1515

Stockholmsbörsen: Spänd väntan på jobbsiffror från USA

Stockholmsbörsen handlades i en avvaktande tendens i den inledande handeln på fredagen inför den amerikanska sysselsättningsrapporten för mars som presenteras under eftermiddagen.

Klockan 10.25 var OMXS30 oförändrad till noteringen 1.135,1. Omsättningen uppgick till 2,2 miljarder kronor.

Störst fokus riktas mot den amerikanska jobbrapporten som släpps klockan 14.30 och väntas visa att sysselsättningen i mars steg med 190.000 personer, enligt Bloomberg News enkät. I privat sektor väntas sysselsättningen ha stigit med 208.000 personer och arbetslösheten väntas ha varit oförändrat 8,9 procent. Dessutom kommer ISM inköpschefsindex från USA.

Electrolux B, som handlades utan rätt till utdelningen om 6:50 kronor tappade 3,9 procent eller 6:30 kronor, till 156:40 kronor. Husqvarna B sjönk 1,2 procent till 53:45 kronor och Volvo B var 0,5 procent lägre till 110:40 kronor.

H&M B tappade 0,1 procent till 209:30 kronor. Flera analytiker har sänkt sina riktkurser på H&M efter torsdagens rapportbesvikelse. Nomura har sänkt riktkursen för H&M till 177 kronor från tidigare 184 kronor Barclays Capital till 190 kronor från tidigare 200 kronor.

Swedbank Markets har dock höjt rekommendationen för H&M till köp från neutral men med bibehållen riktkurs om 224 kronor.

"Vi uppgraderar till köp eftersom vi ser slutet på de negativa estimatändringarna, och om några kvartal, slutet på det negativa vinstmomentumet", skriver Swedbank.

Nokia tappade 0,7 procent till 53:45 kronor. Nomura har sänkt rekommendationen för Nokia till minska från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 5:60 euro, motsvarande 50:15 kronor, från tidigare 8:00 euro.

SEB A steg 0,7 procent till 56:70 kronor, SHB A var 0,5 procent upp 208:10 kronor och Swedbank A ökade 0,5 procent till 108:50 kronor.

Stresstesterna för den irländska banksektorn publicerades på torsdagskvällen. Resultatet blev att fyra banker måste ta in 24 miljarder euro i nytt kapital. Två av bankerna ska gå samman och enligt centralbankschef Patrick Honohan kommer staten troligen att ta över en majoritet av ägandet i de två av landets sex största banker som inte redan till stor del är nationaliserade.

Alliance Oil steg 0,8 procent till 121:20 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har upprepat rekommendationen köp på Alliance Oil. Riktkursen är 160 kronor. Banken räknar med 37 procent genomsnittlig årlig vinstillväxt för Alliance Oil 2010-2014, den högsta vinsttillväxten bland ryska oljebolag.

Börserna i New York stängde oregelbundet på torsdagen inför fredagens jobbrapport. Dow Jones slutade 0,3 procent ned, en marginell försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,1 procent. S&P 500 tappade 0,2 procent medan Nasdaq Composite steg 0,2 procent.

Fed-chefen i Minneapolis, Narayana Kocherlakota, sade i en intervju med Wall Street Journal på torsdagskvällen att styrräntan kan behöva höjas till kanske 75 punkter i slutet av 2011 för att dämpa den rejäla uppgång i kärninflation som han ser under årets lopp. Han sade också att han räknar med en tillväxt i USA på 3-3,5 procent under 2011, och då närmare 3 procent än 3,5.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling men var övervägande högre under fredagens handelssession. Uppgångar för oljebolag och positiva makrosignaler vägde mot nedgångar för exportbolag. Nikkei 225 tappade 0,5 procent medan Kinas Shanghai Composite Index steg 0,6 procent.

Kinas inköpschefsindex steg till 53,4 i mars från 52,2 i februari. Detta var lite lägre än den väntade uppgången till 54,0 men ändå ett tecken på fortsatt bra fart i den kinesiska ekonomin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?