1515

Råvaror: Uppåt för ädelmetaller

Råvarumarknaderna öppnade med mindre rörelser på fredagen efter att ha stigit på bred front under torsdagen.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,18 dollar per fat vid 8.30-tiden, vilket innebar ett pris på 106,90 dollar. Brent var samtidigt ned 0,10 dollar till 117,26.

Det talar för ett positivt veckofacit för råoljan, som stängde på 105,40 dollar (WTI) förra fredagen.

Dagen saknar dock inte hållpunkter som kan komma att påverka såväl råvarumarknaderna som andra finansiella marknader. Det gäller främst den amerikanska sysselsättningsrapporten som väntas vid 14.30. Analytiker är inställda på en ökning av sysselsättningen med 190.000 arbetstillfällen, vilket skulle vara i nivå med föregående månad.

Rapporteringen från striderna i Libyen ligger också i förgrunden efter att rebellstyrkorna under veckorna stött på hårdare motstånd.

"Libyen är nyckeln. Marknaden tenderar att följa hur det går för rebellerna. När de har framgångar kommer råoljan under press och när Ghadaffi försöker återta kontrollen skapar det osäkerhet om hur det ska går för regionen", säger Jonathan Barratt, chef för Commodity Broking Services i Sydney, till Bloomberg News.

Rebellerna drog sig under torsdagen tillbaka från oljehamnarna i Ras Lanuf efter att Gaddafitrogna styrkor använt artilleri och raketattacker.

USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron uttalade sig i olika sammanhang på onsdagskvällen om situationen i Libyen, där ingen av dem uteslöt att tillhandahålla vapen till rebellerna.

På torsdagen kom även uppgifter om att USA och Storbritannien satt in specialtrupper och underrättelseagenter i Libyen för att bistå med inriktning för de allierades flyganfall och för att knyta avtal med libyska rebeller.

På London Metal Exchange visade basmetallerna generella nedgångar. Tremånadersterminen för koppar var ned 15 dollar till 9.413 dollar per ton vid 8.30-tiden.

"Japan kommer att börja tänka på återbyggande inom några månader och då är koppar en viktig ingrediens", sa Adam Klopfenstein på Lind-Waldock i Chicago, till Bloomberg News.

Bland övriga basmetaller gick priset på zink ned 7 dollar till 2.355 dollar per ton medan nickel sjönk 195 dollar till 25.900.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 0,1 procent, eller 1,55 dollar, till över 1.433,77 dollar per uns.

Även silvret visade en marginell uppgång, +0,02 dollar till 37,68 dollar per uns.

Bomullsterminen (maj) försvagades på nytt och föll åter under 2-dollarsgränsen, ned knappt 3 cent till 1,97 dollar.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?