1515

Stockholmsbörsen: Stark börsdag - banker drog

Stockholmsbörsen vände upp vid lunchtid och uppgången förstärktes under fredagseftermiddagen av optimistisk amerikansk statistik. Utvecklingen på de ledande europeiska handelsplatserna var ännu bättre än den på svensk mark.

Stockholmsbörsen stängde på 0,9 procent upp och OMXS30-index slutade 1,0 procent upp till noteringen 1.145,6. Omsättningen uppgick till knappt 14 miljarder kronor.

Ett knippe amerikansk statistik offentliggjordes under fredagen. Där sysselsättningssiffrorna för mars månad visade sig bättre än väntat. Dessutom levde inköpschefsindex upp till förväntningarna.

"Jobbstatistiken pekar åt rätt håll. En minskad arbetslöshet skulle ses som positiv oavsett hur liten minskning det handlade om. Det gäller att hålla ett vaksamt öga på trenderna, men vilken förbättring som helst skulle ha lyft aktierna i dag", sade Chad Morganlander, handlare på Stifel Nicolaus till Bloomberg News.

Världens näst största ekonomi, Kina, redovisade ett inköpschefsindex som steg till 53,4 i mars från 52,2 i februari. Detta var dock något lägre än väntat men betraktades ändå som ett tecken på fortsatt god fart i den kinesiska ekonomin.

Irland åkte på en känga från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's som sänkte landets kreditbetyg till BBB+ från A-. Utsikterna för det nya betyget är stabila.

Banksektorn hade en lyckad veckoavslutning. SEB A steg 1,5 procent till 57:15 kronor, SHB A var 1,3 procent upp 209:70 kronor och Swedbank A ökade 2 procent till 110:20 kronor. Nordea slutade 1,9 procent högre till 70:40 kronor.

Stresstesterna för den irländska banksektorn publicerades på torsdagskvällen. Resultatet blev att fyra banker måste ta in 24 miljarder euro i nytt kapital. Två av bankerna ska gå samman och enligt centralbankschef Patrick Honohan kommer staten troligen att ta över en majoritet av ägandet i de två av landets sex största banker som inte redan till stor del är nationaliserade.

H&M B steg 0,5 procent till 210:60 kronor. I spåren av torsdagens rapportbesvikelse har flera analytiker sänkt sina riktkurser för H&M. Nomura har sänkt riktkursen till 177 kronor från tidigare 184 kronor och Barclays Capital till 190 kronor från tidigare 200 kronor.

Swedbank Markets gick dock emot strömmen och höjde rekommendationen för H&M till köp från tidigare neutral men med en bibehållen riktkurs om 224 kronor.

"Vi uppgraderar till köp eftersom vi ser slutet på de negativa estimatändringarna, och om några kvartal, slutet på det negativa vinstmomentumet", argumenterade Swedbank.

Nokia tappade 0,6 procent till 53:50 kronor. Nomura har sänkt rekommendationen för Nokia till minska från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 5:60 euro, motsvarande 50:15 kronor, från tidigare 8:00 euro.

Ägarturerna i SAS vevades ytterligare en gång på fredagen. Den norska regeringen har bekräftat att den kommer att lägga ett förslag om att få fullmakt för att sälja sina aktier i SAS. Den svenska regeringen i sin tur upprepade sitt tidigare budskap om att den siktar på att minska sin andel i flygbolaget vid rätt läge. SAS-aktien lyfte till slut 3,6 procent till 22:80 kronor efter att kursen åkt berg och dalbana under fredagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?