chicago, till Bloomberg News.

Bland övriga metaller var priset på zink ned 73 dollar till 2.325 dollar per ton, medan nickelpriset minskade 650 dollar till 25.505 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 9,83 dollar till över 1.496 dollar per uns.

De negativa kreditutsikterna för USA från S&P stärkte ädelmetallens efterfrågan som ett alternativ till dollarn.

"Oddsen ökar att vi kommer att få se kreditnedgradering inom de närmaste åren. Fler och fler människor söker sig till guld, i jakten på den ultimata valutan", sade Matthew Zeman, strateg på Kingsview Financial, till Bloomberg News.

Silverpriset handlades drygt 0,28 dollar högre till 43,28.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?