1515

Råvaror: Oljepriset stiger

Råoljan pekade uppåt när handeln återupptogs på onsdagsmorgonen, medan basmetallerna föll tillbaka.

Onsdagen är första dagen med handel efter det veckolånga firandet av det kinesiska nyåret, en faktor som kan sätta prägel på utvecklingen. Den kinesiska börsen (Shanghai) har fallit tillbaka något under första dagen.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,44 dollar till 87,38 vid 8.50-tiden. Brent visade en uppgång i paritet med detta och försvarade därmed det stora prispremium som etablerats under inledningen av 2011. Brent handlades på morgonen kring 100,35 dollar per fat, vilket ger en premie på nära 13 dollar.

Nyhetsflödet det senaste dygnet har innefattat det amerikanska energidepartementet höjning av prognosen för global efterfrågan på råolja till 88,16 miljoner fat per dag under 2011, från 88,02 miljoner fat i december. Det framgick av Short-Term Outlook som presenterades under den senare delen av tisdagen.

Cirka 6.000 anställda vid serviceföretag kring Suezkanalen inledde på tisdagen strejkaktioner, men utan att det ska ha stört trafiken längs den strategiska rutten. Det var åtminstone beskedet från ledningen i Suez Canal Authority, enligt rapporter från Bloomberg News.

Sent på tisdagen släpptes den första indikationen om lagertrenden i USA, i form av den inofficiella API-rapporten. Den visade att råoljelagren ska ha minskat med 0,6 miljoner fat under den senaste veckan, vilket stärker fundamenta i marknaden om uppgiften visar sig korrekt. Svaret väntas senare i dag då den officiella rapporten släpps från det amerikanska energidepartementet. Analytiker har annars räknat med att råoljelagren ska ha fortsatt att byggas på, +2,0 miljoner fat enligt Bloomberg News analytikersammanställning.

Enligt API ska bensinlagren samtidigt ha stigit med 3,2 miljoner fat, medan lagren av destillat ska ha minskat med 0,5 miljoner fat. Här räknar analytiker med att bensinlagren ska ha stigit med 2,7 miljoner fat, medan lagren av destillat ska ha minskat med 1,0 miljoner fat.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange vände priserna på terminerna nedåt under morgonen, i rekyl nedåt efter gårdagens uppgångar.

Kopparn visade vid 8.50 en nedgång på 77 dollar vilket innebar att priset åter föll under 10.000-dollarsnivån till 9.983. Zinken visade ett tapp på 47 dollar till 2.464.

Tenn, en metall som förts upp till nya rekordnivåer under inledningen av 2011, visade nu en nedgång på 100 dollar till 31.300. Bland övriga var aluminium ned 25 dollar till 2.540, medan nickel var ned 280 dollar till 28.100.

På ädelmetallmarknaden var guldet stabilt under morgonen efter en uppgång på drygt 13 dollar dagen innan. Priset ligger strax över 1.364 dollar per uns. Silvret visade en nedgång på 0,10 dollar till 30,22 dollar. Silvret bröt igenom 30-dollarsnivån på tisdagen, den högsta nivån på en månad.

Noteringar cirka klockan 08.50
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0,44 USD 87,38
Brent, första termin +0,43 USD 100,35

Basmetaller (pris/ton, tremånadersterminer)
Koppar -77 USD 9.983
Zink -47 USD 2.464
Aluminium -25 USD 2.540
Nickel -280 USD 28.100
Bly -30 USD 2.539
Tenn -100 USD 31.300

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -0,55 USD 1.363,48
Silver -0,10 USD 30,22

Jordbruksråvaror (pris/pund)
Bomull, första termin +0,21 USD 175,50

 


Innehåll från OffertwayAnnons

Unga företagare ställer höga krav på snabbhet och tillgänglighet

Rekordmånga unga lockas att starta eget.

De tillhör en digital generation som förväntar sig fler servicetjänster och snabb service dygnet runt.

Det gör att behovet av att kunna jämföra olika produkter och tjänster ökar, bland annat på företagsabonnemang för mobil, bredband och växel.   

Läs mer om vägen till rätt avtal 

Svenskarna startar företag som aldrig förr. Under 2020 grundades 73 500 nya företag vilket är en ökning med hela 14 procent på bara ett år. Det visar statistik från Bolagsverket. 

Många av dem som lockas att driva eget är unga. Enligt en Sifo-undersökning drömmer 51 procent av svenskarna i åldersspannet 18–29 år om att bli egen företagare. Det kan jämföras med 32 procent bland svenskarna som helhet. 

I samband med att företagandet både ökar och föryngras, förändras även det digitala beteendet.  

– Den yngre generationen är uppvuxen med digitaliseringen och har därför andra krav. De förväntar sig snabb service och tillgänglighet 24–7. Annars tröttnar de snabbt. Besluten ska också fattas snabbt, samtidigt som kravet på ”rätt val” är viktigt, säger Mathias Winberg, grundare av Offertway, en ny, oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för kommunikationstjänster. 

Marknaden förändras 

Mathias Winberg startade företaget tillsammans med Jonas Lundqvist eftersom de såg att det fanns en lucka på marknaden. Det saknades en tjänst som hjälper företagare att välja rätt abonnemang för bland annat mobil, bredband och internettjänster

– Det har länge varit enkelt att göra jämföra bland annat elavtal och försäkringar. Men att jämföra kommunikationstjänster för företag har inte varit lika enkelt, säger Jonas Lundqvist. 

De två grundarna har jobbat tillsammans i branschen i nio år och sett hur marknaden förändrats under den tiden. Tekniken har utvecklats och priserna har sjunkit. 

– Det gör att olika leverantörers erbjudanden numera skiljer sig åt betydligt mer än tidigare, vilket skapar en öppning för att förhandla pris och villkor. Men bara för den som tar sig tiden att jämföra och som är duktig på att förhandla, säger Jonas Lundqvist.  

Spara upp till 40 procent 

Med Offertways tjänst är det däremot enkelt att jämföra och du behöver inte heller vara en vass förhandlare. Du fyller bara i ett formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar cirka en och en halv minut och är dessutom kostnadsfritt. 

– Sedan matchar vi ihop din förfrågan med upp till fyra utvalda återförsäljare som skickar varsin skräddarsydd offert. Därefter bestämmer du själv hur och om du vill gå vidare, säger Mathias Winberg. 

Genom att använda jämförelsetjänsten kan företaget spara upp till 40 procent jämfört med befintliga kostnader för kommunikationstjänster. 

– Det spar också mycket tid jämfört med om de gör förarbetet själva. De har även möjlighet att påverka innehållet i abonnemanget. Det finns med andra ord mycket att vinna. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?