1515

Råvaror: Oljan över 100 dollar

Uppgångar präglade de flesta råvarumarknaderna under den första handelsdagen på nya veckan. Medan Brent-oljan åter handlades över 100 dollar per fat efter att stängt under den psykologiskt viktiga nivån på fredagen, fortsatte både koppar och tenn att handlas på rekordnivåer.

Medan Brent i första terminsposition handlades upp till 100:64 dollar vid klockan 11:35, upp 0:81 dollar från i fredags, var det mer dämpat intresse för WTI vars marstermin steg blygsamma 0:07 dollar till 89:10 dollar per fat.

Marknaden följer händelseutvecklingen i Egypten och näraliggande länder och har i större utsträckning än tidigare dragit slutsatsen att situationen verkar vara på rätt spår för att lugna ned sig.

Den egyptiska vicepresidenten Omar Suleiman och vissa medlemmar av oppositionen har i förhandlingar kommit överens om små steg för att lösa krisen, även om regeringen fortfarande står fast vid att presidenten Hosni Mubarak inte kommer att avgå. Bland annat kom parterna överens om att tillsätta en kommitté som första veckan i mars kommer att göra rekommendationer för konstitutionella förändringar som behövs för fria och riktigt genomförda val.

"Den egyptiska situationen verkar ha lugnat ned sig något. Flera företag har rapporterat att de helt återuppstartar deras verksamhet i Egypten och det har varit inledande samtal mellan vicepresident Suleiman och oppositionen. Oro över störningar i oljetransporten (Suez och Sumed) borde därmed vara lägre", skriver SEB i ett marknadsbrev som dock noterar att situationen fortfarande är mycket osäker.

Nyårsfirandet i Kina är fortfarande en faktor som påverkar marknadsbilden. Mark Keenan, investeringsansvarig vid Cubit Asset Managment i Singapore, sade till Bloomberg News att han räknar med mer stadga i pristrenden när kinesiska aktörer återvänder till marknaden på onsdag.

Basmetallerna på London Metal Exchange var vid lunchtid måndagens vinnare, med bland andra koppar och tenn upp mot nya rekordnivåer. Tremånadersterminen för tenn var upp 20 dollar till 31.220 dollar per ton, medan koppar samtidigt visade en uppgång på 70 dollar till 10.120.

"Utbudet (av koppar) kommer sannolikt att vara begränsad under en överskådlig framtid eftersom gruvindustrin inte har svarat tillräckligt snabbt på återhämtningen i efterfrågan samtidigt som den kämpar mot minskande malmhalter. Vidare har efterfrågan på koppar tagit fart betydligt sedan några månader tillbaka, inte bara i Kina utan även i bland annat USA. Priserna borde därmed vara väl stöttade", skriver Commerzbank i ett kundbrev men noterar samtidigt att det kan bli svårare att hålla uppe priserna efter den senaste skarpa uppgången.

Bland övriga var zinken upp 19 dollar till 2.525, aluminium 9 dollar till 2.550 och nickel 325 dollar till 28.675.

På ädelmetallmarknaden var guldet något lägre, -1:50 procent vid till 1.347:35, medan silvret gick högre med en uppgång om 0:12 dollar till 29:255 dollar.

Spekulativa investerare fortsätter att röra sig ifrån guldmarknaden, något som speglar den riskaptit som präglar marknaden. Under veckan som avslutades den 1 februari, minskade nettolånga positioner med 10 procent till 123.700 kontrakt, enligt statistik från CFTC. Det är den lägsta nivån sedan inledningen i maj 2009.

För silver var bilden den motsatta, och positionerna ökade med 25 procent till 24.200 kontrakt och därmed till en femveckorshögsta. Men de är fortfarande 50 procent lägre än rekordnoteringarna från i slutet av september.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?