1515

Stockholmsbörsen: SEB-uppgång mattas

Halvvägs igenom fredagens handel noterade Stockholmsbörsen fortsatt mindre uppgångar.

Volvo steg trots en rapport som underträffade analytikernas prognoser medan Nordea backade på nyheten om statens aktieförsäljning. Blickarna riktades samtidigt allt mer på den amerikanska sysselsättningssiffran som kommer klockan 14.30.

Vid 13.10-tiden var OMXS30 upp 0,4 procent till noteringen 1.143. Omsättningen uppgick till genomsnittliga 8,8 miljarder kronor.

SEB rapporterade ett resultat som var starkt med en bra intäktskvalitet i det fjärde kvartalet, kryddat av större återvinningar i Baltikum än förväntat.

"Räntenettot var starkt och SEB:s provisionsnetto är, som marknaden vet, ett väldigt bra spel när företagsaktiviteten kommer tillbaka i Sverige", säger Nick Davey, analytiker på UBS till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien steg visserligen 0,6 procent, till 58,75 kronor men hade då fallit tillbaka något jämför med tidigare på dagen.

Handelsbanken och Swedbank steg 0,3 respektive 1,1 procent i spåren av rapporten.

För Nordea var dock situationen en helt annat. Aktien pressades 3,6 procent, till 75,55 kronor på nyheten att svenska staten sålt motsvarande 6,3 procent av de utestående aktierna i bolaget till kursen 74,50 kronor per aktie.

Bland köparna finns Sampo som ökar sin ägarandel i banken från 20,6 procent till 21 procent.

Volvo presenterade en rapport som var sämre över hela linjen. Rörelseresultatet uppgick till 5,5 miljarder kronor, jämfört med analytikernas snittförväntningar om 6,3 miljarder. Med en nettoomsättning på 73,4 miljarder kronor, mot väntade 76,2 miljarder, landade rörelsemarginalen på 7,5 procent för kvartalet. Väntat var en marginal på 8,3 procent.

Samtidigt kom siffrorna kanske inte som någon större chock.

"Det är exakt samma mönster som hos Scania och övrig verkstad med svagare marginaler och intäkter än väntat medan orderingång och kassaflöde är starkt. Fokus på marginalerna inom sektorn ligger kvar i marknaden", säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vidare meddelade Volvo i rapporten att det återgår till utdelning, med 2,50 kronor per aktie för 2010, jämfört med konsensus 1,96 kronor.

Volvos aktie steg 1,4 procent, till 108,50 kronor samtidigt som det bör noteras att de fem senaste handelsdagarna fram till fredagen inneburit en sammanlagd nedgång på över 8 procent för lastbilsjätten.

Från Astra Zeneca kom nyheten att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har begärt en förlängd granskningsperiod för Astra Zenecas blodproppshämmare Brilinta på sex månader. Beskedet var väntat enligt de läkemedelsanalytiker Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med.

Aktien tappade 1,0 procent, till 306,60 kronor.

Under eftermiddagen riktas samtidigt allt fler blickar mot den amerikanska sysselsättningssiffra för januari som presenteras klockan 14.30.

Antalet sysselsatta väntas ha ökat med 146.000 personer och antalet sysselsatta i privat sektor ha ökat med 145.000, jämfört med en ökning om preliminära 113.000 i december. Arbetslöshetsnivån antas ha stigit till 9,5 procent från 9,4 procent föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?