1515

Råvaror: Oljepriset stiger

Metallerna och råoljan rörde sig åt olika håll under fredagens förmiddagshandel. Rörelserna var blygsamma sedan marknadsaktörer inväntat den stundande jobbrapporten från USA.

På råoljemarknaden visade WTI-oljans majtermin en uppgång på 0,39 dollar per fat till 107,11 dollar vid 11.20-tiden. Brent var samtidigt upp 0,27 dollar till 117,63 dollar per fat.

Det talar för ett positivt facit för råoljan, som stängde på 105,40 dollar (WTI) förra fredagen vilket innebär en uppgång med 1,7 procent under veckan. Brent-oljan har gått samma spår med en lika stor procentuell ökning.

Dagens största hållpunkt är den amerikanska sysselsättningsrapporten som väntas vid 14.30 och sedvanligt leder till en tunn handel innan rapporten. Analytiker är inställda på en ökning av sysselsättningen med 190.000 arbetstillfällen.

Inom den privata sektorn spås sysselsättningsökningen ha varit 208.000, vilket i stort skulle sammanfalla med ADP- rapporten som pekade mot en ökning med 201.000 personer.

Även inköpschefsindex för industrin i USA är på agendan och av intresse. Ett "urstarkt" utfall bör vara diskonterat i marknaderna, enligt Martin Enlund, valutastrateg på Handelbanken. I Bloomberg News enkät räknar analytikerna med att indexet kommer att landa på 61,0, visserligen en nedgång från föregående månads 61,4 men en fortsatt hög nivå.

Rapporteringen från striderna i Libyen ligger också i förgrunden efter att rebellstyrkorna under veckorna stött på hårdare motstånd, efter tidigare framryckningar i spåren av västländernas bombningar.

"Libyen är nyckeln. Marknaden tenderar att följa hur det går för rebellerna. När de har framgångar kommer råoljan under press och när Gadaffi försöker återta kontrollen skapar det osäkerhet om hur det ska gå för regionen", säger Jonathan Barratt, chef för Commodity Broking Services i Sydney, till Bloomberg News.

Rebellerna drog sig under torsdagen tillbaka från oljehamnarna i Ras Lanuf efter att Gaddafitrogna styrkor använt artilleri och raketattacker.

"Givet de pågående striderna mellan rebellerna och regeringstrupper om de stora oljestäderna Ras Lanuf och Brega, kan ett tidigt återupptagande av oljeskeppningarna uteslutas. Oljepriserna fortsätter att vara väl stöttade mot denna bakgrund", skriver Commerzbank i en kommentar.

Mike Mullen, amiral i USA:s militär och rådgivare till Barack Obama, sa att de allierade visserligen har slagit ut cirka 25 procent av den libyska regeringens militära kapacitet, men att rebellerna är underlägsna i antal med 10-1.

USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron uttalade sig i olika sammanhang om situationen i Libyen, där ingen av dem uteslöt att tillhandahålla vapen till rebellerna.

På torsdagen kom även uppgifter om att USA och Storbritannien satt in specialtrupper och underrättelseagenter i Libyen för att bistå med inriktning för de allierades flyganfall och för att knyta kontakter med libyska rebeller.

På London Metal Exchange visade basmetallerna generella nedgångar. Tremånadersterminen för koppar var ned 42 dollar till 9.386 dollar per ton.

Ett inköpschefsindex för industrin i Kina visade en fortsatt stark utveckling, efter att ha noterat en uppgång till 53,4 från 52,2 i februari. Ändå var indexet något under förväntningarna som pekade mot en uppgång till 54,0.

Bland övriga basmetaller gick priset på zink ned 10 dollar till 2.352 dollar per ton medan nickel sjönk 380 dollar till 25.715.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld 2:65 dollar, till 1.435 dollar per uns.

Även silvret visade en marginell uppgång, +0,09 dollar till 37,75 dollar per uns.

"Euroområdets skuldrisker och geopolitisk osäkerhet verkar inte lösas i närtid. Det borde resultera i att guld når nya rekordhöjder", sa Mark O'Byrne vid mäklarfirman Goldcore till Bloomberg News.

Bomullsterminen (maj) försvagades och föll åter under 2-dollarsgränsen, ned knappt 3 cent till dryga 1,97 dollar.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?