1515

Europabörser: Biltillverkare starka

De ledande Europabörserna stiger i en bred uppgång på onsdag förmiddag. Biltillverkarna visade på styrka och de asiatiska börserna steg. Investerarna ser fram emot nästa runda med amerikanska delårsrapporter.

Stoxx Europe 600-index ökade 0,5 procent, efter en svag utveckling på tisdagen. Londons FTSE 100-index steg 0,7 procent, Frankfurts DAX klättrade 0,6 procent och Paris CAC 40 ökade 0,4 procent.

Trots de generellt positiva tongångarna var uppgångarna tämligen måttliga. Mäklarna noterar att det råder en fortsatt avvaktande inställning, men oro över kärnkraftssituationen i Japan och lite oinspirerande makrostatistik den senaste tiden.

"En rad makrobesvikelser, vilket sammantaget indikerar att uppgången för råvarupriserna skadar tillväxtmöjligheterna i de viktigaste industriländerna, bär den största skulden", säger Deutsche Bank i en kommentar.

Tyska Daimler kom med positiva nyheter. Bolaget räknar med en signifikant resultatökning 2011 efter att efterfrågan på nya bilar och lastbilar har återhämtat sig snabbare än väntat. Kursreaktionen var dock måttlig, aktien steg med 0,2 procent.

BMW hade en starkare motor på Frankfurtbörsen och aktien klättrade 1,6 procent.

Alcatel klättrade 5,3 procent på Euronext. Morgan Stanley har höjt sin rekommendation för aktien till övervikt, från tidigare jämvikt.

Nokia fick tvärtemot sänkt rekommendation för Morgan Stanley. Aktien backade med 0,7 procent på Helsingforsbörsen.

ASML sjönk med 1,8 procent på Euronext efter att bolagets rapport för det första kvartalet fått ett negativt mottagande.

På dagens makrokalender noteras att Storbritanniens arbetslöshet var 4,5 procent i mars, vilket var i linje med förväntningarna.

Industriproduktionen i EMU-länderna steg med 7,3 procent i årstakt i februari. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 7,9 procent.

Dagens amerikanska statistik är detaljhandel i mars, klockan 14.30 och industrilager i februari klockan 16.00. Efter Europabörsernas stängning i kväll kommer även Federal Reserves Beige Book.

På bolagssidan kommer JP Morgan Chase med rapport i eftermiddag. Den amerikanska rapportsäsongen har möjligen fått en skakig start, men IG Markets bedömer att den generella känslan är att vinsterna kommer att bli solida. Den stora frågan är huruvida resultaten kommer att bli tillräckligt starka för att index ska orka stiga eller i alla fall vara oförändrat.

"Marknaden kan vara känslig för ett visst säljtryck de kommande veckorna om vinsterna bara möter eller blir sämre än förväntningarna", säger IG Markets.

Table
 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?