1515

Stockholmsbörsen: Bra dag för banker

Europas ledande handelsplatser steg under onsdagen och ökad riskaptit smittade av sig även på Stockholmsbörsen.

För svenskt vidkommande utvecklades fordonssektorn väl och Axis rusade på stark rapport. Storbankerna fortsatte att stiga i takt med att marknaden justerar upp estimaten inför kommande kvartalsrapporter. Vidare bokfördes NCC på minuskontot efter en vinstvarning.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 0,5 procent upp till 1.137,9. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor.

Marknaden har även börjat skaka av sig Japanoron.

"Den globala ekonomiska återhämtningen börjar återvända i industri- och konsumentförtroende i USA och Västeuropa så Japanproblemens inverkan på europeiska bolag är liten. Återhämtningen är fortsatt på banan", sade Rob Randelaar, fondförvaltare på ING, till Bloomberg News.

Börsmarknaden ignorerade att industriproduktionen i euroområdet enbart steg 0,4 procent i februari, jämfört med förväntade 0,8 procent.

På det amerikanska statistikkontot redovisades en detaljhandelsförsäljning i mars som ungefär motsvarade förväntningarna.

Nätverksvideobolaget Axis var onsdagens stora vinnare med en uppgång på 18 procent till 147:75 kronor sedan det redovisat ett resultat före skatt som överträffade förväntningarna med 16 procent, enligt SME Direkt.

"Det blev en stark försäljning med imponerande tillväxt, samtidigt som bolaget höll en stabil och bra bruttomarginal. Jag tror att alla analytiker kommer att dra upp sina estimat efter den här rapporten", sade Greger Johansson, analyschef på Redeye, till nyhetsbyrån Direkt angående Axis rapport.

NCC hittades på förlorarlistan efter att ha vinstvarnat. I koncernchefens, Olle Ehrléns, förskrivna anförande till årsstämman meddelande han att resultatet för det första kvartalet blev lägre jämfört med samma period 2010. Försämringen beror bland annat på den svaga konjunkturen 2009 då få utvecklingsprojekt startades och då det var hård priskonkurrens på anbuden, framkom det i talet. B-aktien backade 2,5 procent till 170:90 kronor.

Bilbolagsunderleverantörerna Haldex och Autoliv gick starkt och steg med 1,7 procent respektive 1,4 procent. Efter några tunga dagar rekylerade sektorn upp globalt sedan Nomura Holdings i en analys skrivit att aktierna i fordonssektorn var översålda.

Lastbilstillverkaren Scania steg med 1,1 procent till 143:80 kronor. Volvo B stannade vid måttliga 0,1 procent upp till 107:10.

På morgonen höjde konkurrenten Daimler sin marknadsprognos för lastbilsförsäljningen i Nordamerika och spår nu en marknadstillväxt på 30-35 procent i år.

Swedbank fortsatte att gå starkt och återfanns på nytt i topp av vinnarna bland OMXS30-bolagen med en uppgång på 1,9 procent till 118:40 kronor. Handelsbanken Capital Markets har justerat upp riktkursen till 133 kronor, från 120, samt upprepat rekommendationen öka. Enligt Handelsbanken underskattar konsensus Swedbanks momentum i räntenettot. Uppjusteringar av estimat förväntas därför agera fortsatt drivmotor under 2011.

Active Biotech fortsatte ned procent i spåren av tisdagens forskningsbesked kring MS-medicinen Laquinimod. ABG Sundal Collier har sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll. Active Biotech-aktien sjönk 3,1 procent till 133:25 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?