1515

Asienbörser: Mestadels uppåt

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling men var övervägande högre under fredagens handelssession. Uppgångar för oljebolag och positiva makrosignaler, vägde mot nedgångar för exportbolag.

Woodside Petroleum, Australiens näst största olje- och gasproducent, ökade 1,5 procent efter att Australian Financial Review skrivit att Royal Dutch Shell överväger att sälja sin 24-procentiga andel i bolaget. WTI-oljan steg med 2,4 procent till den högsta nivån sedan september 2008 under golvhandeln i New York på torsdagen.

Den kvartalsvisa Tankan-rapporten visade att den japanska tillverkningsindustrin blev lite mer optimistisk om konjunkturläget under första kvartalet. Förtroendeindex för de stora tillverkningsindustriföretagen steg svagt till 6 under det första kvartalet från 5 det fjärde kvartalet 2010. Av svaren samlades dock 72 procent in före jordbävningen och tsunamin drabbade Japan den 11 mars.

Kinas inköpschefsindex steg till 53,4 i mars från 52,2 i februari. Detta var lite lägre än den väntade uppgången till 54,0 men ändå ett tecken på fortsatt bra fart i den kinesiska ekonomin.

Nintendo, som räknar USA som sin största marknad, och Honda Motor, som får 44 procent av sin försäljning i Nordamerika, sjönk med över 1 procent. Fed-chefen i Minneapolis, Narayana Kocherlakota, sade i en intervju med Wall Street Journal att styrräntan, Fed funds, kan behöva höjas för att dämpa inflationen.

Samtidigt avvaktade marknaden den amerikanska jobbrapporten som släpps i eftermiddag och väntas visa att sysselsättningen i mars steg med 190.000 personer i mars, enligt Bloomberg News enkät. Arbetslösheten väntas ha varit oförändrat 8,9 procent.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?