1515

Råvaror: Oljan backar rejält

Oljepriset föll tillbaka rejält på eftermiddagen efter att ha stigit i förmiddagshandeln. Nedgången för basmetallerna förstärktes på eftermiddagen och även ädelmetallerna vände ned.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 3,74 dollar, eller 2,5 procent, till 106,18 dollar per fat, medan Brent sjönk 3,01 dollar, eller 1,9 procent, till 120:97.

"Just nu är marknaden i fritt fall. Marknaden var rejält överköpt och nu korrigeras priserna", sade Stephen Schork vd på Schork Group till Bloomberg News.

Det amerikanska energidepartementet lämnade sin aprilprognos för global efterfrågan på råolja oförändrad vid 88,20 miljoner fat per dag under 2011.

Under 2012 väntas efterfrågan minska till 89,76 miljoner fat per dag, mot 89,88 i marsprognosen.

Det globala utbudet av råolja väntas uppgå till 87,78 miljoner fat per dag 2011 (87,42). 2012 beräknas utbudet uppgå till 89,48 miljoner fat per dag (89,60).

Det amerikanska energidepartementet höjde vidare sin prognos för spotpriset på WTI-oljan till ett genomsnitt om 106,38 dollar per fat under helåret 2011 från tidigare 101,77. Prisprognosen för 2012 höjdes till 113,50 dollar per fat, från tidigare 104,75.

Internationella energimyndigheten, IEA, lämnade i sin månadsrapport prognosen om den globala efterfrågan för 2011 oförändrad på ett snitt om 89,36 miljoner fat per dag. Samtidigt höjdes utbudsprognosen för länderna utanför Opec något till 53,7 miljoner fat per dag från 53,6 i föregående prognos.

IEA rapporterade också att produktionen av råolja i Opec sjönk med kraftiga 890.000 fat per dag i mars från i februari, vilket innebar en produktion om 29,20 miljoner fat per dag under månaden. IEA spår samtidigt att efterfrågan på Opec-olja kommer att snitta på 29,8 miljoner fat per dag under helåret 2011.

De uppskattade också att den libyska produktionen nu helt har avstannat, sedan regeringstrupper attackerat oljeinfrastruktur i rebellkontrollerade områden.

Under tisdagskvällen släpps inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute. Inför den officiella statistiken från det amerikanska energidepartementet väntar sig analytiker i snitt att lagren ska ha stigit med 0,9 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha sjunkit med 0,7 miljoner fat, medan destillatlagren väntas ha stigit med 131.000 fat.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange var det entydiga nedgångar under dagen, med koppar ned 230 dollar till 9.625 dollar per ton.

"Investerare har blivit tyglade av fler jordbävningar i Japan och en påminnelse att kärnkraftskrisen inte är över. Det är en bra ursäkt att ta hem vinster efter det starka rallyt, mot bakgrunden av fortsatt ekonomisk osäkerhet", sade Fan Haibo, analytiker vid Cinda Securities till Bloomberg News.

Bedömningen av krisen vid Japans kärnkraftverk höjdes på tisdagsmorgonen till sju på den sjugradiga Ines-skalan.

Zink noterades 76 dollar lägre till 2.469 dollar per ton, medan nickel sjönk 1005 dollar till 26.700.

Även på ädelmetallmarknaden föll priserna på eftermiddagen. Guldet var ned nästan 12 dollar till knappt 1.452 dollar per uns, medan silverpriset backade drygt 0,20 dollar till 40,06.

Table


Innehåll från NordloAnnons

Varför är det viktigt att prioritera IT-säkerhet?

De senaste fem åren har IT-säkerheten fått ett helt annat utrymme inom en verksamhet. Tidigare var det något nödvändigt ont som ofta kom in sent och säkerhetsansvariga upplevdes som negativa nej-sägare. Numera är det något helt annat och IT-säkerhetsarbetet är otroligt brett och kan hantera frågor, utöver det rent tekniska. Allt från regulatoriska och juridiska frågor till användarbeteende.

När företag idag blir allt mer digitaliserade, med sparande av information i molnet, avtal som signeras digitalt och möten online, är ett uppdaterat skydd för digitala tillgångar ett måste. Samtidigt är det viktigt att kunna hantera och upptäcka säkerhetshot och intrång snabbt samt att ha rätt kompetens för att begränsa och återställa eventuell skada. 

Rätt IT-lösningar kan förbättra ett företags verksamhet och skapa en mer effektiv arbetsmiljö för medarbetarna. Genom ett nära samarbete skapar Nordiska IT- och digitaliseringspartnern Nordlo en förståelse för kundens verksamhet, hotbild och skyddsvärde, och kan hjälpa dem bygga en verksamhet rustad för framtiden. En väl implementerad och proaktiv IT-säkerhet är en viktig del av arbetet och Nordlo har stor kunskap om hur säkerhetsutmaningar för företag och offentlig verksamhet hanteras på regional, nationell och internationell nivå.

– Det svåraste idag är att upptäcka hotet och enligt en rapport från IBM är genomsnittstiden att upptäcka ett intrång hela 280 dagar. För oss är det viktigt att bygga ett långsiktigt strategiskt IT-säkerhetsarbete tillsammans med våra kunder för att arbeta preventivt mot cyberhot. Därför jobbar vi med ett säkerhetsforum som via regelbundna träffar med kunden ger oss en tydlig behovsbild, vilket är viktigt då hotbilden konstant förändras, säger Mattias Jadesköld, IT Architect at Nordlo. 

Nyckeln till Nordlos framgång är just den nära relationen som skapas till kunden, de har alltid människan och dess utmaningar på arbetsplatsen i fokus. Leveransen till kund baseras på det faktiska behov som finns och bryts ner till olika tjänster så som säkerhetsanalyser, risk assessment och penetrationstester samt genom upprättande av en security baseline, IT-Policy och medarbetarutbildningar. 

– Som rådgivande partner fokuserar vårt IT-säkerhetsteam på fem områden: identifiera och förebygga, förhindra, upptäcka, begränsa samt återställa. Vi jobbar för att bygga upp det som varje unik kund behöver i en skalbar lösning som kan anpassas om och när behovet förändras, förklarar Mattias Jadesköld.

IT-säkerhet är en färskvara som kräver att man regelbundet diskuterar nuläge och framtida potentiell hotbild. Genom att utgå från ett IT-säkerhetsforum som sätts upp tillsammans med kund prioriteras IT-säkerheten och blir en integrerad del av hela verksamheten. 

– Forumet har regelbundna träffar där vi diskuterar säkerhetsläget på en övergripande nivå. Dels saker som pågår i kundens projekt som påverkar säkerheten, men framför allt sådant som händer i omvärlden. Vi ser hur det påverkar förståelsen för hur IT påverkar alla avdelningar, så som att informationssäkerhet är nära företagets legala funktion exempelvis, säger Mattias Jadesköld. 

Läs mer på Nordlo.com 

Om oss

Nordlo erbjuder IT- och digitaliseringstjänster till företag och offentlig verksamhet i Norden, på regional, nationell och internationell nivå. Med strategisk rådgivning, ett nära samarbete och med ansvarsfulla val av innovativ teknik hjälper Nordlo kunderna att driva digitaliseringen framåt. Nordlo har över 740 medarbetare på 41 orter i Sverige och Norge, omsättningen uppgick år 2020 till 1,4 miljarder SEK.

Mer från Nordlo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordlo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?