1515

Stockholmsbörsen: Tung dag på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen följer den generella trenden på de europeiska börserna och backar på eftermiddagen. Bland faktorer som tryckt ned stämningen finns en uppgradering av kärnkraftsolyckan i Japan och en tråkig start på rapportsäsongen av Alcoa. Investor har också delårsrapporterat.

SIX Generalindex var klockan 14.58 ned 1,2 procent till 349 medan OMXS30-index backade 1,3 procent till 1.135. Omsättningen var 8,48 miljarder kronor.

Katastrofen i Japan har påbörjat ett nytt kapitel då de japanska myndigheterna under natten uppgraderat kärnkraftsolyckan i Fukushima från nivå 5 till nivå 7 på den sjugradiga INES-skalan. Nivå 7 är den värsta nivån och innebär att haveriet hamnar på samma nivå som olyckan i Tjernobyl 1986.

Kärnkraftsexperten Christian Ekberg tror dock att höjningen beror på en sammanvägning av flera mindre allvarliga olyckor, skriver Svenska Dagbladet på tisdagen.

Aluminiumjätten Alcoa i sin tur startade rapportsäsongen i USA på måndagen med ett resultat som blev blandat. Där det justerade resultatet per aktie nådde ovanför förväntningarna föll försäljningen till föga. Marknadens besvikelse nådde de europeiska börserna, däribland Stockholmsbörsen som också tyngdes något.

På Stockholmsbörsen har telekomsektorn varit i fokus under dagen. Ericsson tynger på index med en nedgång på 3,1 procent till 80,75 kronor.

ABG Sundal Collier sänker rekommendationen på Ericsson från behåll till sälj, och riktkursen justeras ned 4 kronor till 74 kronor. Banken menar att konsensus vad gäller Networks tillväxt 2011 ligger för högt.

Vidare har Nokia kommit med en väntad Symbianuppdatering idag. Två nya smartphones, E6 och X7 lanseras. Nokia backar med 1,0 procent till 56,10 kronor.

TeliaSonera handlas ned med 1,0 procent. Ett flertal analyshus har sänkt sin rekommendation på aktien. Carnegie sänkte rekommendationen på aktien från outperform till neutral. Även SEB Enskilda har dragit ned sin rekommendation från köp till behåll.

Verkstadssektorn har också en trög dag på börsen. Bolag som Sandvik och SKF backar med 1,9 respektive 2,6 procent.

Bättre går det för Swedbank som ökar med 0,1 procent till 116,20 kronor. UBS har höjt rekommendationen på Swedbank till köp från neutral och riktkursen till 134 kronor från 112.

Investor har publicerat sina delårssiffror för det första kvartalet. Investmentbolaget rapporterade en nettovinst på 86 miljoner kronor för det första kvartalet och ett substansvärde på 223 kronor per aktie per den 31 mars.

På dagens presskonferens talar vd Börje Ekholm bland annat om att Investors strukturändring av bolaget ger en flexibilitet kring utdelningen. Däremot ligger den nuvarande utdelningspolicyn fast. Bolaget presenterade i förra veckan en ny strategi för sin kärnverksamhet. Aktien är ned 1,2 procent till 153,10 kronor.

Active Biotech meddelade under morgonen resultat från den två år långa fas III-studien Allegro av laquinimod för oral behandling av multipel skleros, MS. Bolaget gillas inte på börsen utan aktien faller tillbaka med rejäla 7,8 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?