1515

Råvaror: Uppåt för oljan

Råoljan handlades högre under onsdagens förmiddagshandel lyft av oro över Egypten samt indikationer på sjunkande lager. Basmetallerna pekade dock entydigt lägre i spåren av en svag öppning i Shanghai efter det kinesiska nyåret.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:36 dollar till 87:30 vid 11.30-tiden. Brent visade en uppgång om 0:76 dollar och vidgade därmed den stora prispremie som etablerats under inledningen av 2011. Brent handlades på morgonen kring 100:69 dollar per fat, vilket ger en premie på nära 13 dollar.

Nyhetsflödet det senaste dygnet har innefattat det amerikanska energidepartementet höjning av prognosen för global efterfrågan på råolja till 88,16 miljoner fat per dag under 2011, från 88,02 miljoner fat i december. Det framgick av Short-Term Outlook som presenterades under den senare delen av tisdagen. Däremot sänktes prisprognosen WTI-oljan 2011. DOE räknar med att priset kommer att ligga på ett genomsnitt om 93:26 dollar per fat under helåret, jämfört med 93:47 dollar i januariprognosen.

Cirka 6.000 anställda vid serviceföretag kring Suezkanalen inledde på tisdagseftermiddagen strejkaktioner, men utan att det ska ha stört trafiken längs den strategiska rutten. Det var åtminstone beskedet från ledningen i Suez Canal Authority, enligt rapporter från Bloomberg News.

"Marknaden återhämtade sig på (tisdags)eftermiddagen, stöttad av fortsatt styrka på aktiemarknaden och att arbetare vid Suezkanalen protesterat mot dåliga arbetsförhållanden. Det egyptiska upproret har visat sig vara långt ifrån över då fredliga demonstrationen rapporterades ha samlat ett stort antal protester än så länge", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Sent på tisdagen släpptes den första indikationen om förra veckans lagerförändringar i USA, i form av den inofficiella API-rapporten. Den visade att råoljelagren ska ha minskat med 0,6 miljoner fat under den senaste veckan, vilket bedöms få positiva reaktioner på marknaden om uppgiften visar sig korrekt, eftersom analytiker enligt Bloomberg News enkät i kontrast räknar med en uppgång om 2,0 miljoner fat.

Det slutliga svaret väntas senare i dag då den officiella rapporten släpps från det amerikanska energidepartementet. Bland övriga förväntningar spås bensinlagren ha ökat med 2,6 miljoner, medan lagren av destillat beräknas ha fallit 1,0 miljoner.

Enligt API ska bensinlagren ha stigit med 3,2 miljoner fat, medan lagren av destillat ska ha minskat med 0,5 miljoner fat.

Fokus riktas också mot lagerförändringarna i lokala Cushing, Oklahoma. Detta är leveranspunkten för WTI-oljan som har nått den högsta nivån sedan statistiken började rapporteras i april 2004, vilket bidragit till den stora spreaden mot bland annat Brent. Om API-statistiken visar sig vara riktig, bör det vara positivt för WTI då den pekat mot att Cushinglagren sjönk med 0,93 miljoner fat.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange vände priserna på terminerna nedåt under morgonen.

Kopparn visade nedgång på 94 dollar vilket innebar att priset åter föll under 10.000-dollarsnivån till 9.966. Zinken visade ett tapp på 40 dollar till 2.471.

Onsdagen är första dagen med handel efter det veckolånga firandet av det kinesiska nyåret, en faktor som kan ha satt prägel på utvecklingen. De kinesiska börserna var ned runt 1 procent under första dagen på nya året.

Tisdagens räntehöjning från Kina bedöms ha varit i linje med förväntningarna och nedgången som följde ansågs ha varit tillfällig.

"Räntehöjningen var i linje med förväntningarna och för små för att varken påverka marknaden eller bekämpa inflationen. Vi får sannolikt den vanliga reflexreaktionen med eftersom Shanghai behöver komma ifatt Londons uppgångar den senaste veckan, kommer varje nedgång vara begränsad", sade Yang Jun, analytiker vid Hongyuan Futures till Bloomberg News.

Tenn, en metall som förts upp till nya rekordnivåer under inledningen av 2011, visade en nedgång på 99 dollar till 31.301, den första nedgången på fyra dagar. Bland övriga var aluminium ned 15 dollar till 2.550, medan nickel var ned 230 dollar till 28.150.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång på drygt 1 dollar dagen innan. Priset låg strax under 1.363 dollar per uns.

Trots att guldet återhämtat sig nästan 4 procent från årslägsta är det fortfarande ned lika mycket sedan årsskiftet.

"Nedgången i guldpriset verkar vara relaterat till de bättre ekonomiska utsikterna. Vi är fortfarande försiktiga med att kalla det decennielånga rallyt över. Vi tror att det finns tillräckligt med problem där ute, inklusive USA:s statsskuldssituation, för att säkra att det kommer att fortsätta vara många bud på guld en tid framöver", skrev Citigroup i en analys på tisdagskvällen.

Silvret visade en nedgång på drygt 0:10 dollar till strax över 30:20 dollar. Silvret bröt igenom 30-dollarsnivån på tisdagen, den högsta nivån på en månad.

Financial Times rapporterade att flera gruvbolag har säkrat en andel av deras silverproduktion mot prisfall de senaste månaderna, något som har bidragit till att ge en så kallad "backwardation" på marknaden, ett relativt ovanligt fenomen där terminspriser är billigare än spotpriset.

Raymond Key, chef för metalltrading vid Deutsche Bank, uppskattar att cirka 100 miljoner uns silver har hedgats de senaste två månaderna. Det kan jämföras den årliga globala produktionen om 700 miljoner uns 2010, enligt statistik från GFMS.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?