1515

USA-börser: Upp efter svajig dag

De amerikanska börserna visade breda uppgångar under veckans avslutande handelsdag.

De amerikanska börserna inledde fredagens handel i negativ riktning men vände sedan till ett positivt sentiment, och avslutade veckan med breda uppgångar.

I fokus låg bolagsrapporter och svårtolkad sysselsättningsstatistik från USA.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,3 procent till 12.092. S&P 500 steg 0,3 procent till 1.311 medan Nasdaq Composite ökade 0,6 procent till 2.769.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 920 miljoner aktier, medan den var 2 miljarder aktier på Nasdaq.

JDS Uniphase, som tillverkar fiberoptiklösningar, och Hexagonkonkurrenten Trimble, kom med rapporter efter torsdagens stängning.

JDS Uniphase rusade hela 27 procent i spåren av ett redovisat resultat som kraftigt översteg analytikernas förväntningar.

Även Trimbles rapport kom in bättre än väntat. Aktien klättrade 4,5 procent.

Däcktillverkaren Goodyear steg 4,2 procent efter rapporter om att Appaloosa Management köpt en 20-procentig andel i bolaget.

Research in Motion, som tillverkar Blackberry- telefoner, ökade 1,6 procent efter att Morgan Stanley höjt sin rekommendation för bolaget till jämvikt från tidigare undervikt.

Försäkringsbolaget Aetna skenade 12,5 procent efter att bolagets styrelse godkänt en kvartalsmässig utdelning om 0:15 dollar per aktie. Bolaget betalade tidigare en utdelning om 0:04 dollar per aktie årligen.

På nedsidan återfanns JP Morgan och Bank of America som tappade 1,9 respektive 1,0 procent.

"Den här jobbrapporten är på något sätt svår att tyda. Medan vi förväntar oss att arbetslöshetssiffran ska bli bättre, ser vi ingen mirakeltillväxt. Tillväxten kommer att vara långsam och stadig. Det är för många faktorer, som väder och revideringar, för att kunna rita en stark trend på denna rapport", sade Tim Evnin, aktieportföljsförvaltare vid Evercore Wealth Management, till Bloomberg News.

Ränte- och valutamarknaden verkade tolka rapporten som ett styrketecken om arbetsmarknaden, USA-räntorna steg och dollarn stärktes.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 36.000 personer i januari, vilket var sämre än den ökning på 146.000 personer Bloomberg News prognosgenomsnitt förutspått.

Samtidigt var arbetslösheten 9,0 procent, bättre än de 9,5 procent som förutspåtts. Förra månadens siffra var 9,4 procent.

På obligationsmarknaden låg tioåringen 9 punkter högre till noteringen 3,64 procent.

Ericsson noterades 19 öre högre än vid Stockholmsbörsens stängning.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?